sunnuntai 26. lokakuuta 2014

Musta palmikkopipo

Hyväksi havaitulla pipomallilla jo kolmas pipo. Väri on vain tällä kertaa vähän hankala kuvattava. Musta on vaikea saada näkymään ja vielä palmikot siinä. Kuvaamisen teki hankalaksi myös se, ettei kotona ollut ketään, kenelle pipon pukea kuvauksen ajaksi, vaan kuvauspääksi pääsi tällä kertaa joku lasten vanha pallo. Mielikuvitusta joutuu käyttämään aika tavalla näissä kuvaamisissa, että saisi jotenkin neuleen oikein esiin.
Tässä salamalla otettu kuva, jossa palmikot kyllä erottuu, mutta musta muuttaa väriä. Pipo neuloutui melkein yhdessä illassa, vaikka väri olikin haastava neulottava. Keriäkin tarvittiin kaksi, aivan yhdestä ei tule. Ja lämmin tuo on. On vanhaa, kunnon Pallasta. Uudempi Pallas on jotenkin hennonmman oloista.

Lanka: Teetee Pallas, 51 g.
Puikot: Addin pyöröt 3 ja 3,5, sukkapuikot nro 3,5.

keskiviikko 22. lokakuuta 2014

Pitsiä Kuopion reissulla

Pistäydyin Kuopiossa opiskelijaa katsomassa tässä eräänä viikonloppuna. Matkaan uppoaa useampi tunti, joten autossa on hyvin aikaa neuloa. Maisemat ovat kyllä kauniit, kun ollaan ajettu noin puolitoista tuntia kotoa. Varsinkin nyt oli todella värikkäät ruskamaisemat. Tie ei ole vielä niin kauhean tuttu, kun ei olla montaa kertaa käyty, joten katseltavaakin piisaa. Matkaneuleena oli tutut harmaat polvisukat. Samalla pääsin kuvaamaan sukkia pitkästä aikaa ja testaamaan, että koko oli oikea. Käsityökopasta pilkistää nuo matkaneuleet ja takana koppa tyttärelle.
Hyvältähän ne näytti. Vein samalla lankaa varastoistani opiskelijan käsitöihin. Tein myös puikkoputken, jossa voi puikkojaan säilyttää. Nykyisin on hyvät keinot ottaa äitiin yhteyttä ja tiedustella, miten joku kohta neulotaan. Eipä tuo tyttö kyllä usein ole joutunut apua kyselemään, hyvin tuntuu puikot pysyvän kädessä seuraavassakin polvessa molempien tyttöjen kohdalla.
Lankamenekit olen merkinnyt saldoon ja muut tiedot eivät ole edellisistä kerroista muuttuneetkaan. Puikot, malli ja lanka edelleen sama. Ehkä puikoille eksyy kohta jotain muutakin. Ohjeita olisi jälleen aika monta katsottuna.

tiistai 21. lokakuuta 2014

Villakapalo vastasyntyneelle

Eräs pikkumies tarvitsee lämmintä. Tämä villakapalo on kyllä mainio ihan pienten lasten lämmittimenä niin kauan kun pääasiassa nukkuvat. Isolta tämä näyttää mallin päällä, mutta malli on Baby Born -nukke, joka on aika pieni vauva. Ohjeita vastaavaan löytyy hakemalla toukkapussi. Tämä on jonkin verran muokattu langan mukaan.
Kudoin putken, jonka jalkopäähän pujotin virkkaamalla tehdyn nyörin. Toiseen päähän pääteltiin silmukoita keskeltä ja jatkettiin huppuosa. Vauvan voi pukea tästä pääaukosta tähän kapaloon. Lanka on lämmintä alpakkalankaa, joten kutojalla oli lämmin tätä tehdessä. Vauvalla varmasti myös, kun tuolla sisällä köllöttelee. Jännitystäkin piisasi, sillä varastoistani löytyneet Nepal-kerät hieman rajoittivat. Raidoittelin vähän jatkaakseni langan riittävyyttää ja ei tätä kovin pitkät pätkät lopulta jäljelle jäänyt, kun työ oli valmis.
Malli: Toukkapussi
Lanka: Drops Nepal, bees ja valkoinen, 176 g.
Puikot: Nro 4,5 bambupuikot.

Tämä on kiva ja käytännöllinen lahja ihan vastasyntyneelle talvivauvalle. Ja villakapalo ehdottomasti jo mukaan sairaalaan vauvan syntyessä. Voi käyttää jo omaa siellä. Hyvä idea, jos on vauvoja tulossa lähipiiriin.

maanantai 20. lokakuuta 2014

Kevyet syyspalmikkopipot

Voihan pimeä päivä ja valokuvaus. Kerrankin, kun olisi jotain muuta valmista kuin niitä samoja harmaita villasukkia, niin valokuvaaminen on mahdotonta. Kahdestakin syystä. Olen yksin kotona, ei ketään mallinukeksi napattavaa ja toiseksi on pimeä päivä, jolloin värit toistuu vähän miten sattuu. Joten kaapista avuksi lautaset, että saan pipoista edes jonkinlaiset kuvat.
Tehtävänä oli tällä kertaa palmikkopipo ohuehkosta langasta. Jonkinlainen osviittainen kuvakin oli ja toiveet väreistä. Lähdin väritoivomusten kanssa luottolankakauppaani eli Ahkeraliisaan Laihialla. Juuri toivotusta langassa ei kyseisiä värejä ollut hyllyssä, mutta asiantunteva omistaja etsi minulle korvaavat langat ja hyvät löysikin. Nappasin kaksi kerää aina väriä ja hyvä oli, sillä yksi ei olisi riittänyt.

Kotona järkeilin silmukoita. Aluksi ajattelin 110 silmukkaa resoriin, kokeilin kuitenkin hieman enemmällä ja purin sekä palasin alkuperäiseen suunnitelmaan. Usein se ensimmäinen ajatus on lähinnä oikeaa. Resorissa siis 110 silmukkaa. Sitten tein kerroksen oikein ja lisäsin silmukan aina joka 11. silmukan jälkeen. Näin palmikkoa alkaessa silmukoita oli jo 120. Palmikko oli helppo, joskin mietin palmikon välikerrosten määrää, mutta päädyin tekemään palmikon joka 8. kerros. Palmikoiden välissä minulla oli 2 nurjaa, 2 oikeaa ja 2 nurjaa silmukkaa.

Kun olin tarpeeksi pitkään kutonut ja pipo tuntui omassa päässä tarpeeksi syvältä lähdin etsimään vinkkiä, miten tekisin päälaen kavennukset. Löysinkin Novitan Kevät 2010 lehdestä hyvin samannäköisen pipon kuvan. Tarkempi tutkimus ohjeeseen ja niin olin päätynyt samaan kerrosmäärään palmikoissa kuin siinäkin. Huvittihan moinen yhteensattuma, mutta muuallakin oli hyvin tuo määrä välikerroksia palmikoissa. Minulla oli pipossa vain enemmän silmukoita, kun lankani oli ohuempi. Tein kuitenkin kavennukset lähes samoin eli palmikossa kudoin kaksi keskimmäistä yhteen ja 2 nurjan silmukan kohdassa nurin ne yhteen ja 2 oikean silmukan kohdassa 2 oikein yhteen. Sitten kaksi välikerrosta kutoen nurjat nurin ja oikeat oikein. Seuraavalla kerroksella aina 2 oikein yhteen koko kerroksen ajan, yksi välikerros oikein ja jälleen 2 oikein yhteen koko kerroksen ajan. Tein kavennukset vielä kerran yhden välikerroksen jälkeen ja päättelin silmukat. Minun käsialallani näin muodostui sopiva pipo tyttäreni ja omaan päähän. Sellainen kevyempi perusvillapipo. Ja teen näitä kyllä tällä ohjeella vielä muitakin.

Malli: Peruspalmikkopipo
Lanka: Marks &Kattens Superwash Safir, ruskea väri nro 1421, 58 g
Gjestal Maija, harmaa väri nro 203, 52 g.
Puikot: Nro 3 ja 3,5 addin pyöröt ja 3,5 sukkapuikot

Tämän päivän posti toi mukavan alun seuraavaan Seinäjoen sairaalaan menevään sukkapussiin. Suloisia Lise-Loten mallilla tehtyjä pikkusukkia ruskan sävyissä sekä valkoisia ensilumen sukkia, parit junasukan ohjeella. Kiitos, sukkia tarvitaan.

torstai 16. lokakuuta 2014

Sukkia lokakuulla Seinäjoen sairaalassa syntyneille vauvoille

Lokakuulla olen saanut sukkia tämän verran Seinäjoen sairaalan vauvansukkakeräykseen. Sairaalassa on viileä tehokkaan ilmastoinnin takia ja kätilöt antavatkin syntyville vauvoille lahjaksi omat sukat. Vauvat saavat pitää sukat ja vastaanotto perheiltä on ollut hyvin positiivinen ja lämmin. Ovat mielissään pienokaisensa ensimmäisestä lahjasta.

Posti on tuonut minulle paketin ja paksun kirjeen, Sitten sain pussukan omalle työpöydälleni ja yksi pussukka on viety miehelleni töihin. Nämä ihanat sukat, 48 paria sekä yhdet tumput ovat niistä löytyneet. On jännittävää aina kurkata postiinsa, kun siellä on lämmöllä kudottuja sukkasia pikkuisille. Suuret kiitokset teille ihanat ihmiset, jotka olette sukkia kutoneet ja lahjoittaneet.

Juuri tällä hetkellä sukat ovat loppu sairaalasta. Näillä sukilla ei kauan eteenpäin mennä. Vauvoja syntyy aika monta päivässä, joten sukille olisi pieniä jalkoja. Syksyn ensimmäiset kylmät kelit ovat edessä ja kyllä sitä jo itsekkin mielellään laittaa sukat jalkaansa. Sukan malli voi olla mikä tahansa. Junasukka on siitä hyvä, että se pysyy jalassa tuon resorin ja varren pituuden vuoksi hyvin. Mutta jos sinulla on itsellä hyvä malli, kudo sellaisia. Toimin yhteyshenkilönä sairaalaan, sähköpostini löytyy tuosta oikeasta yläkulmasta.

Laihialla Pohjanmaan Ahkeraliisa käsityöliike on luvannut olla myös keräyspaikkana. Jos olet siltä suunnalta, voit jättää kutomasi sukat myös heille tähän keräykseen. Noudan niitä sieltä, kun haen heiltä lisää lankaa neuleisiini.

perjantai 10. lokakuuta 2014

Syksyn lämmin keltainen

Nämä sukat ovat valmistuneet jo viikko sitten. Viimeiset silmukat kudottiin matkalla mökille. Sama tuttu pitsimalli tällä kertaa syksyn lämpimässä keltaisessa sävyssä. Lankana aavistuksen ohuempi Dropsin Fabel. Siitä löytyi kaunis keltainen sävy. Vaikka itse en liiemmin keltaisesta pidäkkään, oli tämä sävy minulle mieleen. Jokin kuninkaallinen vivahde tässä on.
Sukkien varsissa piisaa mittaa. Tyttäreni, jonka jaloissa sukat ovat, on hieman pidempi kuin sukkien omistajatar, joten ovat aavistuksen pidemmät oikeissa jaloissa.

Malli: Novitan sukkalehti, Minna Metsänen, koko 38-39
Lanka: Drops Fabel uni colour, väri 111, lämmin keltainen, 146 g.
Puikot: KnitPro Karbonz 2,5

torstai 9. lokakuuta 2014

Pikkumiehelle oma Seepraraitainen sukka

Pienelle pikkumiehelle oma jättisukka ja mahdollisimman pian. Siinä tiistaina saamani pyyntö. Maailma on niin vilpoinen pienelle, alle kolmekiloiselle. Syksyn kostea ja kolea ilma on vastassa. Heltyyhän siinä ja siirtää muut työt sivuun, etsii ohjeen ja ryhtyy kutomaan jättisukkaa. Kaivoin kaapistani Dropsin Nepalit ja niitä löytyi valkoisena ja tummanharmaana ja lankaakin tuntui olevan ihan riittävästi yhteen sukkaan. Värit sopi vauvan äidille. Kätilöiden jättisukan summittaisilla ohjeilla ryhdyin tiistaina illalla kutomaan sukkaa ja sainkin tehtyä varresta liki puolet. Loput tein keskiviikkoiltana ja torstaita vasten yöllä.

Raidoittelin harmaalla vähän miten vain, sillä en halunnut mitenkään säännöllisiä raitoja. Lankakin riitti siten paremmin. Jossain lapaa kutoessa vilahti mieleeni, että tämähän on kuin seepra. Toista samanlaista raidoitusta tuskin tulee vastaan. Lanka sisältää alpakkaa ja oli lämmin kutoa. Toivottavasti lämmittää pikkumiestäkin koleassa syksyssä. Lämpimin ajatuksin se on ainakin kudottu.

Sukka valmistui torstaina puoli kahden maissa yöllä, aamulla pistän sen mieheni mukana pussissa menemään jo eteenpäin. Paljon ei yön tunteina ehtinyt kuvaan asetella, mutta siinä se nyt on. Valmiina ja langatkin on päätelty, mutta neuletta ei sitten muuten ehtinyt mitenkään oikomaan. Suoraan puikoilta käyttöön.

Malli: Jättisukan summittaista ohjetta muokaten.
Lanka: Drops Nepal värit 1101 ja 0506, 181 g
Puikot: Bambuiset nro 4,5 ja pyöröt nro 4,5 kantapäässä.

tiistai 7. lokakuuta 2014

Eiran Langat -lehti ilmestynyt

Erityisesti käsityöblogeihin keskittynyt Eiran Langat -lehden numeron on ilmestynyt ja tilattavissa Eiran Langat -käsityöliikkeestä. Sain omani postissa eilen ja lehteä on tullut selailtua useamman kerran. Ihania ohjeita ja uusia tuttavuuksia käsityöblogien maailmasta sekä jo tuttujen blogien takana olevat kirjoittajat tulevat myös tutuimmiksi. Käykää ihmeessä ihailemassa, millaisia lankaihanuuksia maailmassa onkaan.

Postissa oli myös tekemäni sukat. Saan ne nyt omaan käyttööni ja hyvään aikaan tulivatkin takaisin kotiin. Yöt ovat jo melko kylmiä, joten iltaisin on kiva vetää sukat jalkaan. Nämä jäävät taatusti minun omaan käyttööni.

Postipussissa oli myös kaksi ihanaa vyyhtiä lankaa. Lanka on uutuuslanka, 97% babyalpakkaa, 3% langan koostumuksesta menee tuohon langassa mukana olevaan kimalteeseen. Todella suloisen pehmoista lankaa. Itse silittelin pehmeää lankaa ja niin teki tyttärenikin. Valloittava tuttavuus.Vielä en ole malttanut kokeilla puikkojan noihin lankoihin. Ne ovat niin suloisia noilla vyyhdeilläkin.
Olen minä viime aikoina kutonutkin, mutta en ole viitsinyt niitä harmaita sukkia kuvata ja lisäksi joitain hyshys -juttuja myös. Langanmenekkiä olen kirjannut ylös sivupalkkiin, jos olen muistanut. Luvassa on kuitenkin jotain muutakin väriä, joten kiva kun jaksatte poiketa lukemassa, vaikka vähän harvemmin olen päivittänyt. Minun lankalaatikkoni ovat muuten ruvenneet vajenemaan oikein kolmen kutojan voimin. Opiskelevalla tyttärelle etsittiin jälleen lankatuliaisia ja kotosalla meille leipoileva tytär vajentaa osaltaan myös varastojani. Puikkolaatikolla käy suihke, kun etsitään oikeita puikkoja jokaiselle. Eikä nuo tyttäret edes tarvitse ohjeita äidiltä. Tekevät itse, ottavat selvää, jälki on siistiä ja kaunista. Äidin sydän on sulaa vahaa heidän harrastukselleen.