maanantai 28. helmikuuta 2011

Lapaset harmaasta vyyhdistä

Jämälankaprojektissa on langoissa ollut kaksi vyyhteä, harmaa ja valkoinen. Aitoa villaa ja melko paksua lankaa. Kutittavaa, aitoa vanhanajan Laihian kehräämön villalankaa. Niitä olen pyöritellyt ja miettinyt mitä niistä voisi tulla. Pakkasjakso ja vilu sormissa pisti ajatuksen kehittymään ja niin on lämmintä käsille nyt. Harmaa kudottu suurimmaksi osaksi, keränen kyllä vielä jäi. Oli melko lämmintä kutoa näitä lapasia. Kädet ihan kuumat, kun aito villa lämmitti ja lanoliini siirtyi käsiin. Nyt on pehmeät kädet.
Malli helppo ja yksinkertainen, 36 silmukkaa, nelosen puikot ja lankaa meni siniraitaiseen 69 g ja punaraitaiseen 68 g. Alkuun kudoin nurjalla kerroksella erotetun koristevälikön, johon pujottelin lapasten valmistuttua raitalangoista jääneistä pikkukeristä väriraidat. Meni toteen nekin nöttöset.

sunnuntai 27. helmikuuta 2011

Mariannea ja täytelakua

Hiihtoloman alkaessa siirryin jämälangoissa lapaslankoihin. Näitä kutoessa tuli aivan täytelakritsit ja Marianne-karkit mieleen. Hmm... tekiköhän mieleni jotain makeaa...
Täytelaku -lapasiin sain uppoamaan uskomattoman ohutta lankaa olleet keltaisen ja punaisen kerän ja lisäksi väheni yhden mustan verran varastosta. Niiden kohdalla mietin, että muodostuuko villaskoitelankaa, jos kutoo rinnakkain keinokuituista ja villalankaa? Musta oli keinokuitua, mutta värilliset puhdasta villaa. Marianneissa oranssi meni melko tyynni, nyssäkkälaatikko sai vain pienen kerän sitä. Valkoista jäi vielä toisiinkin raitoihin. Oli tiukkaan keritty kerä, josta lankaa piisasi ja piisasi.
Mariannet jotain villa- ja villasekoitelankaa, 44 silmukkaa, 3 numeron puikot, lankaa meni 61 g. Täytelakuissa 32 silmukkaa, 3,5 numeron puikot ja lankaa kumpaankin lakulapaspariin meni 37 g eli yhteensä 74 g. Yhteensä siis 135 g jämälankoja vähemmän.

lauantai 26. helmikuuta 2011

Jälleen Nalle-sukat

Edellisten raitasukkien mitoilla tuli vielä toisetkin sukat jämäkerien Nalle-langoista. Sukanvarren aloittava lanka kudottiin niin pitkälle kuin oli, marjapuuroa vielä jäi nyssäkkä ja samoin lavan osuuden Nallea. Se olikin jotain todella vanhaa, marinoitunutta Nallea ja tuntui aivan erilaiselta kutoa kuin nämä uudemmat. Paljon lämpimämpää. Ehkä vielä jotkut pikkusukat saan näistä jämäkerien jämänyssäköiden laatikossa olevista ohuemmista sukkalangoista, mutta enää ei ole jämäkerissä oikein sukkalankoja jäljellä. Täytyy kehitellä jotain muuta kudottavaa. Lopuissa langoissa on tekokuituisia tai sitten täysin villaisia enää jäljellä. Osasta ainakin saa lapasia, niissä kestää. Osa langoista on sitten todella mietittävää, miksi ne haluaisivat tulla.
Silmukoita 52, puikot 3 ja lankaa meni 69 g. Eri lailla painoa näillä eri väreillä. Näissä on hieman pidemmät varret kuin edellisissä sukissa, vaan painoa on vähemmän. Kuvassa salama värjää varpaat eri väriseksi, eivät ole sitä oikeasti, vaan koko lapa on tehty samasta langasta.

torstai 24. helmikuuta 2011

Pelkkää raitaa

Monessa neuleblogissa on näkynyt pitkävartisia, raitaisia sukkia. Jämälankaprojektissa toteutin vähän samaa ideaa. Minulla oli aika monta pikkukerää Nallea jäljellä ja yksiväristä beesiä. Kudoin pikkukerät beesin kanssa sukiksi. Tein molempia sukkia yhtäaikaa. Periaatteena 2 raitaa beesiä ja 2 värillistä. Värillisistä keristä tehtiin aivan niin kauan kuin lankaa riitti, jäljelle jäi vain päättelyvara. Näin raitojen värien jatkoskohta saattoi sattua keskelle kerrosta, mutta niinhän näissä itseraidoittavissakin se menee. Kerät tulivat käytettyä viimeistä lankaa myöden, jäljelle vain jäi päättelyn jälkeen leikatut ylimääräiset. Itse asiassa sain näihin uppoamaan 6 pikkukerää, viimeiset raidat piti jo ottaa suuremmasta kerästä, kun pikkunyssäkät tällä vahvuudella loppuivat. Ja tuosta beesistä jäi jäljelle nyt sitten yksi uusi pikkunyssäkkä. Mutta ihan mukavat sukat tuli tällä konstilla. Ja kerät tuli käytettyä loppuun. Aloitus, kantapää ja kärki pohjavärillä.
Silmukoita 52, puikot 3 ja painoa 72 g. Mielenkiintoiset sukat kutoa!

keskiviikko 23. helmikuuta 2011

Mistä näitä oikein tulee?

Vein tänään jälleen kaikki jämälankaprojektissa kertyneet neuleet keräykseen. Melkein sain haaveilemani kassillisen täyteen. Huomenna ne viedään Lähetyssoppeen. Neuleet otettiin hyvin mielissään vastaan. Tässä lapasten luokkakuva tältä neljän viikon jaksolta. Ja Bolerokin joutui tähän porukkaan.
Pieniä sukkia kertyi tämän verran. Toivottavasti löytävät polkunsa jonkun pienen palelevia varpaita lämmittämään.
Isompien sukkien kuva. Miesten sukkia tuli niistä Nalle-keristä peräti kolmet hieman raitalangoilla jatkaen. Sitten noita muita pienempiä kokoja muihin jalkoihin.
Tässä koko kassillisen sisältö lähdössä. Kuvasta jää itselle muistiin, mitä kaikkea on tullutkaan kudottua. Kaikkiaan 25 eri käsityötä: sukkia, lapasia ja bolero. Yli 1,5 kiloa lankaa meni näihin kaikkiin. Ja nyt on taas kassi tyhjä, mutta uusi neule jämälangoissa on jo vartahilla.

Kolmen kerän lopetus

Näihin sukkiin loppui kolmen jämäkerän tarina. Jämäprojektissa siis jälleen vähemmän keränloppuja jäljellä. Varressa oleva ruskea sekä Nalle Colori, niillä kudottiin niin pitkälti kuin onnistui tehdä kahta samanlaista vartta. Lapoihin käytetty tavallinen Nalle riitti juuri näin suuriin sukkiin. Lankaa jäi jäljelle vajaa 40 cm, kun sain viimeiset silmukat kudottua. Onneksi meni kerralla loppuun, ei tarvinnut purkaa ja aselella kerroksia, että saisi kudottua loppuun saakka samalla langalla. Jännittäviä hetkiä kuitenkin kärkeä kaventaessa. Silmukoita 56, puikot 3 ja lankaa meni 71g.

tiistai 22. helmikuuta 2011

Nalle Talvi

Novitan Nalle talvesta tuli varret näihin sukkiin. Niin pitkälti kuin jämäkerästä tuli kuviota kaksiin sukkiin. Vähän jatkoin tuolla lavan langalla, kun sitä vielä piisaa hyvin. Puikot 3, silmukoita 48 ja lankaa meni 52 g.

Tänä iltana sukkoilinkin lasten kuljetusten parissa. Pitänee ottaa harkkohin kudin mukaan. Kutoa siinä odottaessa. Edestakaisin ei kannata ajella ja ulkona on liian paljon pakkasta lenkkeilyyn.

maanantai 21. helmikuuta 2011

Taikabolero

Jämälangoissa oli useampi kerä vaaleanpunaista, vähän Rose-langan tyylistä lankaa. (Tässä kuvassa värin suurin piirtein oikea). Jostain ehkä 70 luvulta. Pyörittelin lankoja aikani käsissäni ja lopulta ne kertoivat, miksi haluavat tulla. Taikaboleroksi. Ohje löytyi Novitan syksy 2009 lehdestä.
Lankaa ei ollut paljon, jämälankaa kun oli, joten uskalsin tehdä vain pienimmän koon eli koko S. Mallilla olisi saanut olla koko M. Mutta tuleepahan tässä esille kuitenkin, millaisesta bolerosta on kyse. Vanhoihin malleihin poiketen, tässä oli tehty hihatkin.
Pitsineule asettui tällä kertaa näin päin. Boleron kun kääntää toisin päin, on neule erilaisen näköinen. Tässä kun ei ole väliä, mikä on ylä-  ja mikä alareuna. Näppärä ja lämmin vaate.
Lankaa tähän kului 126 g. Ja suurempaa ei olisi tosiaan tullut, jämäkerä kylläkin jäi jäljelle, mutta vajaa sellainen. Bolero vei tämän vuoden langankulutuksen jo yli 3 kilon eli 3 kg 114 g.

sunnuntai 20. helmikuuta 2011

Tikkuajan kiruttamista

Viikonlopun pelimatkalla kudoin itselleni nämä Lakka-sukat. Langan ostin viikko sitten Prisman poistosta, kuten tuon punaisen puolukankin. Silmukoita 56, puiko 3 ja lankaa meni 85 g. Jäi hieman yli yksi värikerta, joten pidempiä varsia ei olisi saanutkaan kutoa. Tuli summissa aivan oikein.

Tuo pelimatka suuntautui Korialle ja suunnittelin kovasti pääseväni kuuluisalle Korian ABC:lle ja lankalaareille. Jos olisin tiennyt, miten tikkuajaa kirutetaan tuolla matkalla, en olisi lähtenyt. Ajettiin nimittäin kaksi kertaa ihan siitä Korian ABC:n vierestä kääntymättä pihaan. Siis voi apua! Ensimmäistä kertaa siellä käymässä ja ohi vain mennään. Voisiko neulojalle suurempaa kiusaa tehdä. Jos olisin tiennyt, ettei edes paluumatkalla pysähdytä, niin olisi käynyt pelien aikaan siellä vaikka kävellen. Mennessä oli hieman kiirettä, kun linja-auto ei oikein toiminut pakkasen vuoksi. Mutta käymättä vain jäi tullessakin. Ja tuskin pitkään aikaan tuonne suunnalle mennään.
Nämä langat ovat jääneet kuvaamatta. Ostin tammikuulla Cittarin poistosta tätä ruskeaa Rustikaa ajatuksena sellainen muhkea tuubihuivi. Vielä ei ole päässyt puikoille.
Nämä langat ostin tänään tuon Koria episodin lohtulangoiksi Minimanin hullujen päivien loppusuoralta. En ollut niillekkään mennyt, kun ajattelin tuolta Korialta täydentäväni varastoja. Kun toisin kävi, raavin sitten täällä lankapoistojen loppuja. Lehdessä olivat ilmoittaneet, että myyvät tiettyjä värejä Rose lankoja euron kerä, värit eivät minua kiinnostaneet, mutta olihan siellä muitakin poistoja. Tosin ei paljoa jäljellä. Olisi kannattanut mennä heti päivien aluksi pengastamaan.

keskiviikko 16. helmikuuta 2011

Nallesukat veljeksille

Eilen valmistui toisetkin Nalle-sukat, hieman pienemmät, näistä metsäisen värisistä langoista. Koko numeroa pienempi kuin edelliset. 60 silmukkaa, kolmosen puikot ja lankaa meni 85 g. Lankoja jäi vielä nuorison sukkia varten kummastakin kerästä. Mutta taidan tehdä välillä jostain muusta väristä.
Näin nämä veljekset. Vierekkäin. Nämäkin langat ovat niistä projektilangoista. Kohta Nallet on niistä kudottu, ei ole enää paljon jäljellä. Monet ohuemmat sukat niistä on tullutkin. Jäljellä enää näitä värejä hieman, marjapuuroa ja pari beessiä kerää sekä muutama langanloppu aikaisemmin kudotuista. Mutta kyllä kassissa rupeaakin olemaan paljon tavaraa jo vietäväksi keräykseen. Ensi viikolla olisi jälleen vienti, kun lähtevät lähetyssoppeen viemään tavaroita.

maanantai 14. helmikuuta 2011

Kadonneet sukat löytyivät

Sunnuntaina oli pakkaspäivä ja mistään ei tullut oikein mitään. Joten kudoin sammaleenvihreästä Nallesta ja Nalle Colorista miesten sukat. Kerät olivat isoja, joten niistä tulee vielä toisetkin miesten sukat. Varteen käytin vihreää pienenpää keränloppua Colorin kaverina, mutta en saanut sitäkään hupenemaan vielä kaikkia. Lankaa meni 88 g, silmukoita 60 ja puikot 3. Sain ne pääteltyä nukkumaan mennessä. Vähän aikaa luettuani työnsin käden tyynyni alle ja kas vain, löydin kadoksissa olleet pikkusukat. Nuoriso oli tehnyt minulle hieman jäynää ja piilottanut valmiit sukat tyynyni alle. Näissä on vihreä ja valkoinen Nallea ja beessi väri jotain muuta saman vahvuista lankaa. Valkoista jäi hieman. Painoa 42 g, silmukoita 44 ja puikot 3.

sunnuntai 13. helmikuuta 2011

Marjapuurosukat

Pelimatkalla valmistui tällä kertaa marjapuuron väriset sukat kokoa 40. Lankana jämäkerien isohko Nalle-kerä sekä aikaisemista sukista jäänyt Nalle Colori langan loppu raitoina. Se meni kaikki, mutta tuota pohjaväriä jäi vielä ihan mukavasti. Silmukoita 56, puikot 3 ja lankaa meni 83 g. Olisin toki ehtinyt neuloa vähän enemmänkin, mutta väsy iski paluumatkalla. Näiden valmistuttua laitoin puikot pussiin ja otin pienet unet.

Matkan aikana selvisi, että ensi viikonloppuna olisi toisen lajin parissa matka Korialle. Mieheni joutui minulta useamman kerran kysymään, että lähdetäänkö mukaan, ennen kuin suostuin. Lopulta tajusin pääseväni Korialle ja toivottavasti linja-auto pysähtyy sillä tietyllä peukalobaarilla, jossa on niitä lankalaatikoita. Taisin olla vähän väsyksissä tajutakseni mihin oikein olenkaan pääsemässä.

Minulla oli yhdet toisetkin valmistuneet sukat, mutta olivat nuorison käsittelyssä kadonneet. Jätin ne saunalle kuivumaan, mutta nyt niitä ei löytynytkään mistään kuvattavaksi. Jahka heräävät, niin eiköhän piilopaikka löydy.

perjantai 11. helmikuuta 2011

Metsälammen rannalla

Projektissa valmistui paksummat lapaset, joille nimeksi kehkeytyi "Metsälammen rannalla". Sininen lampi, jossa yksi peukalosaari ja taivaanrannassa siintävä metsä. Valo välkkyy kirkkaan päivänä joka puolella. Jämäprojektin keräsistä tämäkin pari syntyi. Sinistä niin kauan kuin piisasi, sitten oli pieni vihreä kerä ja siitä metsä. Loppuja lankkoja vielä jäikin. Puikot 3,5, lankaa 66 g, silmukoita 40. Lahjoitettuja jämälankoja kudottuna tällä hetkellä yhteensä 1 kilo 756 g.
Tänään vietän vielä lomapäivää ja illalla olisikin lähtö sitten pelireissulle Ouluun. Lankakassi on vielä pakkaamatta, mutta eiköhän sitä mukaan jotain tule, että saa autossa neuloa. Paluu on vasta huomenna. Jälleen monta tuntia istumista. Mutta seura on kyllä ollut ihan mukavaa näillä reissuilla.

torstai 10. helmikuuta 2011

Kuviopolkuja

Nalle langoista muotoutui kirjoneulelapaset. Silmukoita 44, 3 numeron puikot ja lankaa meni 54 g.
Paljon en ole kirjoneuleita tehnyt. Voi varmasti laskea sormin ne neuleet, joita on tullut valmiiksi. Mutta joskus innostun ja näitä tupsahtelee sitten. Samalla mallilla näyttää olevan, vain pieniä muutoksia ja kokeiluja.
Jämälankaprojektin neuleet kerään isoon paperikassiin, jolla sitten taas aikanaan vien ne töihin edelleen toimitettavaksi. Tässä pussin sisältö tällä hetkellä. Vielä mahtuu monta neuletta näiden lisäksi. Seuraavan kerran on helmikuun lopulla jälleen vienti ja kassin tyhjäys.
Tämän verran on vielä lahjoituslankoja kutomatta. Iso Prisman kassillinen. Äkkiä ne vain siitä vähenee ja pengastaessa uuden neuleen lankoja vaihtoehtoja on yhä vähemmän jäljellä. Helmikuun loppuun mennessä toivottavasti paljon tyhjempi on tämä kassi.
Pienten kerien laatikossa on jälleen useampi pikkukerä. Isoista tulee pieniä ja tämän laatikon sisältö vaihtuu nopsaan tahtiin.

tiistai 8. helmikuuta 2011

Jämien jämistä syntyi rasat

Jämälankaprojektissa syntyi pienen pienistä keristä rasat. Näihin upposi kaikkiaan viiden pikkukerän langat ja lisäksi lankaa vielä viidestä kerästä otettiin lisää. Niistä jäi vielä johonkin muuhun upotusprojektiin lankaa. Silmukoita kummassakin 40, 3,5 numeron puikot ja painoa keltaraitaisilla 53 g ja tummilla 70 g (oli paksummat langat). Yhteensä siis upposi 123 g jämälankoja näihin.

maanantai 7. helmikuuta 2011

Linja-autossa neulottua

Linja-automatkoille tarvitsee aina jotain  helppoa neulottavaa, jota voi tehdä huonossakin valaistuksessa. Näillä lentopallomatkoilla auto on vanha ja jollei saa sitä hyvää, kirkasta lamppua kohdalleen, on neulominen hyvin muistin varaista ja sormituntumalla. Mitään ihmeellistä neulottavaa ei voi ottaa mukaansa. Yksinkertaista ja kevyttä.
Lohjan matkalla valmistui nämä kolme sukkaparia pieniin jalkoihin. Lanka jämäprojektin Nalle-lankoja. Silmukoita 44, puikot nro 3. Keltaisiin meni 43 g, keksimmäisiin sinisiin 39 g ja vaaleanpiin sinisiin 40 g. Kerroksia kaikissa on aina samat, mutta jostain syystä keltainen oli painavampaa lankaa...

Sunnuntainakin sitten kudoin illalla jo jotain, mutta päivän podin migreeniä. Väsymys reissuista iski ja tuli nukuttua lähes koko sunnuntaipäivä. Välillä ottaa takaisin.

perjantai 4. helmikuuta 2011

Pätkävärjättyä sateenkaarta

Tämä jäi noista jämälankojen pätkävärjätystä sateenkaarilangoista, kun kudoin pikkusukat. Nalle Coloria ja molemmat kuvissa vilahtaneet kerät hävisivät jättäen jäljelle vain pienen keränpoikasen johonkin neuleeseen raitalangaksi.
Lasten sukat, 3 numeron puikot, 44 silmukkaa, painoa 41 g. Ja se keränpoikanen.
Viikonloppuna on jälleen istumista linja-autossa pelimatkalla. Onneksi vain yksi reissu tänä viikonloppuna. Pakkasin jo illalla puikot ja langat mukaan, mutta sitten piti keksiä jotain muuta puuhaa. Oli todella vaikeaa saada mitään puikoilla. Mikään lanka ei erityisemmin huudellut, että kudo minut nyt. Purkasinkin monta aloitusta, kunnes sitten päädyin näihin lapasten alkuihin. Ongelma taisi olla siinä, että olen kutonut ohkaisemmista langoista nyt ja paksumpaan lankaan siirtyessä ei käsityö tuntunut sormissa oikealta.

torstai 3. helmikuuta 2011

Prinsessasiskokset

Vaaleanpunaista unelmaa. Suloista, vaaleanpunaista pikkunaisille. Nämä siskokset valmistuivat Nalle-lankojen jämäkeristä. Isommissa valkoinen osa on Woolia. Sain kaikkiaan kolme kerää näihin loppumaan.
Langat menivät niin tyynni, että ei jäänyt mitään jäljelle. Pienempien sukkien ihan kärkeen piti ettiä vähän lisää valkoista lankaa parsinlankakopasta. Isommissa on varsissa Wool-kerän loppu raitoina, pienempiin tuhottiin yksi valkoinen Nalle-kerän loppu, vaaleanpunainen lanka Nalle Coloria.
Prinsessasisarusten tekniset tiedot. Pikkusiskossa 44 s, 3 numeron puikot, lankaa meni 42 g. Isosiskossa 48 s, 3 numeron puikot, lankaa meni 59 g.

Tällä hetkellä lankaa on kulunut tänä vuonna jo 1 kilo 350 g tähän jämäkeräprojektiin. Yhteensä olen kutonut jo 2 kiloa 199 g koko vuonna.

tiistai 1. helmikuuta 2011

Inventaario jämäkeräprojektissa

Jämälankavarasto on kummasti jo pienentynyt. Yli kilo kudottuna ja tein inventaariota, mitä tällä hetkellä onkaan jäljellä. Kuvat mukana on helpompi suunnitella uusia neuleita, kun tietää, mitä varasto pitää sisällään. Vanhat kuvat sisältivät jo niin paljon kudottuja lankoja, että selvyyden vuoksi uudestaan. Tässä kuvassa isommat kerät sekä ne, joita on enemmän.
Nallet erikseen. Kummasti on punaiset sävyt hävinneet ja jäljellä on enää näitä vähemmän kirkkaita. Värit kyllä vähän vääristyivät iltavalaistuksessa kuvattaessa.
Tässä kuvassa sitten kaikki loput kerät. Ne pienimmät sekä semmoiset, jotka eivät ole vielä kovin paljon itsestään puhuneet, miksi haluaisivat tulla neuleena.
Tällä hetkellä puikoilla on vaaleanpunaista Nalle Coloria yhdistettynä valkoiseen Wool -kerän loppuun.

Nyssäkkälaatikon tyhjennystä

Viimeisimmät valmistuneet työt. Punaiset lapaset Polkka langan jämäkerästä, hitunen punaista ja vaalenapunaista raitaa jäi jäljelle. Ei olisi ollut molempiin lapasiin enää raitaa. Siniset lapaset ovat kudottu jämälangoista jääneistä nyssäköistä. Oli hieman päättelemistä langanpäissä, mutta katosi todella monta pientä keränloppua näihin lapasiin. Lasten lapasissa saa pienestäkin kerästä vielä useamman kerroksen kudottua.
Punaisissa lanka 7 veljestä polkka, painoa 39 g, silmukoita 32, puikot 3,5. Sinisissä nyssäköitä, paino 41 g, silmukoita 32, puikot 3,5. Punaiset näytti tykkäävän olla kämmenpuolet päälläpäin kuvassa.
Nyt on jämäkerien pienempien kerien laatikko taas melko siisti, kun pienimmät kerät on kudottu pois. Muutama nyssäkkä tällä hetkellä jäljellä. Mutta taidan paneutua taas välillä niihin suurempiin jäljellä oleviin jämäkeriin.