lauantai 31. joulukuuta 2011

Neulevuosi 2011

Neulevuosi 2011 pitää sisällää hyvin paljon tapahtumia ja tapaamisia. Olen vuoden aikana saanut hurjan määrän lukijoita blogiini, teistä kaikista olen hyvin otettu. On ihanaa saada lukija tuohon sivupalkkiin, mutta vielä ihanpaa on teidän kaikkien blogiini jättämät kommentit. Ne kannustavat kirjoittamaan ja tekemään käsitöitä. Kiitos teille kaikille. Olisi joskus kiva tietää, ketkä kaikki äitini lisäksi täällä pistäytyvät.
Vuoden mittaan on tullut tehtyä kaikenlaista, osallistuttua mm. kesäyön hullutukseen sekä lapaskuuhun. Lisäksi on paljon muutakin tapahtunut. Vuodesta on erityisesti jäänyt mieleen myös uuden oppiminen. Triinu-huivi opetti minulla monta uutta tekniikkaa. Mutta paljon muutakin, mm. pitkäjänteisyyttä.
Haasteelisimpia tehtäviä on ollut ohjeiden kirjoittaminen sellaiseen muotoon, että muutkin niistä saavat selvän ja pystyvät niiden avulla tekemään kyseisen neuleen. Haastavaa ja yllättävän hidasta. Mutta kuitenkin blogini luetuimmaksi tekstiksi on kohonnut hurjaa vauhtia tuubihuivin ohje - ensimmäinen kirjoittamani ohje ikinä. Jatkossakin aion toki ohjeita laittaa, jos vain sellainen neule sattuu puikoiltani tulemaan, että joku muukin sen haluaa tehdä. Ja tänään näin ohjeellani tehdy huivin toisessa blogissa. Voisiko parempaa kiitosta ohjeestani olla? Vinkatkaa vain, jos olette ohjeillani neuleita tehneet.
On vuoteen mahtunut pettymyksiäkin. Ennen niin hyvälaatuinen 7 veljestä lanka osoittautui kylmäksi langaksi. Ei lämmitä eikä tahdo kestää kulutusta. Muutenkin kyseisen lankafirman tuotteet ovat olleet korkeahkosta hinnastaan huolimatta huonolaatuisia. Ehkä ensi vuonna yritän paremmin pitää mielessä, että etsin muita lankamerkkejä. Sillä niitä on paljon. Mm. edullinen Laurin villalanka osoittautui kämmekkäissä todella lämpimäksi langaksi. Olen testannut nyt. Ja TeeTeen Pallas, ei juuri paljon kalliimpaa kuin nuo veljekset, on lämmin lanka lapasiin. Sukkalangoissa ohuet Dropsin Fabelit ovat ihania. Ja tarjouksesta ostettuna vain hieman hintavampia. Varastoistani löytyy kyllä vielä Novitaa, mutta ovat sitä vanhaa, hyvää laatua. Ehkä niiden kutomisessa olisi urakkaa ensi vuodella. Kuka tietää.
Tänä vuonna olen tehnyt neuleita kolmeenkin eri hyväntekeväisyyteen. Ensin yli 60 neuletta lähetystyölle oman seurakuntamme lähetyssoppeen myytäväksi. Pikkusukkia ja tummuja pienille vastasyntyneille paikkakuntamme uusille vauvoille.Sitten kesällä tutustuin Matleenaan ja hänen kauttaan innostuin sytomyssyistä. Tänään, ensimmäisten rakettien siivittämänä sain valmiiksi 100. sytomyssyni. Nämä kaksi kuvan myssyä, 99. eli alempi ja 100. eli ylempi myssy painavat 45 g ja 46 g. Nämä jäivät viimeisiksi vuonna 2011 valmistuneista neuleista ja niiden myötä vuoden neuleisiin kulunut lanka on 16 kg 416 g. Sitä en ole laskenut, mitä talouteen on lankaa tullut. Mutta pakkohan sitä on tullakkin, jos meinaa jatkossakin kutoa.
Hyvää ja idearikasta neulevuotta 2012 kaikille!

Ystävänpäivähaaste

Matleena julkaisi eilen blogissaan haasteen kaikille käsityöläisille. Hänen blogissaan asiasta enemmän. Ajatuksena oli tehdä ainakin kaksi sytomyssyä ensi ystävänpäivään mennessä. Ei varmasti ole ylivoimainen työ kenellekkään. Matleenan blogissa oli hienosti kaikki meneillään olevat keräyksetkin, joihin voi osallistua.

Otin heti haasteen vastaan. Hyvällä asiallahan tässä ollaan. Meidän paikkakunnalla on menossa keräys Seinäjoen sairaalaan. Teemme keräystä ihan pienimuotoisesti ja nyt joulun alusta oli täynnä kaikkilla vähän muita kutomuksia, mutta siitä huolimatta myssyjä on kertynyt keräykseemme jo liki 50 myssyä minulle asti. Tiedän myssyjä olevan enemmänkin jo tehtynä ja jahka jälleen kokoonnumme neulekahvilaan Tammikuulla myssykasamme suurenee. Ainakin toivon niin. Kuvassa eilen tekemäni kolme myssyä tähän keräykseen. Painot myssyillä: sininen 50 g, ruskea vaaleareunainen 47 g ja koristeltu 39 g.

perjantai 30. joulukuuta 2011

Vain muutama tunti valoa

Kotona oli ihan lumetonta lähtiessämme. Vettä kuuluu sataneen. Täällä mökillä taas on lunta aivan ihanasti. Vain pieni pakkanen ja ihanaa, valkoista lunta. Puut ovat peittyneet lumeen ja oksat kuusissa ovat taipuneina runkoa myöden painavien lumitaakkojen alla.
Päivänvaloa on vain muutama tunti eikä silloinkaan aurinko näy. Tunnelmoidaan vain kynttilän valossa. Mihinkään ei tunnu olevan kiire tässä hiljaisuudessa. Miten nautinkaan aina välillä tästä rauhasta.
Valoa ei riitä sitäkään vähää kuvaamiseen kuin kotona. Mutta jonkinlaista kuvaa kuitenkin. Jälleen uusi myssy. Tähän myssyyn käytin ainakin neljä eri keränloppua. Tosin olivat samaa lankaa, vain reunaan otin toiseksi langaksi vähän eri väriä. Koristeen kuvioon meni yksi langanloppu. Painoa myssyllä 51 g. Hissukseen nuo grammat vain kertyy ja samoin myssyt valmistuu lahjoituslankalaatikon huvetessa. Tässäkin myssyssä koko hieman isompi ja värityskin miehelle sopiva, joten olisiko jälleen sellainen kaivattu miesten malli.

torstai 29. joulukuuta 2011

Lomanviettoa

Eilinen päivä lomasta kului  joutuisasti. Kävin hautausmaalta korjaamassa haudoille jouluna viedyt lyhdyt pois sekä poikkesin äitini luona kylässä. Hän esitteli minulla uusia kahvipusseista punomiaan koreja. Uudet mallit olivat todella hienoja ja kehittelimme kuviointia siinä kahvittelun lomassa. Pusseja vain on kerättävä jälleen paljon uusien mallien tekemiseen. En voi kuin ihailla hänen paneutumistaan käsitöihin ja eri materiaalien käyttöä.

Iltasella ajelimme sitten mieheni kanssa mökille. Perillä olimme puolen yön jälkeen, joten aamulla nukuttiin pitkään kunnes hänen työpuhelimensa herätti. Täällä on ihana rauha, paljon lunta ja vain vähän päivänvaloa. Vain muutaman tunnin verran keskipäivällä on vähän valoisampaa, muuten saamme olla kuin karhut pesässä ja sehän tarkoittaa takkatulta ja päiväunia. Mukaani otin myssylankoja, kun siinä ei tarvii niin kirkasta valoa tekemisessä. Malli on jo sormenpäissä. Tämä ensimmäinen valmistunut painoi 44 g.

keskiviikko 28. joulukuuta 2011

Välipäiväreissu Päntäneelle

Minulle sattui lomaa nämä välipäivät ja niin ystävättärellekkin. Jo aikaa suunnittelimme lähtevämme yhdessä täydentämään joulun alla uhkaavasti huvenneita lankavarastojamme Päntäneelle, Tapion kauppaan. Teemme usein ihan pienellä varoitusajalla tämmöisiä lankamatkoja, mutta nyt oli jo suunnitelma hyvissä ajoin valmis. Paitsi meinasi tulla monta mutkaa matkaan. Tapani-myrsky pelotteli ensin kaatuvilla puilla, eikä tuo matkapäiväämme osunut Hannu-myrsky paljon jäänyt veljeään kehnommaksi. Puut olivat melkoisella kaarella, tuuli sieppoi autoa, oksanpalasia oli lennellyt tiellä, mutta onnellisesti ja turvallisesti pääsimme ajelemaan, välillä pieniä sivuteitäkin. Matkaseuranamme meillä oli kolme nuortamiestä takapenkillä, jotka säilyttivät hyvin miehisyytensä lankakaupassa eikä lahjontaakaan tarvinnut juuri käyttää. Hyvin käyttäytyvää nuorisoa.
Minulla oli yksi ehdoton asia, mitä piti ostaa. Valkoista Nepalia kilon verran. Tapanina seikkailin Tapion kaupan nettisivuilla ja tajusin, että heillä ei ollut Nepalia enää laisinkaan netissä. Voi apua! Mitenkäs nyt. Hädissäni jo varmistin selustaa, että kyllä sitä jostain nettifirmasta vielä löytyi alpakkajuhlahintaan, mutta en vielä klikkaillut ostoskoriani kassalle asti. Yllättäen Päntäneellä kuitenkin oli Nepalia hyllyssä vielä monessa värissä ja juuri tätä valkoista sen kilon verran samaa värjäyserää. Hieman vähempikin olisi riittänyt, mutta pelasin varman päälle.
Toinen kaksosista on kiitettävästi kuluttanut kahdet lempivillasukkansa ihan ohuiksi pohjasta. Onhan ne hänellä toki muutaman talven olleet ahkerassa käytössä, ettei pidä moittimankaan langan kestävyyttä. Nyppyisyydestä ei ollut tietoakaan, mutta ei se hyväkään ikuisuutta kestä. Varsinkaan käytössä. Parsimaankaan niitä ei kannattanut ruveta, niin tasalaatuisesti olivat joka puolelta hiuki. Kohtalona oli heittää ne roskiin vain. Tilalle täytyi tuoda uutta sinistä, ohutta sukkalankaa sekä toisella tytölle vähän punaisempaa kokeeksi. Sillä äidin on oltava tasapuolinen tyttärilleen. Kun toinenkin saa, niin kyllä toinenkin tarvii.
Joulukuun olen pitänyt yksiä aivan ihania lapasia. Nyt tarkenee. Olen aivan ihastunut tuohon Pallakseen lapaslankana. Varsinkin kun tekee siitä kirjoneuletta. Jälki on tasaista ja mikä parasta, lapaset ovat lämpimät ja istuvat hyvin käteen. Joten sitä hieman lisää varastoon, ettei vain pääse kesken loppumaan. Tovea taas tykkään kutoa huovutettaviin lapasiin. Siitä tulee tarpeeksi ohuet ja taipuisat, mutta tiiviit ja lämpimät. En pidä sellaisista tönköistä ja paksuista lapasista. Jos sellaiset tarviin, niin laitan sitten useammat päällekkäin.
Kun kerta alpakkaa sai halvalla... onhan vielä vuoden loppuun asti Dropsin alpakkajuhla menossa, niin täydensin vielä tätä ohuempaakin lankaa varastoihini. Ostoskärryni näytti kyllä tässä vaiheessa melko valkosävyiselta. Mikähän kausi minulla on menossa? Jotenkin kaiken kirjavan jälkeen hakee neutraaleja värejä. Valkoinen pitsi kiinnostaa.
Sitten aikamme haikailimme molemmat tämän langan kohdalla. Ihanan tuntuista, mutta normaaliin lankahintahaarukkaani tyyristä lankaa. Onneksi oli sentään jonkun euron alennuksessa, joten päätin kokeilla, miltä tuntuu kutoa hieman tyyriimmästä langasta. Tämä puhutteli minua käsineiden muodossa ja ihan minulle itselleni. Kerrankin itsekäs, vaikka ei minulle tahdo yleensä jäädä mitään näistä kutomuksistani. Mainittakoon, että hyppäsi tämmöinen vyyhti toisiinkin kärryihin, huomattavasti nopeammalla päätöksellä kuin minulle. Jahkailen aina niin kauan. Melkeinpä jää aina vaivaamaan, kun en ottanutkaan. Jälkikäteen. Harvoin harmittaa toisin päin.
Niin, olen minä lankaakin kuluttanut kaikesta lisäyksestä huolimatta. Nämä kolme myssyä siirtyvät kuvauksen ja punnituksen kautta sytomyssypussiin. Kaikki kolme ovat eri kokoisia, tummin on ohuempaa lankaa, 36 g, vaaleilla koristeilla oleva 52g ja mustareunainen 53g. Myssyt ovat sitä kyseltyä isompaa kokoa.

tiistai 27. joulukuuta 2011

Pauliina -myssy

Viime keväänä yritin moneen kertaan aloittaa sytomyssyä silloisilla ohjeilla. Minun käsissä ne eivät kuitenkaan myssyksi taipuneet. Milloin mistäkin syystä. Lopulta kehitin oman ohjeen ja niin rupesi myssyjä syntymään. Olen paljon tehnyt sytomyssyiksi tällä ohjeella myssypohjia, joita sitten erilaisilla koristeluilla olen saanut ne yksilöllisemmiksi. Toivon ohjeesta olevan apua jollekulle muulle myssynvirkkaajalle.

Jokainen kerros alkaa kolmella ketjusilmukalla, jonka lasket aina ensimmäiseksi pylvääksi. Ja jokainen kerros päättyy piilosilmukalla yhdistämällä siihen saman ketjusilmukkapylvään kolmanteen ketjusilmukkaan. Koukku minulla on nro 3 ja siihen suurinpiirtein sopiva lanka. Otan koukulle langan aina edellisen kerroksen pylvään silmukasta vain takalaidalla olevan langan läpi. Etulangasta muodostuu kaunis reunus kerroksen etupuolelle. Eri paksuiset langat antavat vähän eri kokoisen lopputuloksen myssyn koossa, mutta pitäjiä on myös hyvin erilaisia. Kerrosten määrää säätämällä saat eri kokoisia myssyjä. Kuva selittää, jos alla oleva teksti ontuu...
Virkkaa 10 ketjusilmukkaa ja yhdistä ne piilosilmukalla renkaaksi. Virkkaa renkaaseen 24 pylvästä (ensimmäinen pylväs on kolme ketjusilmukkaa). Yhdistä.
Toisella kerroksella virkkaa jokaiseen edellisen kerroksen pylvääseen pylväs. Aina kolmen pylvään jälkeen virkkaa kaksi ketjusilmukkaa. Näin muodostuu kahdeksan eri pylväsryhmää, joiden välissä on aina se kaksi ketjusilmukkaa. Näistä kolmen pylvään ryhmistä kasvaa myssyyn säteet, joiden reunoissa myssyä levitetään.
Seuraavalla kerroksella virkkaa kaksi pylvästä pylväsryhmän ensimmäiseen pylvääseen, yksi pylväs välipylvääseen ja jälleen kaksi pylvästä ryhmän kolmanteen pylvääseen. Yhteensä ryhmässä on siis viisi pylvästä. Ryhmien väliin jälleen kaksi ketjusilmukkaa.
Tästä eteenpäin jatkat joka kerroksen lisäämällä ryhmiin aina kaksi pylvästä virkkaamalla ryhmän ensimmäiseen pylvääseen kaksi pylvästä, välipylväisiin yksi pylväs ja jälleen ryhmän viimeiseen pylvääseen kaksi pylvästä. Ryhmien välissä säilyy koko työn ajan aina se 2 ketjusilmukkaa. Jatka näitä levityskerroksia niin kauan kunnes sinulla on ryhmässä aina 13 pylvästä. Tällä kohtaa pystyt säätämään myssyn laen leveyttä eli tee useampia kerroksia, jos tuntuu pieneltä tai vähennä, jos on iso. Itse teen yleensä tällä koolla tai sitten kerrosta vähemmällä.
Sitten viimeinen varsinainen levityskerros. Virkkaa ryhmän ensimmäiseen pylvääseen kaksi pylvästä, seuraavaan yksi pylväs, sitten kaksi ketjusilmukkaa, hyppää kahden pylvään yli ja tee yksi pylväs jokaiseen seuraavaan viiteen pylvääseen. Kaksi ketjusilmukkaa, hyppää kahden pylvään yli ja seuraavaan yksi pylväs ja ryhmän viimeiseen kaksi pylvästä. Kaksi ketjusilmukkaa. Jos olet tehnyt alkukerroksia eri määrän, niin näissä ryhmän viidessä pylväässä joudut säätämään niitä edellisen kerroksen pylväiden mukaan. Voi myös tehdä enemmän ketjusilmukkakaaria tai muuta koristeraitaa niiden kohdalla, jos haluat.
Tästä eteenpäin rupeaa muodostumaan myssyn suora osuus eli joka kerros tästä eteenpäin on ihan samanlainen. Kolme pylvästä alla olevaan kolmeen pylvääseen, kaksi ketjusilmukkaa, viisi pylvästä, kaksi ketjusilmukkaa, 3 pylvästä, 2 ketjusilmukkaa.
Aluksi näyttää, että työstä muodostuu vain lätty, mutta jatkamalla vain samoja kerroksia rupeaa myssy näyttämään hiljakseen myssyltä ja sivut löytyvät kuin itsestään. Itse teen näitä kerroksi, joissa on nuo 5 pylvästä 10-12 kerrosta hieman langasta riippuen. Kokeilemalla myssyä jonkun päähän näet tarvittavien kerrosten määrän.
Viimeisenä - huolittelukerroksena - virkkaan koko kerroksen pelkkiä pylväitä. Pylväs edellisen kerroksen pylvääseen ja ketjusilmukkakaariin teen kaksi pylvästä.
Myssyn koristelussa olen käyttänyt mm. eri värillä virkattuja myssyn aloitusrenkaita, jotka on ommeltu myssyn päälle. Sopivat niin miehelle kuin naiselle ja samalla saat loppulangat käytettyä. Painoa tälle myssylle kertyi 35g.

maanantai 26. joulukuuta 2011

Yhdeksän joulunpunaista myssyä

Joulupäivinä on tullut katsottua telkkaria, oltua vain ja levättyä. Siinä sivussa on valmistunut näitä joulunpunaisia myssyjä pino. Jotenkin punainen väri sopi tunnelmaan ja myssy toisensa jälkeen on tullut tehtyä samalla kuin telkkarissa ovat ohjelmat vaihtuneet. Näiden kanssa pystyy hyvin seuraamaan ohjelmia aivan riittävässä määrin. Kaikkiaan myssyjä on tullut virkattua tähän pinoon yhdeksän kappaletta.
Tässä vähän esittelyä. Vaikka myssyissä on samanväiset pohjat, on silti koristelun kautta jokainen myssy oma yksilönsä. Aika monta kerää näihin on uponnut lahjoituslangoista, jotka saatiin tähän meidän myssykeräykseen. Myssyjen yhteispaino on 413 g. Kyllähän sillä jo koloa lankavarastoon sai. Nämä myssylangat ovat kahdessa pienessä pahvilaatikossa ja järjestin langat vielä niin, että toisessa on kudottavat ja toisessa virkattavat langat. Helpompi penkoa aina uutta kerää koukulle tai puikoille.

perjantai 23. joulukuuta 2011

Lumienkeli joulun tuoja

Hyvää ja Rauhallista joulua

kaikille blogini lukijoille,
kommentoijille ja muille täällä
Kardemumman talossa pistäytyneille
tämän enkelin myötä.

Olen ollut todella ilahtunut siitä kävijämäärästä, mitä blogini on tämän vuoden aikana saanut. Kommentit ovat ihana palaute töistäni. Blogi syntyi jo vuonna 2009, mutta päivittämään säännöllisesti ryhdyin vasta vuosi sitten. Lähinnä ajattelin aluksi kuvata vain tekemäni käsityöt muistiin, mutta kuvaus sekä blogin päivittäminen vei mennessään. Nyt huomaan auttavani monia kanssaneulojia monella tavalla. Neulemaailman enkeleitä tarvitaan.

Enkeli valmistui Itsenäisyyspäivän tienoilla, mutta olen sitä jouluun saakka säästänyt kiittääkseni teitä blogissani vierailijoita.

Lanka: Fritidsgarn, 100 g
Malli: Lumienkeli, E-P:n käsi- ja taideteollisuus ry/ Alavuden Taitokeskus Oura

torstai 22. joulukuuta 2011

Kimaltava Hiirenvirna - tuubihuivi

Joulu saapuu niin nopein askelin, ettei tyttäreni ehdi millään kutoa kaikkia neljää huivia, jotka hän on kavereilleen aikonut antaa lahjaksi. Kaksi on jo valmiina, kolmas valmistuu hyvää vauhtia. Riensin kökkään ja tein hänelle avuksi tämän luonnonvalkoisen tuubihuivin. Kehitin mallin itse ja tätä oli joutuinen tehdä. Siivouksen ja muun puuhan keskellä tämä huivi valmistui kahdessa illassa.
Huivi venyy vielä tuosta juuri puikoilta vapautuneesta olostaan jonkin verran käytössä. Siksi ei kovin pitkää voinut kutoa. Kahden kerän verran tähän meni lankaa. Kaksi kerää tätä vielä jäi varastoon. Mutta vähenihän tuo Novita -varastoni hieman. Mietin pitkään nimeä tälle, mutta jotenkin aina palasin hiirenvirnaan. Tuo pitsikuvio jotenkin toi mieleeni tuon kasvin, vaikkei kuvio tässä hyvin näy. Myöskään paljettien kimallusta en aivan saanut vangittua siten kuin sen olisin halunnut.
Lanka: Novita Kide, 195 g
Malli: Hiirenvirna, Kardemumman oma malli, ohje huiviin
Puikot: metalliset nro 6

maanantai 19. joulukuuta 2011

Pieniä kukkasia

Näihin kahteen myssyyn harjoittelin kirjailua. Puuvillakerien jämäpussista löytyi vielä muutamia pätkiä lankoja, jotka muotoituivat tyylitellyiksi kukkasiksi. Erottaa oman myssynsä muiden joukosta. Muuten ilta menikin selvitellessä yhtä isoa puuvillalankavyyhteä, joka oli hieman takkuinen. Selvisi kuitenkin ja kerin ison kerän tuota oranssia lankaa. Monta myssyä siitä kerästä mahtaa tulla, sillä hätinä sormeni pystyivät pitämään kiinni kerästä viimeisiä keriessä.
Painoa myssyillä on punaisella 54 g ja oranssilla 43 g. Nyt on 80 myssyä tullut tehtyä tänä vuonna näitä.

sunnuntai 18. joulukuuta 2011

Kuviota vai ei?

Joskus ei näihin myssyihin synny mitään kuviota, joskus taas tuntuu, että juuri tähän myssyyn täytyy tehdä tämä kuvio. Onhan toki monenlaisia mieltymyksiä, joten ei kaikissa tarviikkaan olla kuviota. Saa laittaa itse jonkin korun jos haluaa. Tuon sinisen (51g) tein osittain eilen siellä kaupalla. Punaisen (55g) tein illalla ollessani yksin kotona. Päättelin ja kirjailin tänä aamuna. Keräykseemme on jo ihan kivasti kertynyt myssyjä. Ja näin joulun kiireissä ei oikein muuta tahdo syntyäkkään. Näiden teossa voi rauhoittua kaikesta kiireestä ja tohinasta. Vaan kohta pitäisi tehdä kunnon viikkosiivous ja tuoda joulu tupaan. Vajaa viikko jäljellä.

lauantai 17. joulukuuta 2011

Kolmen myssyn kopla

Vietin lauantain joulukaupalla myyjänä omalla vuorollani. Asiakkaita kulki ihan mukavasti eikä aika tullut pitkäksi. Olin yksin myyjänä, eikä minulla ollut mitään ongelmia. Ihan mukava päivä. Hiljaisia hetkiä varten minulla oli sytomyssyvirkkaus mukana, mutta en paljon ehtinyt tekemään. Muutaman kerroksen vain. Huomenna olisi jälleen myyntipäivä, mutta päivä on huomattavasti lyhyempi kuin tänään.
Tällä erää on valmiina jälleen kolme uutta myssyä. Oranssilla painoa 41 g ja siihen sain uppoamaan peräti kolme eri keränloppua, ruskea painaa 45g ja sininen peräti 50 g.Sininen ja ruskea ovat hieman isompia, joten isompaankin päähän pitäisi nyt löytyä myssyä. Nämä myssyt veivät langankulutukseni tänä vuonna yli 15 kiloa. Tarkalleen 15 kg 53g.

Pistin tuonne myyntiosastonkin. Joitakin valmiiksi tulleita käsitöitä on vielä ilman osoitetta. Jos olet kiinnostunut, niin laita meiliä.

perjantai 16. joulukuuta 2011

Vihdoinkin Novita vastasi


Taannoin laitoin Novitalle tiedustelua Puro -langan laadusta, kun värjäsi puikkoni sekä kerällä tuntui väri levinneen viereisiin väreihin. Laadunvalvonnasta ei vastausta kuulunut ja välitin sähköpostini heille uudestaan. No, vihdoin joku reagoi asiaan ja sain vastauksen:
"Kiitoksia palautteestasi.Otamme mielellämme vastaan kaikenlaista palautetta langoistamme voidaksemme vastaisuudessa välttää niissä mahdollisesti olevat virheet ja puutteellisuudet. Ensin pahoittelen vastauksen viivästymistä, mutta epähuomiossa palautteesi on jäänyt alimmaiseksi ja vastaamattomaksi turhan pitkäksi aikaa.

Pahoittelemme tyytymättömyyttäsi Novita Puro Kivi -langan väritykseen neuloessasi lapasia.

Villi ja kiehtova Puro-lanka on yllättänyt monet - kuten sinutkin - , koska värisävyt liukuvat neulepinnalla vapaasti, eikä väriraportissa tunnu aina olevan säännöllisyyttä. Solmun kohdalta saattaa Puro-lanka jatkua satunnaisella värillä. Kun neulot yhden kerän, niin seuraavan kerän sävyt voivat olla hieman erilaisia ja sävypinnassa saattaa olla mukana esimerkiksi jokin värilanka lisänä, eli siis langassa on meleerausta. Tässä piileekin Puron juju - yllätyksellisyys. Kaikenlaiset "säädöt" ovat sallittuja, mutta parhaimmillaan lanka on, kun annat sen soljua vapaasti puikoilla, etkä turhaan yritä kahlita sävyjen kulkua. Purosta on vaikeaa neuloa kahta identtistä kappaletta eli siis juuri lapasia, kynsikkäitä tai sukkia. Kerroit myös, että mustasta osuudesta lähti hieman väriä käsiisi. Lupaamme Puro-langan vyötteessä, että lanka täyttää värinkestovaatimukset TSL 23-008 -ohjeen mukaan. Nämä vaatimukset eivät suinkaan edellytä sitä, että värinhankaus pitäisi olla aivan täydellinen vaan pientä värin irtoamista sallitaan.

Pieneksi korvaukseksi vaivannäöstäsi postitamme sinulle kuitenkin pari yllätyskerää Novita-lankoja.
Kaikesta huolimatta toivomme luottamuksesi lankoihimme säilyvän."

Tänään posti sitten toi nuo kaksi Puro -kerää. En tiedä, onko luottamukseni hankeen hukkunut ja liukkaille kaatunut. Jotenkin vain olen ruvennut enemmän ja enemmän kokeilemaan muita lankoja. Monta kertaa olen näihin Puroihin jo pettynyt. Ja juuri tuo värinlähtö on ollut usein syynä. Myös tutuilla. Mutta kudotaan kaapista vanhat kuitenkin nuristen ja nurisematta pois. Jotenkin tämmöiselle pilkun tarkalle on vaikea kutoa eripariset.

Iloista joulunodotusta kaikille. Meillä leivotaan! Huomenna ja sunnuntaina olen joulukaupalla

torstai 15. joulukuuta 2011

Iltarientojen välissä

Joulukuu on täynnä erilaisia iltarientoja. Silti kaipaan aina välillä käsitöiden mukanaan tuomaa rentoutumista. Kaiken hulinan välissä olen saanut tehtyä tällä viikolla nämä Kerttu-kämmekkäät. Jo toiset, jotta jos vaikka olisi itsellekkin. Näitä on ihan mukava tehdä, pitsineule vie kuin huomaamatta työtä eteenpäin. Kämmekkäät ovat molemmat samanväriset, vaikka kuva antaakin eri käsityksen.
Lanka: Laurin Villalanka, 64 g
Malli: oma, pitsineule jo tuttu monista töistä
Puikot: nro 3 bambuaddit
Käsilaukkuneuleena minulla kulkee nykyisin aina sytomyssy. Tässä yksi uusi valmistunut. Kun aina kerroksen kaksi ehtii tehdä tai vähemmänkin, niin ajan oloon tulee aina valmis myssy. Lankagrammoja tästä kertyi 45.

tiistai 13. joulukuuta 2011

Tohinoita

Töissä on päivät niin täynnä erilaista tohinaa, ettei kotona tule iltaisin juuri valmista. Tuntuu kuin vanha pappilamme olisi herännyt henkiin toisen pään tullessa seurakuntalaisten käyttöön. Oudokseltaa ihmispaljous välillä väsyttää, vaikka päivät menevät todella joutuisasti siinä elämän keskellä. Iltaisin olen hissukseen kutonut uusia kämmekkäitä Laurin Villalangasta. Lanka on minulle uusi tuttavuus, saan siitä helposti silmäpuolen, mutta ihanan pehmeää jälkeä siitä syntyy. Edelliset tällä mallilla tekemäni kämmekkäät menivät jo.

maanantai 12. joulukuuta 2011

Hipsuvarpaalle

Lankakoriin jääneistä kahdesta Regian sukkalankakerän lopusta syntyi vielä pienet sukat Hipsuvarpaalle. Toinen kerä loppui juuri, kun olisi pitänyt aloittaa kärkikavennukset. Toista kerää jäi vielä liki yksi raidoituskerta, mutta kahteen sukkaan ei olisi saant samanlaista varpaankärkeä. Ja minulle on oltavat samanlaiset kärjet sukissa, muuten eivät ole pari. Etsin loput raidoittavat ohuet sukkalankaloppuni toivossa, että löytyisi vielä samaa lankaa. Olenhan siitä useammat sukat tehnyt. Ei löytynyt, mutta liki samanlaista sävyiltään löytyi ja niinpä Hipsuvarpaan sukkien kärjet saatiin kudottua. Hieman väheni nuo raitalankojen keränloput ja yhdet yllättävän suloiset sukat saatiin aikaiseksi.

Lanka: Regia, 4 fädig Patch Antik Colors 27 g
Malli: lapsen perussukka ala Kardemumma
Puikot: 2,5 nron bambut

sunnuntai 11. joulukuuta 2011

Mikä kurkistaa?

Minun joulusiivoni ovat alkaneeet tyhjäämällä näitä kesken jääneitä käsitöitä nurkista. Tämäkin tekele on ollut muutaman vuoden laatikon pohjalla. Se jäi aikoinaan kesken, koska lanka värjäsi bambupuikkoni rumiksi. Mielenkiinto meni ja homma jäi harmittavan vähän vaille kesken. Eilen tyhjensin tuota laatikkoa ja tämä tuli vastaan. Otin asiakseni kutoa tämänkin työn loppuun ja niin se vain valmistui. Eikä ollut paljosta vailla. Puikot pesin tänä aamuna ja kummasti niistä lähti irtoväri. Ehkä paremminkin, jos ei olisi saanut useampaa vuotta imeytyä bambuun.
Ihan kiva peruspipo siitä ötökästä valmistui. Malliksi sain houkuteltua poikani, jolle pipo on ihan oikean kokoinen. Tämä lanka on ollut minulla useammankin pipon lankana ja on osoittautunut ihan lämpimäksi ja tiiviiksi pipomateriaaliksi.

Lanka: Mark&Kattens Top Wool Space, 60 g
Malli: peruspipo 2 o, 2 n
Puikot: 3,5 nron bambut
Välikäsitöinä on kuin huomaamatta valmistunut jälleen kaksi sytomyssyä. Vähän miehisemmissä väreissä ja isompia kokoja. Painoa näillä on takana olevalla 44 g ja etummaisella 41 g. Näitä olen tehnyt aina kerroksen tai pari silloin tällöin, kun ei ole ollut aikaa keskittyä mihinkään muuhun.

lauantai 10. joulukuuta 2011

Valmistui ne sittenkin

Näiden lapasten valmistuminen on kestänyt ja kestänyt. Kirjoneule on minulle neule, jota voi tehdä silloin kun ei ole stressaantunut töiden kanssa. Joulun alla töissä on vipinää, joten silloin olisi kyllä viisasta jättää kirjoneule sivuun ja tehdä jotain helpompaa. Nämä lapaset ovat olleet käsityöpöydälläni ja aina niiden ohi on ajanut jokin muu neule. Lopulta otin itseäni niskasta kiinni ja tein nämä loppuun. Mukavat lapaset näistä silti tuli, vaikka vähän vastustikin.
Lanka: Vuorelma Veto, 79 g
Malli: Kardemumman oma suunnittelema, yhdistty perinnettä ja uutta. Kokeiltu toisenlaista päättelyä.
Puikot: Nro 3 bambuiset addit.

perjantai 9. joulukuuta 2011

Triinu

Aloitin jo aikoja sitten Triinun. Se kuitenkin jäi aina jonkun muun projektin jalkoihin ja valmistuminen vei aikansa. Lisäksi huiville tuli ihan mukavasti pituutta, joten kyllä se vähän hermojakin kysyi toistaa samaa kuviota, joka tosin oli mielenkiintoinen. Ohut lanka ja pienet puikot. Mutta valmistui se kuitenkin. Juuri sopivasti tuleviin pikkujouluihin.
Ensimmäisenä virolaisena pitsihuivina Triinu opetti minulle muutaman uuden tekniikankin. Heti aloitus oli sellainen, jota en ollut ennen tehnyt. Virkattiin ketju, josta silmukat poimittiin ja lopuksi sitten, kun tehtiin pitsi huivin aloituspäähän, tuo ketju purettiin ja siitä poimittiin silmukat. Hyvä tekniikka, jota voi käyttää muuallakin. Seuraava opeteltava oli nuo nypyt. Minua peloteltiin etukäteen, että ne ovat kauheita neuloa. Mutta eivätpä olleetkaan. Pienen harjoittelun jälkeen nypyt oppi tekemään niin, että ne sujuivat. Hidastivathan ne neulomista, mutta eivät mitään hankalia olleet. Kolmas neuletekniikka, minkä Triinu minulle opetti oli kahdella langalla päättäminen. En ollut ennen kokeillut, mutta sekin tekniikka osoittautui oivalliseksi käytettäväksi muuallakin.

Lanka: vanha, ohut villalanka, 125 g.
Malli: Nancy Buchin kirjasta Pitsihuivit neuloen kauneimmat virolaiset pitsimallit
Puikot: nro 3 pyöröpuikot