keskiviikko 30. marraskuuta 2011

Perinteinen Joulukauppa

Pistäydyin kameran kanssa joulukaupalla. Niin paljon siellä olisi ihanaa kuvattavaa. Mutta tässä muutamia tunnelmavälähdyksiä kaupasta. Monenlaista käsityötä on tehty. Luulisi näistä löytyvän vaaativaankin makuun lahjaa.
Kynttilöitä, mittareita, villasukkia, lapasia, pussukoita, kukkaroita, koruja, saippuaa, liinoja, kasseja, koreja, lukemista, tekemistä (kasvivärjättyä villalankaa), syötävää ja silmälle iloa.
Kivoja yksityiskohtia. Itsetehtyjä lahjoja, joilla voi lahjoa vaikka kenet. Antaa joulun tulla ilman suuria marketteja.

Valkoisen kerän loppu

Kaapista taannoin löytämäni laatikko sisälsi pussillisen vauvalankoja. Tein niistä yhden valkoisen kerän kuljeksimasta. Tätä lankaa ei sitten enää jäänyt yhtään. Taisi olla vielä pussin ainut valkoinen kerä, muut ovat vaalenapunaisia tai ihan kerän loppuja, joista ehkä raidoittamalla saa jotain kivaa aikaiseksi. Pitäisi löytää joku kiva malli, johon ne kaikki ujuttaisi.

Lanka: vyötteetön vauvalanka, 43 g
Malli: oma perusmalli
Puikot: 2,5 nron bambut

Lumi suli sitten pois ja nyt näyttää jälleen kuraiselta ja märältä joka paikka. Toivottavasti myös liukkaus hävisi yön sateiden myötä.

tiistai 29. marraskuuta 2011

Taitavia tekijöitä

Meillä täällä paikkakunnalla on montakin käsityöläisten joulukauppaa. Tässä Ullakon Aarteiden ottamia kuvia perinteisestä joulukaupasta, jossa minunkin käsitöitä on ostettavissa. Puoti avasi ovensa eilen ja kunhan ehdin sinne kameran kanssa, niin otan lisää kuvia jouluisesta kaupastamme. Muitakin löytynee tuolta Ullakon Aarteista. Nauttikaa sillä välin näistä:










Eikös ollut ihan kiva katsaus käsitöitä? Tervetuloa tutkailemaan tarkemmin Isoonkyröön.

maanantai 28. marraskuuta 2011

Pieniin sormiin

Pieniin tontunsormiin ja varpaisiin lämmintä. Punaista ja tutulla mallilla. Meille saapui lumi eilen ja tänään onkin ollut todella paljon vaaleampaa päivällä kuin ilman lunta. Kummasti piristää ohutkin kerros. Pääsee ehkä hiljakseen joulutunnelmaan.
Lanka: Gjestalin Baby Ull, 36 g
Malli: oma
Puikot: 2,5 nron bambut

lauantai 26. marraskuuta 2011

Alpakan pehmeys

Tunnelmallinen joulunavaus museon ja Vanhan kirkon ympäristössä viritti perjantai-iltana joulutunnelmaan. Lumesta ei vielä tietoakaan, päinvastoin vettä sataa ja tuulee. Silti vanhanajan joulutori tunnelmallisine kynttilälyhtyineen ja tervapadat sekä tontuiksi pukeutuneet lapset saivat jonkun liikahtamaan ajatuksissa kohti joulua. Ehkä tilanteeseen auttoi perjantaina töissä ikkunoille laitetut kyntteliköt sekä saliin pystytetty joulukuusi.
Näissä lapasissa toteutin edellisissa kokeilemaani kuviota. Lisäsin ranteeseen myös koristeraidan ja se antoi kivan yksityiskohdan näihin lapasiin. Lapaset ovat hirmu lämpimät ja näillä luulisi viluisemmankin tarkenevan.
Lanka: Drops Nepal, 65 % villaa, 35% alpakkaa, 73 g
Malli: oma
Puikot: 4,5 nron bambut

perjantai 25. marraskuuta 2011

Tonttupojan lapaskokeilua

Otin kätköistäni yhden Wool -kerän ja päätin kokeilla jotain muuta lapasiin, kuin viimeksi olen tehnyt. Kerä sattui olemaan harmaata sävy-lankaa, mutta kyllä sillä pääsi ideasta perille. Eli takoitus oli kokeilla pelkästään yhtä kuviota lapasen selkämykseen. Paksusta langasta tämä kyllä tulee erottumaan hyvin.
Lapasen ranneosaan tein kuvion kätköistä löytyneellä pikkukerällä. Nallen näitä pätkävärjättyjä oli jäänyt jonkin verran ja sillä sai ihan mukavan koristeraidan lapasten suuhun. Näistä tuli tonttupojalle ihan mukavat ohuet lapaset kinnasten tai toisten lapasten alle.

Lanka: Novita Wool Sävy, sekä Nalle pätkävärjätty, 39 g
Malli: kehitellään jotain uutta
Puikot: 3 nron bambut

keskiviikko 23. marraskuuta 2011

Löytölaatikon langoista

Muutama päivä sitten kaivaiduin komeron laatikoihin ja tein löydön. Laatikon, jossa oli vauvalankaa sekä kaksi kerää 7-veljestä. Olin totaalisesti unohtanut koko laatikon olemassaolon. Toinen keristä oli valkoinen ja toinen tämmöinen vaaleanpunainen. Tästä vaaleanpunaisesta syntyi jo yhdet lapaset. Semmoiset pienen ystävän käteen sopivat. Kerästä tulee vielä ainakin kahdet tämän kokoiset lapaset.

Malli: peruslapanen, kämmenen päällä kuvio.
Lanka: 7-veljestä, 46 g.
Puikot: 3 ja 3,5 numeron bambut.

Eilinen neulekahvila tuotti 21 myssyä keräykseemme. Kassi täyttyi kummasti. Hieno alku ensimmäisellä kerralla. Moni myssy oli jo odottanut keräykseen menoa ja nyt, kun keräyspaikka tuli lähelle, oli helppo tuoda ne. Ja lisäksi tuli joukko lankoja, joita tehdään porukalla myssyiksi, jahka joulukiireiltä ennätetään.

tiistai 22. marraskuuta 2011

Falling Water -tuubihuivi

Tähän tuubiin löytyi hetken etsimisen jälkeen malli. Malli on Falling Water (Ravelry linkki) by Bonnie Sennot. Lisäsin vain omaani yhden kuviokerran leveyteen, että sain haluamani levyisen huivin. Tämä oli helppo huivi kutoa, mallin oppi nopeasti ulkoa. Syyslomallani hankkimat alpakkalangat ovat melko vähissä. Kumpaakin väriä jäi kerä. Niistä voisi vielä jotain tehdä. Tuubihuivia niistä ei enää tule.
Malli:  Falling Water (Ravelry linkki) by Bonnie Sennot
Lanka: Alpaca Reale, 142 g
Puikot: Novita pyörö nro 4,5
Ja kohta olen jälleen menossa neulekahvilaan. Tällä kertaa taidan saada olla rauhassa loppuun saakka, ei tarvii lähteä kesken pois. Katsotaan, onnistuuko. Piti jälleen aloittaa nopsaan uusi työ, että on jotain mukaan otettavaa.

sunnuntai 20. marraskuuta 2011

Aavistus jo joulusta

Saimme kunnon pakkasen tänne ja luonto on kuorrutetu hennolla valkoisella. Tontun jäljet voisi jo aavistaa, joulun läheisyyden tuntea. Puolisoni on minut vienyt tässä kahden päivän aikana pariin hienoon tilaisuuteen, joten kutominen on ollut hieman vähemmällä. Mutta kyllä sitä jotain valmistakin on tullut. Vapaan kunniaksi pääsin päivänvalolla kuvaamaan.
Tämä neulekuvio tulee todella paremmin esiin paksummassa langassa. Jännä miten 7-veikan eri värit käyttäytyvät aivan eri lailla. Toiset ovat paksumpia kuin toiset. Löydin muuten pari kerää lisää varastoistani etsiessä jotain muuta...  ja eilen ostin kolme kerää lisää kaupastakin. Joten kyllä tästä langasta vielä tekemistä riittää.

Lanka: 7-veljestä viininpunainen, 65 g
Malli: peruspalanen reunakuviolla
Puikot: 3 ja 3,5 nron bambut.

perjantai 18. marraskuuta 2011

Jäätyneet vesipisarat kivellä

Päätin kokeilla Puroa lapasissa. Olen lankaan tehnyt aiemmin tuttavuutta pipon verran ja lämpimäksi todennut. Nyt ostin kaksi kerää Kivi-nimellä kulkevaa Puroa ja tein niistä lapaset. Yhdestä kerästä ei olisi tullutkaan ja värien kohdistaminen ei olisi onnistunut sitäkään vähää kuin nyt. Hämmästys kyllä oli, kun toisesta kerästä tulikin tuo alku ihan erilaista, vaikka lanka jatkui sitten lopun ihan samanlaisena. Tuo mustemman lapasen kerä oli vallankin tuossa mustassa kohdassa sotkevaa. Lanka värjäsi sormeni ja bambupuikkoni hieman mustaksi. Tuntui myös, että se oli värjännyt muitakin värejä kerässä. Laitoinkin Novitalle kyselyn asiasta, että onko tämä normaalia Purolle. Jotakin nuo lapaset tuntuiva kaipaavan ja päätin lisätä niihin helmiä.
Lankaa oli kyllä todella lämmin kutoa ja hiki tuli näitä helmiä neuloessakin. Yksitellen kun niitä värkersin tuohon päälle. Minusta ne näyttivät aivan jäätyneiltä vesipisaroilta ja kun langan nimikin oli Kivi, niin tulihan siitä Kivipuro ja jäätyneet vesipisarat. Tyhjensin yhden helmiputkiloni ja ryhdyin hommaan. Jossain välissä pudotin yhden helmen lattialle, enkä sitä mistään löytänyt. No, antaa mennä. Mutta se olisi ollut tärkeä helmi, sillä yhden helmen takia jouduin aukaisemaan uuden pussin. Olisivat juuri riittäneet ilman tuota hukkaan menemistä. Menkööt nyt kuitenkin imuriin se karkulainen.
Lanka: Novita Puro, Kivi, 69 g
Malli: peruslapanen helmikoristein ja koristeraidoin
Puikot: 3 ja 3,5 numeron bambut

Kiitos kaikille eilistä tuubihuivia ihailleille. Kävijöitä blogissani oli lähes kaksinkertainen määrä normaaliin ja olen aivan hämmästynyt. Kiitos teille kaikille. Tervetuloa uudelleen.

torstai 17. marraskuuta 2011

Tuubihuivi vanhaa roosaa

Kolmas tuubihuivini tällä mallilla. Väri sama kuin ensimmäisessä. Vanha roosa tulee lähinna mieleen. Alpakan kutominen tuntuu käsissä, lämmintä on. Näille kaikille huiveilleni taitaa olla tuleva omistaja jo tiedossa. Eli lisää saisi tehdä... Alla vielä kaikki kolme kotona.
Lanka: Alpaca Reale, 142 g
Malli: pitsineule
Puikot: 4,5 nro pyöröt.

keskiviikko 16. marraskuuta 2011

Vyötteitä pussukassa sekä suklaata

Aamulla maa oli vihdoinkin kuurassa ja vielä iltapäivälläkin. Valkeni kummasti maailma, ei ole niin pimeää ja kuraista. Vielä enemmän se valkeni, kun töistä palatessani avasin postilaatikkomme. Minulle oli siellä kaksi mielenkiintoista paksua kirjettä. Olihan siellä toki muutakin, mutta laskut tulee onneksi miehen nimellä;) Minä kuitenkin harvemmin saan postia. Mutta tämmöinen neuleposti on kyllä sydäntälämmittävää ja parantaa maailman, vaikka olisi kuinka kurjaa. Kokeilkaa ihmeessä! Suosittelen. Ilahduttavaa saada postia ystäviltä! Tulisipa ilahdutettua itsekkin muita paksuilla kirjeillä. Niitä on mukava saada.
Teimme Aulin kanssa vähän diilejä ja nyt minullakin on tämä ihana vyötepussukka. Tuttuja vyötteitä löytyi, mutta kyllä on jokun muukin vielä kutomaton lanka edustettuna. Minä olen aivan hulluna kaikkiin pussukoihin ja tämä on kyllä mainio. Ja tuo ihqu pikkupussukka! Saankohan pitää sen - vai omiiko tyttäret?
Tässä vielä pussukka toiselta puolen kuvattuna. Olen noita vyötteitä laittanut ihan mielenkiinnosta sivuun jonkin aikaa ja kun Auli sitten aikoinaan esitteli nämä pussukkansa, olin heti myytynä. Tuota muovia ei kuitenkaan meidän kaupoista löytynyt täällä. Myyjät pyörittelivät vain päätään, että mitä se on, joten minulta jäi matkimatta tuon pussin teko. Sitten Auli laittoi noita pussukoita arpavoitoksi, ja toki yritin omaani saada arvontaan osallistumalla. Mutta tunnetusti en koskaan voita - ehkä on sitten enemmän onnea rakkaudessa, kun ei sitä ole arpajaisissa - ja niin jäi pussukka saamatta. Mutta nyt minulla on semmoinen! Ensi viikolla onkin neulekahvila, niin on sitä hieno mennä ja ottaa käsityönsä tuosta pussukasta. Suuret kiitokset sinulle, Auli! Kyllä tämä nettimaailma on sitten ihmeellinen! Mukavia ystäviä tulee sieltä ja täältä ja aivan kuin Auli kirjoitti: joskus oikein huolestuu, jos tutuissa blogeissa ei olekkaan hetkeen päivitystä.
Ja se toinen ihqu paksu kirjekuori. Kiitos! Tiinalta puuttui taannoin tummansinistä Nallea sukastaan. Harmittavasti toiset varpaat olisivat jääneet kutomatta. Pistin sitä hänelle menemään kirjekuoressa tarpeellisen määrän ja sukat valmistuivat. Minulle riitti ihan tuo ystävänpalvelus. Tänään sain suuni yllättäen makeaksi Fazerin sinisellä Omarilla. Ja yksin vielä, kun tytöt tulevat vasta myöhemmin koulusta kotiin ja mieskään ei ole vielä tullut avaamaan laskujaan... Mistähän Tiina tiesi, että Omarit oli meidän hääkarkkeja 21 vuotta sitten?

Suuret halaukset teille molemmille, Auli ja Tiina. Ihanaa saada neulepostia!

tiistai 15. marraskuuta 2011

Etsintäkuulutus

Minulla on tapana säilytellä tavaroitani aina kaikenlaisissa pussukoissa ja rasioissa ja säilytysastioita tulee kierrätettyäkin. Helmiä olen ostanut tämmöisissä pienissä putkiloissa. Näitä putkiloita tai vastaavia tyhjänä tarvitsisin enemmänkin. Ovat mainio väline mm. kuljettaa neuloja käsityötarvikkeissa ja moneen muuhunkin. Jos sinulla on ylimääräisiä vastaavia, otatko yhteyttä: piikupikkuinen @ gmail.com (jätä välit pois). Mm. poranteriä saattaa liikkua vastaavissa. Voi olla pidempiäkin kuin nämä.
Ja olen minä saanut kaksi keränloppua tuhottuakin. Taannoinen kolmen SMART -kerän hankkiminen varastoon on nyt tuottanut toisetkin lapaset. Lankaa jäi vähäinen keränloppu, joten melko tyynni tuli käytettyä.

Lanka: Smart, vihreä ja sininen, 59 g
Malli: peruslapanen, koko 10-12 v
Puikot: 3 ja 3,5 nron bambut

maanantai 14. marraskuuta 2011

Tummanpuhuvaa

Marraskuun pimeät aamut ja minä haluan kuvata tummanharmaata lapasta. On siinä haastetta, on. Kuvista tulee tummanpuhuvia, neuleesta ei saa tolkkua. Tänään siis tumma postaus. Näistä tuli aavistuksen isommat lapaset kuin noista eilisistä. Vaikka taatusti käsiala on samanlaista, puikot ja lankamerkki. Eriväriset ja eri aikakaudelta olevat langat vain ovat aina hieman eripaksuisia, vaikka molemmat ovat 7-veljestä ja tästä tämä johtuu. Tällä mallilla on vain kiva tehdä lapasia.
Lanka: 7-veljestä, tummanharmaa, 72 g
Malli: peruslapanen, jossa rengaspalmikkoa
Puikot: 3 ja 3,5 nron bambut.

sunnuntai 13. marraskuuta 2011

Kohoneuletta lapaseen

Kivipestyn farkun värinen 7-veljestä lankakerän loppu muuttui lapasiksi lauantain tohinoiden välissä. Lankaa ei todellakaan jäänyt kuin pieni keränen, jolla muutaman rivin saa raitaa johonkin. Hommaan ryhtyessä punnitsin kyllä kerän, että pitäisi riittää, silti vähän jännitti toista tehdessä. Turhaan. Kärkikavennuksia tehdessä jo tiesin, että riitää vielä peukaloonkin ja jääkin.
Lanka: 7-veljestä farkunsininen, 70 g
Malli: peruslapanen, johon yhdistetty rengaspalmikko, omaan käteeni sopiva
Puikot: 3 ja 3,5 numeron bambut

Kiitos kaikille kommentoijille edelliseen postaukseen. Minustakin ne helmilapaset ovat aivan ihanat ja uusia varmasti tulee. Vaihtelun vuoksi vain välillä vähän muutakin. Kommenttinne ovat arvokkaita ja miellelläni niitä luenkin. Yritän itsekkin aina kulkeissani käsityöblogeissanne jättää jäljen, että olen käynyt.

perjantai 11. marraskuuta 2011

Joulun helmi

Jotain todella ylellistä, punaista ja parempana pidettävää. Semmoiset lapaset valmistui. Näitä ei ulkotöihin taida voida laittaa, ei lumikolan lykkäämiseen eikä lenkkeilyyn, vaan pidetään sitten jouluna, pyhälapasina, kun joulukirkkoon mennään. Kuvio on tuttu, asettelukin lapasen sivulla jo tuttua. Ylellisyyttä tuo pieni korostus punaisilla helmillä. Jokainen yksitellen ommeltu valmiiseen lapaseen.
Raaskisiko näistä luopua. Voi olla, että joudun muutamat muutkin tekemään. Sillä näistä tuli todella ihanat. Mitähän uutta sitä seuraaviin keksisikään?

Lanka: 7 veljestä, punainen, 76 g
Malli: peruslapanen, edellisten lapasten neulekuvio, helmin koristeltu
Puikot: 3 ja 3,5 bambuiset.

torstai 10. marraskuuta 2011

Risusydämen Marjan ohjeella

Risusydämen Marja julkaisi ohjeen, jota minun piti kokeilla. Ohje oli hyvin kuvitettu, joten siitä sai hyvin kiinni. Neule näyttää hyvin erilaiselta sen mukaan, miten valo osuu siihen ja mistä kulmasta kuvaa. Kaunis ja teen varmasti useammat lapaset eri langoista. Valitsemani lanka oli aivan puhtaanvalkoinen 7-veljestä ja kyseinen kerä ei ehkä ollut aivan parasta laatua, sillä tuntui niin kovin muoviselta puikoilla normaaliin oloonsa nähden. Olen kyllä kutonut yleensä siitä luonnonvalkoisesta, joten ehkä tämä puhtaanvalkoinen on enemmän käsiteltyä. Tämä koko sopi hyvin tyttäreni hoikkiin, pitkiin sormiin.
Lanka: 7-veljestä, 64 g.
Puikot: 3 ja 3,5 bambut

tiistai 8. marraskuuta 2011

Lila tuubihuivi

Pehmeä tuubihuivi valmistui ja pääsi mallin kaulaan. Ihanan pehmeä ja lämmin. Alpakkaa kun sisältää. Olen tuohon alpakkaan todella ihastunut. On lämmin materiaali, vaikkei sitä tässäkään langassa ole kuin vähän. Näitä tuubeja on kiva tehdä ja mallihan on taas tuttu pitsineule, joka muuten löytyy mm. Dropsin mallineuleista. Väri luonnossa lähempänä alemman kuvan väriä. Tämä huivi vei langankulutukseni gramman yli 13 kiloa tänä vuonna.
Lanka: Menitasta syyslomareisulla hankittu Alpaca Reale, 141 g
Malli: tuttu pitsineule
Puikot: nro 4,5 pyöröt, Novita.

maanantai 7. marraskuuta 2011

Sytomyssyasiaa

Sytomyssykeräys Seinäjoen sairaalaan on polkaistu vauhtiin täällä meidän pikkuisella paikkakunnalla. Olin yhteydessä sairaalaan ja heillä olisi erityisesti tarvetta isojen kokojen ja miesten mallien osalta myssyissä. Joten ei kun puikot ja koukut töihin ja myssyjä valmistamaan. Myssyt voivat olla ulkomuodoltaan millaisia tahansa, mielikuvitus on rajana. Toki pehmoisia, etteivät raavi herkkää päänahkaa. Voit tuoda valmiit myssyt Vanhaan Aikaan, Vilukissille tai minulle virastoon. Toimitan ne sitten eteenpäin Seinäjoen sairaalaan. Myös puuvillalankoja otamme vastaan, jollei myssyneule nyt innosta, mutta nurkissa on puhumattomia puuvillalankakerien loppuja. Kootaan niistä sitten porukalla myssyjä.

Tiedämme, että Pohjanmaalla on muitakin keräyspisteitä Seinäjoen sairaalaan. Laitoimme kuitenkin oman, ettei ne valmiit myssyt jää kaappiin, kun keräykseen vieminen tuntuu liian hankalalta matkan tai saavutettavuuden takia. Emme millään muotoa halua kilpailla tai olla esteenä muille keräyksille. Samalla hyvällä asialla liikumme ja hyväntekeväisyyttä teemme.

sunnuntai 6. marraskuuta 2011

Kolmen kopla

Kolmet valmiit lapaset tai rasat, kuten täällä päin sanotaan. Yhdet vähän arkisemmat ja kahdet hienosteluun. Voi niitä arkenakin käyttää. Käväisin eilen Pyhäinpäivänä mieheni seuraksi Tampereella. Hänellä oli joku työkeikka ja lähdin seuraksi matkoille. Kolme tuntia odottelin häntä perillä, eikä aika käynyt pitkäksi, kun oli tuttu koppa mukana ja lankaa. Pääsin vielä istumaan telkkarin läheisyyteen, niin mikäs siinä oli odotellessa. Yksi työtapaturmakin minulle sattui, kun yksi bambupuikko murtui vanhuuttaan, mutta onneksi oli varakappaleita mukana.
Olen joskus kokeillut kuvion sijoittamista lapasissa toiseen reunaan kutoessani vauvasettejä. Nyt kokeilin samaa aikuisen kokoisissa lapasissa leveämpänä kuviokertana ja ihan hyvältähän se mielestäni näyttää. Kannattaa kokeilla aina jotain uutta.
Lanka: 7-veljestä vaalea sininen, 67 g
Malli: peruslapanen, johon kuvio sivuun
Puikot: ranne 3, kämmen 3,5 babuiset
Lanka: 7-veljestä terra, 77 g
Malli: peruslapanen, kuvio sivussa.
Puikot: ranne 3, kämmen 3,5 babuiset
Lanka: 7-veljestä Polkka kerän loppuja, 58 g
Malli: peruslapanen.
Puikot: ranne 3, kämmen 3,5 babuiset

Polkka osoittautui kerän lopussa melko ohkaiseksi langaksi. Onneksi sitä ei ole enää kovin paljon jäljellä. Ovat olleet paksuudeltaan hyvin erilaisia nuo minulla olleet Polkka kerät, vaikka samaa värjäyserää ovatkin olleet keskenään. Joulumyyjäiset lähestyy, joten hyvä olla vähän lapasia varastossa.