keskiviikko 31. lokakuuta 2012

Käsityötarjotin

Niisk- köh-köh! Olo on kehno ja nenä punainen, pää on varmaan jonkun muun. Syysflunssa, vilustuminen tuli vieraaksi ja vei vetämättömäksi. Käsityötarjottimella jos jonkinlaista keskeneräistä, parit sukat, lapaset, huivi ja pusero. Onpas tullut aloiteltua vähän kaikenlaista, mutta nyt on neuletta moneen lähtöön. Helppoa seurusteluneuletta, vaikeampaa aivojumppaa ja jotain siltä väliltä. Huivi on edennyt liikuntahallin kahviossa jo monena iltana, pusero on vähän jumahtanut syyslomalla. Lapaset hyvällä mallilla ja niitä on tehty tällä viikolla. Sukat ovat jämähtäneet paikoilleen. Kyllä se tästä, kun olo paranee.

Luvassa jotain mielenkiintoista marraskuulla. Elämä on täynnä yllätyksiä!

sunnuntai 28. lokakuuta 2012

Lapasten teko alkakoon

Tein viime talvena itselleni TeeTee Pallaksesta lapaset, jotka osoittautuivat todella lämpimiksi ja mukaviksi pitää. En tainnut juuri muita käsineitä viime talven pakkasilla käyttää. Autoakin pystyn ajamaan lapaset käsissä. Hiljakseen lapaset ovat nuhjaantuneet kovassa käytössä ja useammassa pesussa. Olisi siis aika saada täksikin talveksi yhtä hyvin palvelevat lapaset.
Esille kaivoin pussin, jossa ovat kaikki Pallas -lankani, mukana pari kerää Siljaa, joka sopii kaveriksi vallan mainiosti. Pientä vertailua, mikä lanka riittäisi, mikä sopisi minkäkin kanssa. Hyvin nopeaan valikoitui musta pohjalangaksi. Kaikki mustat keräni olivat kuin olivatkin samaa värjäyserää. Kaveria sille etsin tovin.
Suunnittelua, mutta sitähän aina tarvitaan uuteen työhön ryhtyessä. Tämä on kutomisessa yksi hyvä - ellei paras puoli. Tässä vaiheessa kaikista on tulossa aivan upeita lopputuloksia

lauantai 27. lokakuuta 2012

Ensilumi ja Pinjana

Meille satoi ensilumi torstaina ja se on edelleen maassa. Lunta on tullut lisääkin, mutta tuskin tämä vielä pysyvä lumi on. On kuitenkin aivan ihanan valoista ulkona, kun lumi peittää kurakot ja on siivonnut ympäristön. Paljon iloisemmalla mielellä varmasti jokainen.
Kun on lunta, niin on pakkasta ja kylmää. Pipolle on tarvetta. Kätköissäni yksinäisenä vaeltanut lohenpunainen isovelikerä muotoutui pikkupipoksi. Mahtuu kyllä isompaankin päähän. Mutta väri taitaa olla vähän prinsessainen. Pipon pinnassa vaeltavat silmukat vähän siihen ja tähän suuntaan.
Malli: Pinjana, Kardemumman oma
Lanka: Novita, Isoveli 63 g.
Puikot: nro 5 pyöröt ja sukkapuikot, muoviset.

torstai 25. lokakuuta 2012

Tuliaisia Tampereelta

Keskiviikkoaamuna varhain lähdin Tampereelle kurssille. Mukaani nappasin keränlopun Lanettia ja yhden valmiin pikkusukan. Saihan sitä luennoilla kudottua parin sille ja tumput. Juuri ja juuri mukanani ollut lanka riitti. Tauolla ennen iltaohjelmaa kävin Pirkanmaan taitokeskuksesta hakemassa lisää lankaa. Pari kerää ohutta kirjopirkkaa. Toisena kurssipäivänä niistä alkoi muodostua sukkia. Neule piti olla ihan helppo, että luento olisi seurattavissa. Aika monta meitä oli yli 300 kurssilaisen joukossa, jolla oli kudin mukana.
Ensimmäisen kurssipäivän pikkusukat lähtivät saman tien kohta syntyvälle pikkuiselle. 

Malli: Lise-Loten pikkusukat, Kardemumman oma
Lanka: valkoinen Lanett, 40 g
Puikot: nro 2,5 bambuiset

Paljon kiitoksia kaikille enkelilapasia kommenteille. Ne ovat kyllä kauniit minustakin ja tykkään kovasti niistä.

tiistai 23. lokakuuta 2012

Enkelirasat

Ratun rasat eli enkelirasat valmistuivat tänään aamulla. Malli oli haasteellinen, ehkä lankavalinnan takia. Toinen lanka oli Dropsin Delight ja se oli minusta  hankalaa neulottavaa. On löyhäkierteinen lanka ja terävät puikkoni saivat hyvin vain osan langan. Lisäksi sen liukuvärjäyksen kohdistaminen ei minulta käynyt ihan tasan tarkkaan samoihin kohtiin, mutta annoin olla. Nämä on vaan niin ihanat lapaset.
Malli on täynnä hienoja yksityiskohtia, kekseliäisyyttä suunnittelijalta. Tekemistä koko rasan ajaksi ja toisesta piti vielä saada samanlainen. Näiden lapasten langat veivät lankakulutukseni 5g yli 11 kilon tänä vuonna.
 Kämmenellä ihana sydän, kuin ystävälle lämmin ajatus.
Malli: Ratun rasat, Novitan neulomo, Lettu
Lanka: Drops fabel, valkoinen ja Drops delight, sininen, 58 g.
Puikot: nro 2.5 bambuiset
On ne vaan kauniit nämä enkelirasat. Ovat vielä juuri minulle sopivat, tyttärelleni aavistuksen isot, joten saan pitää näitä ihan itse - paitsi jos maltan. Taidan laittaa lasivitriiniin.

sunnuntai 21. lokakuuta 2012

Lise-Lotte -settejä

Ihana, aurinkoinen päivä ajella mökiltä kotiin. Kerrankin ei satanut. Aluksi oli pakkasta jopa -10 astetta, mutta täällä kotona iltapäivällä päästiin jo plussa-asteille. Matkalla tie vain heijasti auringon niin, että ei juuri eteensä nähnyt. Joten paremmaksi vaihtoehdoksi oli laittaa silmät kiinni ja ottaa nokkaunet. Minun kun ei tarvinnut ajaa. Ehdimme katsomaan toisen tytön lentopallopelinkin, kun lähdimme tarpeeksi ajoissa aamulla.

Mökillä sain valmiiksi asti nämä kaksi Lise-Lotte -ohjeella tehtyä settiä paikkakunnan vastasyntyneiden lahjapusseihin. Tulihan siellä kudottua paljon muutakin, mutta niistä sitten myöhemmin. Nyt olisi sitten edessä jälleen arki lomaviikon jälkeen. Luvassa aika vilkas viikko.

Malli: Kardemumman oma Lise-Lotte
Lanka: Lanett, yhteensä 80 g
Puikot: bambu nro 2,5

perjantai 19. lokakuuta 2012

Mökillä luettavaa

Syyslomaviikon lopuksi miehenikin sai muutaman vapaapäivän ja ajelimme mökille viettämään pitkää viikonloppua. Minä olen ollut vapaalla koko viikon ja siksi on tullut vähän enemmän valmista neulerintamalla.  Olen saanut toteuttaa omaa päiväjärjestystä ja se on pitänyt sisällään paljon neulomista tai muuta käsityöaiheista. Tullessa veimme pienen yllätyksen Oulun liepeille ja taisimme onnistua täysin yllätyksen tekemisessä. Ainakin minusta tuntuu siltä saamieni viestien perusteella.

Matkaneuleeksi minulle näytti valikoituvan vain ja ainoastaan valkoisia neuleita. Enkelilapaset jäivät kiltisti kotiin, mutta yksi keskeneräinen tunika sai matkan aikana lisäpituutta kerällisen verran, yksi pitsihuivi myös pituutta useamman sentin ja täällä mökillä on tullut tehtyä jälleen pieniä sukkia ja tumppuja. Kaikille neuleille yhteistä valkoinen lanka, vaikka kaikissa onkin erimerkkinen.

Tänään kauppareisulla sain vielä Novitan uuden lehdenkin. Oma nimi oli siellä ja pitihän se ostaa. Muutaman mallinkin kyllä löydin sellaisen, jonka voisi toteuttaa. Odotankin jo kovasti, milloin heillä on postikuluton päivä voidakseni lunastaa saamani lahjakortin.

Löydin muuten jälleen yhden kirkkorasamallin.Yhdethän olen jo toteuttanut. Jos tiedät paikkakunnallasi olevan omat kirkkorasat tai paikkukuntalapaset, laittaisitko minulle ohjeen tulemaan. Ottaisin kovin mielelläni ohjeita vastaan. Sähköpostini on tuossa profiilikuvan alla.

torstai 18. lokakuuta 2012

Vanhaa ja uutta, vanhasta ja uudesta

 Kiertelin eilen kirpparilla odottaessani tyttären junaa, joka oli onnettomuuden takia melkoisesti myöhässä. Juna oli ajanut auton kanssa yhteen Alavudella. Onneksi pikkuiseni tuli ehjin nahoin kotiin. Kirppiskierroksellani tein yllättäen mukavia löytöjä pikkurahalla. Mary Oljen kirjanen Värikästä puikoilla kutoen vuodelta 1956 sekä Kotilieden Neuvokki 1: Kapiokirstu vuodelta noin 1950. Lehdessä oli maininta liitteestä lehteen 1. 1938. Aika tavalla mielenkiintoista luettavaa. Harvemmin olen täällä meillä törmännyt näin vanhoihin käsityölehtiin tai kirjoihin.

Samaisella kirpparikäynnillä pysähdyin melko tyrmistyneenä katselemaan, millä hinnalla myytiin uusia Kainuun kukkalapasia. Kuvitelkaa, 6,50 € käsin tehdyistä kirjoneulelapasista. Niihin on mennyt aikaa ja vaivaa, hyvä kun materiaalit tulee maksuun, ei sitäkään nykyisillä langanhinnoilla ja kirpparipöydän hintakin pitäisi saada kasaan, oli 32-35 euroa viikko. Olisin mielelläni maksanut hyvin tehdystä työstä huomattavasti enemmän, pieni hinta pisti epäröimään, että mikä on vikana. Lapasia oli varmasti ollut useammat, olivat nätisti laitettu laatikkoon, jossa vielä neljä tummapohjaista odotti ostajaa.
Posti toi tänään vihdoinkin kauan odottamani paketin - tai siis viikon verran olen tätä vartonut. Mutta odottavan aikahan on tunnetusti pitkä, joten aika on tuntunut ikuisuudelta. Siinä paketissa oli kirjat: Kahvipussin uusi ulottuvuus ja Sukkia. Rakkaudella. Molemmat tulevat olemaan varmasti tarkkaan luettuja opuksia. Kahvipussikirjan vein pitkään lainaan äidilleni, sukkakirja jää omaksi luettavaksi.

Myöhässä ollutta junaa odotellessa ehdin vielä askartelukauppaan, jossa myytiin iso pussillinen noita kuvassa olevia askartelunappeja, sekalainen valikoima ruskehtavissa väreissä pilkkahintaan. Kyllä näistä sen verran pareja löytää, että muutamiin käsitöihin saa jälleen nappeja uppoamaan. Neljänneskilo taisi olla pussissa.

keskiviikko 17. lokakuuta 2012

Sinikellot

Idea sukista oli valmiina ajatuksissani. Kuvio ja kaikki. Periaatteenani on ollut vähentää omaa 7-veljesvarastoani uutta ostamatta. Löydin varastoistani langatkin melkein kaikki. Kuvioon tarvittava vihreä oli hukassa. Minulla oli ihan pieni pätkä omissa varastoissani 7-veljestä vihreänä, mutta se ei riittäisi. Toista, vaaleampaa olisi sopivasti, mutta se ei erottuisi tarpeeksi. Kokeilin sillä, mutta totesin huonoksi. Sekin taisi olla jotain muuta kuin 7-veljestä. Tuntui hassulta ostaa isoa kerää juuri tätä tarvetta varten, sillä vihreää tarvittiin kuvioon todella vähän, yhteen sukkaan kuudelle kerrokselle, nekin osittaisia kerroksia. Eikä vihreä kuulu oikein minun värimaailmaani langoissa. Mikä nyt neuvoksi? Tässä vaiheessa ajattelin turvautua äitini jämälankoihin, josko niistä liikenisi minulle pieni keränen vihreää. Se taisi olla suurensuuri pyyntö, sillä pitkällisen etsimisen jälkeen totesimme, että hänenkin lankavarastoissa vihreä väri on harvinainen ja vielä, että se olisi jotain tiettyä lankaa. Muita värejä kyllä löytyi, mutta ei vihreää. Lopulta löytyi 7-veljestä raitalankakerän loppu, jossa oli kahta eri vihreää viininpunaisten seassa. Kerimällä sieltä välistä sen vaaleamman vihreän raidan sain tarvittavan määrän lankaa näihin sukkiin. Näyttää olevan geeneissä tämä vihreän värin kaihtaminen.
Malli: Sinikellot, Kardemumman oma.
Lanka: Novita 7-veljestä, 
tumma harmaa, luonnonvalkoinen, sininen ja vihreä, 107 g.
Puikot: Bambuiset nro 3,5, kuviossa nro 4.
Sukkamalli on uusi kehitelmä ja siitä ensimmäinen kutomani pari. Onneksi varastoissani oleva veljeskaarti on pieni, sillä tuntui raskaalta neuloa sitä kaikkien ohuiden lankojen jälkeen. Tuntui, ettei se taivu kauniille neulejäljelle millään. Sormeni ovat viime aikoina taivutelleet Nallea, joka meneekin kirjoneuleissa paljon paremmin.

tiistai 16. lokakuuta 2012

James Potkukelkan aikana

Eilen illalla piti nopeasti löytää kiva elokuvaneule, kun James Potkukelkka alkoi. Elokuvan ajaksi piti olla sellainen neule, ettei juuri työhön tarvitse katsoa. Nappasin tummansinisen kerän kaapista ja loin silmukat alkutekstin aikana. Alkufilmi meni miettiessä mitä tekisi ja sitä kerää hakiessa. Samalla kun neuloin tein muistiinpanoja, että osaan tehdä toisenkin. Sain ensimmäisen kämmekkään pääteltyä ennen  elokuvan loppua ja toisen tein sitten tänä aamuna. Napit löytyivät Päiviltä saamastani nappirasiasta. Lanka oli miellyttävä neulottava. 100% villaa, pesu käsin. Siitä sai kauniin neulontajäljen helposti. Kämmekkäät kuvissa ovat suoraan puikoilta. Ei tehty mitään.
Malli: Potkukelkkakämmekkäät, Kardemumman oma
Lanka: BC Garn Semilla, tummansininen, 30 g
Puikot: Nro 3 addit.

Muistiinpanoni näistä potkukelkkakämmekkäistä:

Luo 48 silmukka, neulo 5 kerrosta 1 o kiertäen, 1 n. Neulo 25 kerrosta sileää neuletta oikein. Kavenna seuraavalla kerroksella 1 silmukka joka puikolla = 44 silmukkaa työssä jäljellä. Neulo kaksi kerrosta oikein. Aloita peukalokiila: neulo 2 silmukkaa puikon alusta, levennä, 1 o, levennä. Neulo kaksi välikerrosta. Tee peukalolevennyksiä kunnes välisilmukoita on 13, siirrä ne hakaneuloille, luo 1 silmukka peukalokiilan kohtaan. Neulo 6 kerrosta oikein, 4 kerrosta 1o kiertäen, 1n. Päättele.

Poimi peukalosilmukat ja kolme silmukkaa peukalon juuresta = 16 silmukkaa. Neulo 3 kerrosta oikein, neulo 3 krs 1o kiertäen, 1n. Päättele.

maanantai 15. lokakuuta 2012

Kaaviosta kirjoneuleeksi

Monesti kirjoneuletyöni alkaa kaaviosta. Joko suunnittelen sellaisen itse tai käytän muiden suunnittelemia malleja. Netistä löytämäni kaavion suurennan ensin isompaan kokoon ja väritän siitä eri värit erottumaan toisistaan. Helpottaa työtä, jos on monimutkainen kaavio. Yksinkertaisissa ja helpoissa kuvioissa en käytä tätä. Ainoastaan näissä, joissa kuvio ei toistu samanlaisena, vaan elää koko ajan ja seurattavaa piisaa. Kuvassa väritän "Ratun rasojen" kaaviota viime huhtikuulla.
Kaavio oli jo kerran esillä ja kudoinkin sitä pätkän verran. Mutta silloinen aloitus meni purkuun. Eilen sitten päätin selättää tämän ohjeen ja olenkin edennyt jo melko pitkälle ensimmäisen lapasen kanssa. Lanka on Dropsin Deligh ja todella pehmoista ja lämpimän tuntuista, mutta ei kovin miellyttävää kutoa. Toinen on Dropsin Fabel. Tämä työ on ollut hieman hankalaa, mutta sisukkaasti jatkan eteenpäin ja vielä saan itselleni nämä iki-ihanat enkelilapaset.

sunnuntai 14. lokakuuta 2012

Siniset Toive -kynsikkäät

Lisää keskeneräisiä valmiina. Melkein kuukausi sitten aloitetut siniset Toive-kynsikkäät opiskelijalle valmistuivat eilen. Toinen oli odottamassa tuossa pikkusormen tyvessä pariaan, että saisin jatkaa yhtäaikaa sormien kanssa. Teen sormet aina samanaikaisesti. Pysyy hyvässä muistissa, miten tein toiseen. Toinen oli vasta palan matkaa rannetta tehtynä kun kirjoneulesukkaputki ajoi ohi ja kynsikkäät hautautuivat pöydälleni.
Valmistuminen ei sittten vienytkään kauan kun vain otin työn käteeni. Perjantai-iltana jatkoin kynsikkäiden tekoa, kun mittakäsi saapui kotona käymään ja lauantain tein noita sormipätkiä. Sai aina vähän mittailla, olisiko hyvät. Lopulta niihinkin muodostui sääntö ja homma rupesi etenemään. Kyllä somikkaita, kynsikkäitä tekisi, mutta tuo sormien teko on tuskastuttavan hidasta.
Malli: Toive-kynsikkäät, Kardemumman oma
Lanka: Drops Fabel, 49 g
Puikot: nro 2,5 bambut

Lankaa meni grammojen mukaan vajaa kerä, mutta oikeasti jouduin ottamaan toisesta kerästä toisen peukalon verran lankaa. Onneksi sitä oli samaa erää varastossani vielä, joten ei tullut ongelmaa. Nämä lankagrammat ovat kyllä aina mielenkiintoisia.

lauantai 13. lokakuuta 2012

Karpalot

Tämä sukkapari on ollut keskeneräisissä töissä useamman viikon. Syyskuun 22. päivän tietämissä aloitettu pari on joutunut väistymään useamman muun työn alta. Ensimmäinen sukka tuli valmiiksi nopsaankin, mutta sitten on puikoille ryöpsähtänyt useampi muu aloitus ja saatu valmiiksikin ennen kuin tämän parin toinen sukka eteni varren marjojen jälkeen muutamassa illassa valmiiksi. Joskus töiden kanssa vain käy niin, jäävät jumiin ilman syytä johonkin vaiheeseen, eivätkä etene. Tällä kertaa vielä mallini on on kaukana ulkomailla, joten kuvaaminen olikin jälleen omanlaisensa operaatio. Nämä sukat eivät kyllä ole ansainneet tätä kohtelua, vaan ihan onnistuneina paljon arvokkaamman käsittelyn.
Sukat lähtivät matkaan ihan kokeiluna silmää miellyttävän kuvion tekemisestä. Jotenkin koko sukan ajan mielessä välkkyivät karpalot. Valkoinen pohjaväri toi mieleen pikkupakkaset, hieman kuuraa ja ihania, punaisia marjoja kuuraparran saaneen sammalvuoteen päällä. Kuviot toisessa sukassa tietenkin peilikuvaksi.
Malli: Karpalot, Kardemumman oma suunnittelema
Lanka: Novita Nalle valkoinen 010 ja viininpunainen 587, 107 g
Puikot: 2,5 nro bambut ja 2,75 ruusupuiset

Sukkasadon hillokellariin päätyivät kahdeksannet sukat. Tällä kertaa karpalohilloa. Olen sukkasadon aikana keskittynyt paljon muihin neuleisiin, joten tämä minun sadonkorjuu on ollut kyllä vähän niukanlaista.

torstai 11. lokakuuta 2012

Korillinen lankojen väriloistoa

Tallinnan matkalta tuli hankittua jonkin verran käsityötarvikkeita. Täytin korin täyteen kauniita värejä vironvillaa, 8/2 ja nautin näin aluksi niiden katselemisesta. Kovasti tekisi mieli aloittaa näistä, mutta keskeneräisiä töitä on kertynyt jo useampi. Kudon ne ensin ja sitten käyn tähän koriin käsiksi. Näitä katselee kyllä ihan näinkin.
Eikö ole kutsuva lankojen väriloisto!
Mielikuvitus vain rajana - tai se, ettei malta rikkoa kauniita vyyhtejä.

tiistai 9. lokakuuta 2012

Hiirenvirna tuubin ohje

Viime joulukuussa kudoin tämän kimaltavan Hiirenvirna -tuubin, johon on minulta ohjetta pyydetty monta kertaa. Huivi lähti silloin lahjaksi, joten piti oikein palauttaa mieleen kuinka sen tein ja nyt vihdoin sain huivin lainalle, joten pystyin tarkistamaan, pitikö muistikuvani paikkansa. Huivi koostuu  kahdesta kerroksesta, joita toistetaan. Eli on hyvin yksinkertainen malliltaan. Lankana minulla oli Novitan Kide ja puikot olivat nro 6. Ohjeella saa hyvin monta eri vivahteikasta huivia vaihtamalla lankaa.

Hiirenvirna tuubin ohje

Luo haluamasi levyinen huivi, yksi kuviokerta luodessa on 10 silmukkaa, joten leventäessäsi, kaventaessasi huivia muuta silmukkamäärää 10 silmukan verran. Neulo kolmella ensimmäisellä silmukalla aina oikein, muuten oikealla oikein ja nurjalla nurin, kolme viimeistä silmukkaa aina oikein.

Mallihuivissa loin 47 silmukkaa.

1. krs: 3 s oikein, 1 s kiertäen oikein, * langankierto, kolme oikein, nosta silmukka neulomatta, neulo kaksi seuraavaa oikein yhteen ja nosta neulomatta nostettu silmukka tämän yli, 3 s oikein, langankierto, 1 s kiertäen oikein*  (toista *-* vielä 3 kertaa), 3 reunasilmukkaa oikein.

2. krs: 3 silmukkaa oikein, neulo kerros nurin (myös langankierrot) 3 viimeistä silmukkaa oikein.

Toista näitä kahta kerrosta niin pitkälti, että tekemäsi huivi on halutun pituinen. Päättele silmukat ja ompele huivin päät yhteen siten, että muodotustuu lenkki, jonka voit kietaista pari kertaa kaulasi ympäri sopivan väljästi.

Minulla tähän meni kaksi kerää Kidettä, mutta hieman pidempi olisi huivi voinut olla tällä leveydellä. Suosittelen neulomaan kolmannesta kerästä jonkin verran. Mittaamalla löytyy se oikea pituus.

Mukavia neulehetkiä Hiirenvirnan parissa.

maanantai 8. lokakuuta 2012

Raidallista

Käsityömessuilta löytyi kiva huivinmalli. Raidallista. Ohjeen sai mukaan kun osti langat. Olisihan tätä Dropsin alpakkaa minulla ollut varastossakin, mutta malli oli ihan kiva ja houkutteleva. Aloitin huivin lauantaina ja sain sen eilen pingotukseen. Aamulla sitten etsin vielä napin ja ompelin sen.
Terävä kamera näyttää kaikki alpakkalangan karvat. Normaalisti huivi ei näytä näin "karvaiselta". Ihanan lämmin se on kun on kerta alpakkaa. Huivia voisi kokeilla myös muilla väriyhdistelmillä. Tumma harmaa ja ruskea, punainen ja valkoinen. Kiva pikkuhuivi suojaamaan kaulaa.
Malli: Raidallista, Pauliina Koivula-Rautjoki.
Lanka: Drops Alpaca, värit 0501 (vaaleanharmaa) ja 0506 (tummanharmaa), 56 g, 
nappi omista varastoista.
Puikot: nro 3,5 pyöröt ja nro 4 virkkuukoukku.

lauantai 6. lokakuuta 2012

Kiitos onnitteluista!

Suuret kiitokset kaikille onnittelijoille! Ja äänestäjille! Jollei sukkien ohjetta julkaista lehdessä, kirjoitan sen sitten tänne. Olen saanut paljon sähköposteja kommenttien lisäksi, joissa minua on huomioitu sijoittumisesta sukkakisassa. Lämpimät kiitokset näin kaikille yhteisesti!

Tänään kävin ystävättären kanssa Seinäjoella käsityömessuilla ja siellä huomioiminen jatkui. Messuilta lähti mukaan lähinnä silmukkamerkkitarvikkeita sekä yksi neuleohje. Moni esittelijä oli vanhalla tutulla paikallaan eikä oikein mitään hirmu mielenkiintoista tarjottavaa. Esillä oli myös maakuntalapasia, joista toivomme heidän tekevän ohjekirjasen. Jotenkin ei tuntunut järkevältä ostaa kaikkiin tekemispakettia vaan ihan ohjekirjanen olisi hyvä ja mukava idea niihin. Nyt kun mallit on kerta kerätty talteen. Ostaisin varmasti sellaisen vihkosen tai kirjan jos vain saisivat sen aikaiseksi. Varmasti moni muukin, vaikkei kaikkia lapasia aikoisikkaan tehdä. Joitakin kuntalapasiakin oli jo talletettuna. Sopisivat hyvin samaan sarjaan.
Kotona olen edelleen jatkanut näiden Strawberry Victorian -kämmekkäiden parissa. Tällä kertaa työkaverini tilasi itselleen ruskeasävyiset kämmekkäät. Katsotaanpa käykö nämä vai etsinkö jonkun yksivärisen mallin. Pitsikuviosta hän ei välittänyt.

Malli: Strawberry Victorian, by Mylly Jane Wic (Ravelry)
Lanka: TummanruskeaTeeTee Pallas ja beessi Novita nalle, 50 g.
Puikot: 2.5 bambuiset ja 2,75 ruusupuiset sukkapuikot

Tässä vielä koko kolmikko. Tällä mallilla on kiva tehdä ja näitä syntyy. Mallia ei opi ulkoa, joten koko ajan tapahtuu jotain, ei pääse kyllästymään. Nyt puikoille kyllä sujahtaa välillä jotain muutakin. Tyttärien toivelistalla on vähän isompaakin vaatetta ja yksi huivi odottaisi. Sukkasatoonkin vielä ehtisi tehdä muutamat sukat.

torstai 4. lokakuuta 2012

Siniset Strawberry Victoriat

Tämä malli oli niin koukuttava, että pitihän sitä kokeilla toisenlaisellakin väriyhdistelmällä. Kuva kirkastaa sinistä hieman liikaa, mutta selvästi mustasta erottuva se on.
Ulkona satelee, joten kyllä sitä kädenlämmikettä jo tarvitaankin. Kämmekkäissä jää kuitenkin sormet mukavasti vapaaksi, joten kaikenlainen pikkunäprääminen luonnistuu hyvin.
Ihanan lämpimät nämä ovat. Tuo musta lanka on vallan mainiota lapaslankaa. Kokeilin sen viime talvena ja palveli todella hyvin käsineissä.
Tässä kuvassa sininen on aika lähellä sitä oikeaa. Tällä mallilla taidan saada tehdä vielä muutamat eri väriyhdistelmät. Moni on iskenyt silmänsä tähän ja toiveita on tullut eri väreistä. Pitäisi sitä varmaan itsellekkin tehdä yhdet...
Malli: Strawberry Victorian, by Mylly Jane Wic (Ravelry)
Lanka: Musta TeeTee Pallas ja sininen Novita nalle, 53 g.
Puikot: 2.5 bambuiset ja 2,75 ruusupuiset sukkapuikot
Kesän sukkamestari kilpailuun osallistuin näillä sukilla. Arkaillen lähetin sukat kilpailuun ja tänään selvisi, että olen sijoittunut 10 parhaan joukkoon näillä. Sukkia oli tullut 117 paria, joten sijoittuminen on kyllä saavutus, josta olen iloinen! Suuri Käsityö-lehden sivuilla on lisää tietoa kilpailusta sekä äänestys, jossa voi äänestää, minkä sukkaparin ohje ilmestyy lehdessä vuoden mittaan.

tiistai 2. lokakuuta 2012

Sukat kuin kettukarkki

Fazerin Pihlaja-karkkipussi, kansan suussa kettukarkki, pyöri mielessäni kutoessani näitä sukkia. Oranssikeltainen väriyhdistelmä ja raidat sopivat jotenkin tuohon karkkiin. Sukat pääsivät puikoille lähtiessämme Tallinnaan. Matkalle tosin ei ehtinyt saada aivan yhtä sukkaa valmiiksi, kun oli niin paljon kaikkea mukavaa muutakin. Paljon sukka edistyi autossa ja hotellin aulan neulekahvilassa, mutta kyllä sitä on joutuisinta kutoa omassa kutomistuolissaan. Saa keskittyä rauhassa ja valmistakin tulee. Sukat toistavat kauniisti myös marja-aronianpensasaitamme värejä. Löytyy keltaista ja oranssia lehteä.
Malli: Keski-Pohjanmaan körttisukka, perinnemalli.
Lanka: Novita Nalle, keltainen ja oranssi, 87 g
Puikot: nro 2,5 bambut ja nro 2,75 ruusupuiset.

maanantai 1. lokakuuta 2012

Karnaluksin päivä

Matkamme toinen päivä alkoi aamupalan jälkeen Karnaluksista. Pääsimme sinne mukanamme olleella linja-autolla ja saimme monta tuntia aikaa tutustua kaupan valikoimaan. Aikaa siinä tarvittiinkin, sillä kauppa on täynnä kaikenlaista tavaraa, jota ei edes tiedä olevan olemassakaan. Mitä kaikkea sitä voi käsitöihin tarvitakkaan? Oikea käsityöihmisen aarrepaikka! Kankaita, nauhoja, lankaa, nappeja jne. aina ompelukoneisiin saakka.
Yksi huone oli täynnä erilaisia vetoketjuja. Niitä oli myös muualla laatikoittain. Kaikki hienosti järjestettyinä. Täältä löysi ilman myyjän apuakin tarvitsemansa ja helposti. Toin mm. muutamia takkivetoketjuja miesten työtakkeihin.
Käytäviä on sinne ja tänne. Ympärillä uskomattomat määrät erilaista tarviketta. Kaikki on kuitenkin siistissä järjestyksessä. Olisivatpa omatkin ompelutarvikkeet sun muut yhtä hyvässä järjestyksessä. Kaikki omilla paikoillaan. Helppo löytää.
Kirjontalankoja, ristipistopakkauksia, neuloja ja kehyksiä niiden tekemisiin. Lapsiakaan ei ole unohdettu. Itse liikkeessä on muuten yllättävän vähän erilaisia hyllyjä. Monet myyntipöydät sun muut koostuvat vain pahvilaatikoista. Mikä sen kätevämpää. Laatikoita tulee koko ajan ja tuotteet on helppo laittaa niissä esille. Varastokin on käden ulottuvilla alemmissa laatikoissa.
Lankoja piisaa. On suorastaan aivan yltäkylläistä tarjontaa. Aluksi on kierrettävä koko paikka ennen kuin osaa ostaa mitään. Sittenkin on mentävä hyllyt moneen kertaan.
Olisipa tämmöinen paikka hieman lähempänä! Karnaluksin jälkeen meille jäi vielä aikaa kierrellä ympärillä olevissa kaupoissa. Niistä kuitenkin tuli vähemmän tehtyä ostoksia.
Illalla vietimme mukavaa iltaa istumalla hotellin aulassa kutoen, jutellen ja nauraen yhdessä. Päästiin kokeilemaan uusia ostoksia, vertailemaan kokemuksia Karnaluksista ja villatehtaasta. Meillä oli todella mukavaa matkallamme.