keskiviikko 29. tammikuuta 2014

Lasten Nipsut

Pienensin Nipsu-lapasia. Vaikka itsellä on ollut kolme pientä lasta aikoinaan, ei sitä muista niiden käsien kokoa eri ikäisinä. Ja kuvittelu tässä vaiheessa on hieman hankalaa. Näistä piti tulla pienelle, mutta ovat kaksi senttiä liian pitkät. Joten pienennetään vielä lisää ja tehdään toiset. Näissä mitta resorin loputtua tuonne lapasen kärkeen on 14 cm.
Lankavalinta tuotti ensin miettimistä, mutta sitten päätin kokeilla Teetee Pallaksesta ja se istui minusta hyvin näihin pienten lapasiin. Ohuempaa, mutta silti lämmin lanka. Sama työhän näissä pienissä on verrattuna isoihin lapasiin, jollei peräti isompikin, kun pitää tehdä paljon pienempää. Mukava oli tehdä pitkästä aikaa pieniä lapasia.
Malli: Nipsut Kardemumman malliin, pieneen käteen, mitta resorista sormien kärkeen 14 cm
Lanka: Teetee Pallas, ruskea ja Gjestal Silja, bees, 42 g
Puikot: KnitPro 2,5 ja 2,75

Kiitos Perhossukkien saamista kehuista. Sukat ovat minustakin nätit. Ja niiden saaja tykkäsi myös.

maanantai 27. tammikuuta 2014

Perhosen keveää

Monelle on varmasti tuttu Eeva Haaviston iki-ihana lapaskirja. Siinä on kaunis perhosmalli, jonka olen jo aiemmin siirtänyt sukkiin. Niitä sukkia on pidetty paljon ja ovat edelleen hyvin käyttökelpoiset. Työkaverini näki nuo aiemmin tekemäni sukat ja pyysi samanlaisia, tosin hieman suurempia.
Näihin sukkiin laitoin sitten viisi perhosta lentelemään tuohon päälle. Väreinä punainen ja valkoinen. Varsista tuli hieman pidemmät, mutta niin piti olla myös jalkaosa, joten yksi perhosista kohdistui nilkkaan. Myös kärkikavennuksen tein eri tavalla, juuri kuvion kohdistamisen ja oikean koon saamisen vuoksi.
Sukat ovat kuvioltaan keskenään toistensa peilikuvat. Värit vain meinasivat olla lankavarastoni kannalta ongelmalliset. Missään ei tuntunut olevan riittävästi sekä punaista että valkoista sukkalankaa, enkä päässyt juuri silloin uusiakaan hankkimaan. Lopulta pitkän penkomisen jälkeen onnistuin löytämään oikean väriset langat Nalle-laatikostani ja pääsin kutomaan. Itse sukat valmistuivatkin sitten melko nopeaan.
Malli: Perhonen, perinnemalli siirretty sukkaan, koko 38
Lanka: Novita Nalle, valkoinen ja punainen, 86 g.
Puikot: KnitPro 2,5 ja 2,75

lauantai 25. tammikuuta 2014

Neulotut pitsisukat

Suuret kiitokset kaikille onnitteluista. On se vain ihmeellinen asia nähdä oma neuleensa lehdessä ja vielä ohje tehtynä siihen. Jotenkin ne ohjeet yleensä ovat jotenkin etäisiä, ne vain tulevat jostain, aivan kuin tyhjästä eikä niitä ajattele sen enempää. Mutta kun on itse nähnyt sen suunnittelun vaivan, kokeilemiset ja sitten pääsee tuollaiseen julkaisuun, niin kyllä se tuntuu aivan hirmu mukavalta. Voin sanoa, että yksi haaveeni pääsi toteutumaan. Vaikka sen suhteen on ollutkin jännittävää, olen minä ehtinyt uusiakin töitä tehdä. Muutama on valmiina ja tässä pääsee esittelyyn yksi.
Välillä vähän pitsineuletta punaisiin sukkiin. Punainen väri on sitten vaikea kuvattava niin ulkona kuin sisälläkin. Miten lie hehkuu aina niin iloisena, ettei tahdo kunnon kuvaa saada. Sukat piti olla ihan helppo juttu ja tehdä ohjeen mukaan, mutta ei kaikki mene aina niin. Aluksi tein juuri ohjeen mukaisesti, mutta jotenkin tuntui, että tulee kapea ja pitsi ei ollut minusta kauniin näköistä. Purin melkein yhden pitsineuleosuuden verran, vaihoin 0.25 numeroa pienempiin puikkoihin ja jatkoin vähän suuremmalla silmukkamäärällä. Nyt rupesi neulos näyttämään minusta hyvältä. Minun käsialaani sopivalta.

Sukan lapa piti olla tietyn mittainen ennen kavennusten alkua. Onneksi olin kuullut omistajan kengänkoon, joten vähän epäilin mittaa. Kavennukset kun voidaan tehdä hyvin eri tavoin. Vertailin myös sukkamittataulukoihin hakien vahvistusta omalle ajatukselleni. Ja niin pääsin jälleen purkamaan, kun sain kotiin 42 numeron jalan, millä kokeilla. Liian pitkä oli tulossa. Jälleen joitakin senttejä purkuun.
Toinen sukka olikin helppo tehdä, kun ensimmäisen kanssa oli kaiken kokeillut ja tehnyt kahteen kertaan. Sukat valmistuivat jo hyvissä ajoin keskiviikkona menneellä viikolla, mutta ehdin nyt vasta kuvaamaan niitä. Langan kanssa jännitin hieman, eikä sitä paljon kerästä jäänytkään. Aika tarkkaan laskettu tähän kokoon. Pakkanen on lähes hellittänyt, ulkona ei ollut kuin -3 astetta, joten ilma oli ainakin mukava kuvaajalle.
Malli: Neulotut villaiset pitsisukat, Novita Talvi 2009, Eeva Korhonen, (myös Ravelry).
Omani tein 52 silmukalla, lisäten 3 silmukkaa pitsineuleen alussa 
ja kaventaen ne pois lopussa, koko 41
Lanka: Novita 7 veljestä, punainen, 140 g.
Puikot: KnitPro 3,25

keskiviikko 22. tammikuuta 2014

Iloinen uutinen

(kuva lainattu Novitan sivuilta)

Lupailin vuoden vaihtuessa jotain kivaa tälle vuodelle. Kivaa, josta minulla oli pienoinen aavistus ja nyt voin lunastaa tuon lupauksen. Tänään huomasin Novitan sivuilla uuden lapaslehden malleista kuvat. Sydän pamppaillen avasin sivua ja niin siellä oli tuttujen lapasten ohje heti ensimmäisenä. Minun suunnittelemat lapaset heidän erikoislehdessään! Ruusulapasten ohjetta on minulta monta kertaa tiedusteltu ja nyt se on julkaistu. Lehden ilmestymispäivä on 24.1. Itse lehteä en ole vielä nähnyt, vain nuo kuvat tuolla sivuilla.

Ei mulla muuta tänään...

maanantai 20. tammikuuta 2014

Kaksipa lapasta

Kaksi suosittua lapasmallia on valmiina. Näistä ensin valmistui Nipsut ja sitten nuo pöllöt. Ihan mukava käsityörupeama viikonlopulle. Mukavaa vaihtelua välillä tehdä eri mallia sekä eri langoista. Tällä kertaa lankavalintani oli Gjestalin Janne. Lapasten saajan käsi on siro, joten valitsin hieman ohuempaa, mutta lämmintä lankaa.
Ja kyllähän näillä pakkasilla onkin mukava laittaa käteensä uudet, lämpimät lapaset. Minä itse ainakin etsin niitä kaikista lämpimimpiä ja töissä on vielä ranteenlämmittimet pitämässä kylmää loitolla. Ovatkin osoittautuneet mainioiksi tarvekaluiksi.
Posti saa nämä kohta kuljetettavakseen. Toivottavasti vastaanottaja tykkää, sillä sain valita pöllöhin värin omista varastoistani ja niin niihin tuli tämä sukulakun mieleen tuova väriyhdistelmä. Hieman se jännittää, kun tekee toiselle, että osuuko koko lähellekkään oikein ja tykkääkö saaja väreistä.
Nipsut menisi varmaan ilman noita kirjailujakin. Muistin jopa ottaa kuvan niistä ennen kuin rupesin värkkäämään silmiä ja tassuja.

Malli: Nipsut Kardemumman tapaan.
Lanka: Gjestal Janne, ruskea ja beessi, 77 g.
Puikot: KnitPro 3 ja 3,25

Malli: Horatio and Oren (Ravelry, maksullinen ohje)
Lanka: Gjestal Janne, ruosteenruskea ja musta, 78 g.
Puikot: KnitPro 3 ja 3,25

sunnuntai 19. tammikuuta 2014

Pakkasella

Ulkona pakkanen on ollut siellä -20 asteen tuntuvissa jo viikon. Eihän se vielä kovin kylmää ole, mutta oudokseltaan kylläkin. Tähän asti kun on ollut lämpöasteita. Nyt on etsitty sitten kaikki villainen päälle ja kudottu lisää. Yhdet pöllötkin valmistui jo viikolla, vaikka onhan näitä tullut tehtyä jo vaikka kuinka monta. Varsinkin tämä väriyhdistelmä tuntuu hyvin toivotulta. Kuvaaminen piti jättää vähän valoisampaan aikaa ja juuri ehdi tänään ennen kuin rupeaa pimenemään.
Malli: Horatio and Oren
Lanka: Novita 7 veljestä, musta ja vaalea haarmaa, 81 g.
Puikot: KnitPro nro 3 ja 3,25.

Tänään onkin ollut sitten remontin suhteen lepopäivä. Eilen loppui maali, joten maalari on saanut levätä. Vaan ei tuo tahdo oikein osata olla. Itselläni on puikoilla ollut jälleen lapaset. Sain juuri kuivumasta toiset, joihin teen vielä kirjailut.

keskiviikko 15. tammikuuta 2014

Nipsujen kaverikuva

Muumien juhlavuosi menossa, joten täytyyhän edes jotakuta Muumi-hahmoa tehdä. Ja tällä kertaa valinta osui Nipsuihin. Ensin tein tuon alemman Nipsu-parin, mutta sitten otin vähän paksumman langan puikoille ja tein tuon ylemmän lapasparin.
Nipsut ovat syntyneet tässä viikon sisällä. Muutama ilta sitä aina vierähtää yhdessä parissa, kun on apulaisena remonttimiehelle. Tai siis neuletavarani pakkaavat aina olla hänen tiellään, että saan siirrellä niitä pois alta.
Jotenkin vain osasin ottaa Nipsulangat mukaani, kun muut käsityötarvikkeeni jäivät vähän piiloon remontin alta siirrettyjen tavaroiden taakse.
Näissä Nipsuissa ruskea lanka on Laurin villalankaa. Tuli hieman ohuemmat ja vähän liian justit minun käteeni, joten tein sitten toiset paksummasta langasta. Pohjan ruskean sävy on hieman erilainen.
Malli: Nipsu - valmis kaavakuva, jonka suunnittelin kirjoneulelapaseen
Lanka: Filona villalanka, tumma ruskea, Laurin villalanka, tummempi ruskea ja Novita 7 veljestä, vaaleanruskea, pienemmät 72 g ja isommat 82g
hieman puuvillalankaa silmiin ja käsiin
Puikot: KnitPro 3 ja 3,25

maanantai 13. tammikuuta 2014

Vauhtiin päässyt neuloja

Olen pitkään kutonut hiljakseen eteneviä kirjoneuleita. Ne ovat huomattavasti hitaampia tehtäviä kuin ihan sileä oikea neule yhdellä värillä. Välipäivinä aloitin sitten yhdellä automatkalla ihan tavalliset sukat. Niitä oli helpompi neuloa uuden otsalamppuni kokeilureissulla. Sukat pääsivät ihan hyvään vauhtiin sen 40 kilometrin matkalla, jossa lamppu oli kokeilussa. Mutta sittemmin tuo sukkaneule on odottanut kopan pohjalla uutta reissua tai muuta tilaisuutta neuloa reissuneuleita. Puikoilla on ollut monta muuta työtä sen jälkeen ja on parhaillaankin.
Viime lauantaina olin sitten pitämässä turnauksessa kahvilaa ja pelien aikaan oli vallan mainiota aikaa neuloa näitä sukkia. Helppo laittaa kahvikeiton ajaksi sivuun tai palvellessa asiakkaita. Päivän mittaan toinen sukka valmistuikin. Siitä tuli kuitenkin melko pitkä lavaltaan, joten ajattelin sen olevan sopiva poikani 44-45 jalkaan. Päättelin sukan ja ehdin aloittaa toistakin ekaan raitaan saakka.
Eilen sitten kävimme tapaamassa opiskelijaa Tampereella. Mennessä näki neuloa ihan päivänvalolla ja varsi valmistui toiseenkin sukkaan. Kantapään sain juuri tehtyä jälkimmäiseen sukkaan ajettuamme hänen asuntonsa pihaan. Sukkaa jalkaan kokeillessa ilmeni kuitenkin, että äiti oli innoissaan tehnyt vähän pitkän lavan, joten sukka olikin numeroa liian suuri. En kuitenkaan purkanut näitä, vaan tein paluumatkalla jälkimmäisen sukan lapaa niin kauan kuin lankaa piisasi. Otsalampun valossa oli ihan hyvä kutoa ja ei häirinnyt kuskia, vaikka olenkin sitä pahasti epäillyt. Muistelin, että minulla oli lankaa vielä toinen kerä kotona.
Kotona myllersin sitten lankalaatikkoni, vaan ei siellä ollutkaan tuota lankaa enempää. Onneksi muistin jämäkerien laatikkoni, johon olen kerännyt 7 veljeksen jämiä ja kas vain, siellä oli yksi kerä tätä samaa sinistä ja todennäköisesti ihan samaa erääkin, sillä jatkospaikka ei erotu mitenkään tuossa sukassa. Kärkikavennuksen verran sukat jäivät ilman lankaa, mutta asia korjaantui ja niin sain sukat valmiiksi eilen kotona. Lankaa jäi vielä ihan pieni kerä jäljelle.
Malli: oma perussukka, koko 45-46, 56 s
Lanka: Novita 7 veljestä, farkunsininen sekä mustaa ja valkoista raitoina, 165 g.
Puikot: bambuiset 3,5

Kuvauspaikkana olohuoneemme, josta on lähes kaikki kannettu pois ja tilalle tuotu maalarin varusteet. Elämä on tällä hetkellä remontin keskellä ja asiat pakkaavaat olemaan hieman hukassa. Käsityökoppaani varatut tavarat ovat kuitenkin tallella, joten puikoilla on ollut vähän muutakin kuin vain nämä sukat. Mutta niistä hieman myöhemmin.

keskiviikko 8. tammikuuta 2014

Neuleet päättelyn jälkeen

Miltä se neule näyttää suoraan puikoilta tullessaan? Vähän vaatii kostutusta ja asettelua, mutta ei kovin paljon. Myssy tehty tämän vuoden puolella, toiveen mukaan. Ensimmäinen tällä mallilla tehty myssy ja ihan kiva tuota oli tehdä. nyt sitten yöksi kuivamaan kostutuksen ja muotoilun kautta, tasoittuu neulepinta hieman.
Myssy on luonnossa turkoosi, mutta keinovalossa kuvattuna siitä tuli aika sininen. Sillä lyhyellä päivänvalolla en kuitenkaan paljon pysty kuvaamaan, kun en ole kotona - eikä mallikaan. Joten on vain tyytyminen vähän sinne päin oleviin väreihin. Muuten menisi keväälle, ennen kuin voisi kuvata.
Myssylle kaveriksi on tehty nämä lapaset. Ohje kumpaankin tulee samalla kertaa, mutta jostain syystä myssy on jäänyt lapasten varjoon ja ehkä kenties monelta huomaamatta kokonaan. Itse asiassa, ohjeessa tulee kaaviot kahteen eri myssyyn, matalampaan malliin ja sitten tähän syvempään.
Tyttärelleni asusteet ovat hieman isot, omaan päähäni myssy on vallan mainion kokoinen. Samoin lapaset.
Malli: Cat Mittens (Ravelry) by Jorid Linkvik (ohje molempiin tuossa samassa ohjeessa)
Lanka: Teetee Pallas turkoosi nro 13 ja musta nro 6 , myssy 83 g ja lapaset 75 g, yhteensä 158 g
Puikot: Addin pyörö 3/60cm ja KnitPron puikot nro 3

perjantai 3. tammikuuta 2014

Kisulit huiville kaveriksi

Kun vauhtiin pääsen, niin ainahan niitä tulee useampi pari samanlaisia, tosin eri väriyhdistelmillä kokeiltuna. Viime vuosi päättyi kissalapasiin, niin tokihan sitten täytyi tämä vuosi sellaisilla aloittaa. Väreinä tällä kertaa lilaa ja musta. Kuvat nappasin aamulla ennen töihin lähtöä, sillä sujautin lapaset kirjekuoreen ja jätin postin kuljetettavaksi omistajalleen.
Tarkoitus oli löytää kuvassa olevan huivin värinen lila, mutta se osoittautui aika mahdottomaksi. Pitkään Ahkeraliisassa sovitettiin lankakeriä yhdessä huivin kanssa. Lopulta löytyi yksi hyvin samaa sävyperhettä oleva, vaan tummempi lanka. Kyllä voikin olla montaa eri lilaa olemassa, kylmiä ja lämpimiä sävyiltään. Lapasia ei kuitenkaan ihan huivin vieressä pidetä, joten ei tuo tummuusero varmasti haittaa. Lisäksi lapasiin tuli kuvio mustalla, niin tummensi entisestään tuota väriä.
Malli: Cat Mittens by Jorid Linkvik (maksullinen ohje Ravelrystä)
Lanka: Gjestal Silja, lila ja Teetee Pallas, musta, 75 g.
Puikot: KnitPro nro 3
Minulta on monesti kysytty, miten käsittelen neuleet niiden valmistuttua, kun neulepinta on niin tasainen. Näistä lapasista nappasin kännykällä tämän yllä olevan kuvan heti lapasten valmistuttua. Näille ei ole tehty mitään muuta kuin päätelty. Käsialani on siis tämmöinen, ollut aina. Tämän jälkeen valmiin neuleen käsittelen kostuttamalla sen kunnolla ja oikomalla mittoihinsa sekä kuivattamalla  vaakatasossa. Kostutus on joko kastelu pyyhekuivaksi tai sitten kahden märän pyyhkeen välissä kuivaminen. Missään nimessä valmiille neuleille ei saa näyttää silitysrautaa. Langat kärsivät siitä. Sen huomaa mm. purkamalla raudalla höyrytetyn neuleen: purkulanka ei suoristu, vaan jää kiharaksi, kun langan aineosat ovat lämmenneet ja sulaneet. Neuleille kannattaa olla hellävarainen. Säilyvät hyvinä pidempään.