tiistai 30. joulukuuta 2014

Suomusukkia välipäivätöinä

Koska joululahjoihin tyhjeni sukkakorini aivan tyystin olen sitä ruvennut täyttämään. Kohta on kovasti edessä merkkipäiviä ja mitäs sitä voi muuta viedä kuin sukkia sellaiselle, jolla on jo kaikkea mahdollista. Sukkia kuluu, joten on mukava olla varasukat olemassa.
Näistä ensin valmistui nuo fuksiat sukat. Lankaa sai varata aina kerän sukkaparia kohden. Vähän siitä jää raitalankaa, mutta näissäkin oli eroja. Fuksiaa meni vähemmän digivaa'alla punnittuna, vaikka sukat ovat kokoa suuremmat kuin harmaat. Harmaa lanka oli kuitenkin jotenkin paksumpaa, oliko sitten painavampaakin? Värjäys muuttaa selvästi lankaa, onhan siinä jouduttu lankaa käsittelemään eri aineilla, joten ei ihme, että nuo mahdollisimman luonnonväriset ovat paksumpaa lankaa.
Malli: Suomusukat, Kardemumman laskemilla silmukoilla.
Lanka: Novita 7 veljestä, yhteensä 253 g,
fuksia väri nro 553, 124g ja harmaa väri nro 047, 129 g.
Puikot: Nro 3,25 ruusupuiset.
Tässä joulun jälkeen valmistuneet suomut. Fuksiat ja isommat harmaat on varattuna jo, joten eivät nämä paljon sukkalaatikkoani täyttäneet. Olisivat oikeastaan saaneet olla jo jouluksi, mutta en ehtinyt kaikkea neulomaan, joten menevät uudenvuodenlahjaksi.

Vanha keino mitata sukan koko on ottaa mittanauhasta 14 cm kohta, asettaa se kantapäähän ja luku joka löytyy sukan kärjen kohdalla mittanauhasta on sukan koko. Aikas hyvin näyttäisi pitävän paikkansa.

torstai 25. joulukuuta 2014

Tontun sukat

Aatonaattona lepuuttaessani särkevää jalkaa otin puikoille harmaata lankaa. Tällä kertaa tosin paksumpaa 7 veljestä ja laitoin alulle tämän sukkaparin. Sukkia kudoin aattonakin telkkaria katsellen ja tänään nämä valmistuivat elokuvien ja tuolissa otettujen torkkujen jälkeen. Koolla eivät ole pilatut, sopivat sirojalkaiselle tyttärelleni. Sukkalaatikkoni hupeni joulun alla luvattoman tyhjäksi ja sitä tässä on ruvettu täyttämään. Laatikostani löytyi sukkia moneen pakettiin, joita tonttu laittoi yllätyksenä vähän sinne ja tänne. Yksi pari meni sisareni postilaatikkoon ja uudet sukat näytti hänellä olevan heti käytössä. Monesta muustakin paketista taisi aattona löytyä tekemäni sukat, sillä tyttäretkin kävivät vajentamassa laatikkoani omiin paketteihinsa. Totesin, että ensi jouluna täytyy olla täydempi laatikko, että on mistä valita. Nyt miesten sukat puuttuivat tyystin ja pojalleni pitäisikin sukat kutoa.
Malli: Kardemumman oma, viitteellinen ohje.
Lanka: Novita 7 veljestä, väri 047 vaalea harmaa, 125 g, koko 36.
Puikot: Ruusupuiset 3,25.

keskiviikko 24. joulukuuta 2014

Aattona illan tummetessa

Viimeiset sukat puikoilta aatonaattona. Nyt on paketit tehty ja aika rauhoittua joulun viettoon. Monet harmaat sukat tänä iltana löytyy paketeista toivottavasti saajalleen sopivat ja mieluisat. Kaikkia en ehtinyt kutomaan, jäi joulun jälkeenkin kudottavaa. Jokunen paketti on jo löytänyt omistajan ja yllätystontun paketit oli aukaistu ajoissa - malttamattomina, mutta niin mukavasti yllättäen. Puikoilla jotain hiljakseen valmistuvaa jouluateriaa odotellessa. Lapset ovat siivonneet meille joulun - jalkavaivaisena olisi jäänyt tekemättä minulta.

Kaikkein parhaimmat paketit sain jo viime viikolla yksi kerrallaan, kun lapset kotiutuivat joulunviettoon. Ensin tuli paketti Kuopiosta sunnuntaina, tiistaina saapui Tampereen paketti ja perjantaina lensi Ruotsin paketti. Että olivat mieluisia tuliaisia äidille nuo rakkaat. Haluankin toivottaa kaikille lukijoilleni:

Hyvää Joulua

Näissä viimeisimmäksi valmistuneissa polvisukissa lankana Maija ja kulutus 183g/pari, yhteensä 366 g.

tiistai 23. joulukuuta 2014

Arvonnan voittaja

Kiitos kaikille Kardemumman talon 5 v arvontaan osallistuneille ja onnittelijoille. Arvonta suoritettiin sunnuntaina ja olen odotellut nyt vastausta voittajalta. Lapasarvonnassa voitti sähköpostilla yhteyttä ottanut Tarja. Olen laittanut hänelle viestiä jo voitostaan ja pyytänyt hieman väri- ja kuviotoiveita lapasten suhteen. Itse lapasten malli jää hänellekkin vielä yllätykseksi, haen vain hieman aihealuetta ja värimaailmaa, missä puitteissa lapaset toteutuu.

keskiviikko 17. joulukuuta 2014

Puoliviikkokatsaus joulukuun kolmannelta viikolta

Pitsineuleiden jälkeen puikoilla tuntuu viihtyvän kirjoneuleet. Ensin toiveiden mukaisesti pöllöä. Samalla mallilla olen kutonut jo aika monet pöllöt, mutta tämä tuntuu olevan kestosuosikki toiveissa. Nämä lentelivät tänä aamuna kirjeenä tontun paketoitavaksi. Lankana lämmin Smart, josta saan tasaisen kirjoneulejäljen. Näihin meni tuo pinkki kerä lähes kokonaan, mutta valkoista jäi vielä jonkin verran.
Malli: Horatio and Oren (maksullinen Ravelryssä).
Lanka: Sandnesgarn Smart Superwash, 81 g, koko aikuinen.
Puikot: KnitPro 3 ja 3,25
Sitten puikoille Vuorelman Vetoa ja pienelle traktorimiehelle omat traktorisukat. Sukkien piti olla siniset ja koko 27. Ei pitänyt olla mikään haaste minulle, joka pidän sinisestä väristä. Luulisi sitä olevan lankavarastoon hamstrattuna. Mutta aika huonolta näytti lankakeriäni kaivellessa. Lopulta löydin pussillisen Vetoa valmiiksi vyyhdeiltä kerittynä kivoille kiekoille ja niin pääsi traktorit puikoilla. Toinen sukka valmistui toisena iltana ja toinen sitten seuraavana. Tässä nuo jalkaterät näyttää hieman pitkiltä ja alemmassa kuvassa lyhyiltä. Mittaa hain mm. Novitan sukkataulukoista, sillä ei ollut jalkaa mittana. Toivottavasti ovat kutakuinkin sopivan kokoiset. Ulkona oli aamulla kiva valkoinen lumikerros satanut yön aikana, joten ulos kuvaamaan.
Malli: Traktorisukka, koko 27
Lanka: Vuorelma Veto 60 g
Puikot: KnitPro 2,5

Muistakaa käydä osallistumassa arvontaan.

sunnuntai 14. joulukuuta 2014

Joulukuun toisella viikolla

Posti on varmaan nämä jo kuljettanut omistajalleen, niin voin kuvan laittaa tänne. Vanha tuttu kettukarkkisukkahan se siinä. Oli listallani pitkään odottamassa vuoroaan, mutta niin vain valmistui. Puikoille nämä hyppäsivät viime sunnuntaina ja maanantaina kudoin niin kauan, että sain valmiiksi ja kostutettua sukat. Meni kyllä sinne puolenyön tietämille.
Malli on muuten helppo, mutta nuo ketunpäät ovat aika hitaita tehtäviä. Varsinkin, kun teen niihin nuo mustat silmät aina jokaisen kirjoneuleraitakuvion valmistuttua. Silloin on helpoin tehdä ne, kun saa käden sopivasti sinne nurjallekkin puolen. Välissä olevat raitakerrokset tuntuvatkin valmistuvan sitten kuin lennossa.
Malli: Kettukarkkisukat Kardemumman tapaan.
Lanka: Novita 7 veljestä,
kirkas punainen, keltainen, valkoinen ja aavistus mustaaa, 130 g.
Puikot: KnitPro koivuiset nro 3 ja 3,25.
Loppuviikko menikin sitten tämän sukkaparin kanssa. Loukkasin maanantaina jalkani ja sen jälkeen kaikki on kulkenut hieman hidastetussa tahdissa. Kummasti se vaikuttaa myös kutomiseen. Nämä sukat valmistuivat sitten lopulta eilen. Sain tänään ensimmäisen joululahjani eli tyttö tuli joululomalle, niin pääsin jälleen kuvaamaan sukkia jaloissakin. Yllättäen huomasin toisen sukan tehtyäni, että olinkin tehnyt eri puikoilla ja vanhat laskelmat kuvioiden määrästä eivät pitäneetkään paikkansa. Mutta hyvin mahtui tytön 38 jalkaan.
Malli: Novitan sukkalehti, Minna Metsänen, koko 38 harmaat
Lanka: TeeTee Pallas, 157 g.
Puikot: KnitPro koivuiset 2,5

Jälleen lyheni kudottavien lista kahdella työllä, sillä postiin nämäkin sukat menivät.

Vielä ehdit osallistua edellisen postauksen arvontaan.

maanantai 8. joulukuuta 2014

Viisi vuotta

Tästä kuvasta kaikki alkoi juuri päivälleen viisi vuotta sitten. Aluksi ajattelin vain kuvata käsityöni ja laittaa itselleni muistiin ne. Ajan saatossa blogiin on kirjautunut myös paljon muuta aina lankamatkoista neuleohjeisiin. Joskus olen selannut kuvia ja aika monta käsityötä sieltä löytyy, joita ei enää muista tehneensä. Mutta täällä blogissa on tiedot tallessa, kuva, usein linkki ohjeeseen, puikkokoko sekä lankavalinta. Usein olen itse palannut tarkistamaan jotain yksityiskohtaa täältä. Toimii hienona neulepäiväkirjana itselle ja ilmeisesti muistiinpanoistani on ollut apua monelle muulle.
Synttäreiden kunniaksi laitetaan pystyyn arvonta tähän postaukseen kommentoineiden kesken. Palkintona kudon voittajalle lapaset, joiden väreistä sovitaan voittajan kanssa. Lapaset kudotaan vasta ensi vuoden puolella, joten voimme yhdessä vähän suunnitella. Arvonta suoritetaan 4. adventtisunnuntaina eli juuri joulun alla. Viimeinen osallistumispäivä on siis lauantai 20.12. Voit myös laittaa minulle sähköpostin tuossa sivupalkissa näkyvään osoitteeseen jollei kommentointi tähän onnistu.

sunnuntai 7. joulukuuta 2014

Joulukuun ensimmäinen viikko

Joulukuun ensimmäinen viikko hurahti todella nopeasti. Viikkoon mahtui monenlaista: töitä päivittäin, tytön saattelua lentokentälle, himmelikurssi-ilta sekä kuuden tunnin lapsenvahtivuoro.Mitä olen saanut aikaan muina aikoina vähän yli viikossa yli puolesta kilosta harmaata lankaa? Aika monta pitsipalmikkoa kietoutuneina toisiinsa.
Aloitin ensimmäisen sukan perjantaina 28.11. illalla. Paljon en silloin ehtinyt kutomaan. Viimeinen sukka valmistui tänään 7.12. aamupäivällä. Siihen tein melkein koko jalkaterän. Tämän viikon kutomisella taitaa kolme joululahjaa kääriytyä pakettiin kuusen alle. Kaikki kolme paria olivat saman kokoiset, mutta yllättäen puntari näytti niille hieman eri painot. Kaksi paria oli 179 g, mutta kolmas pari painoi 181 g. Mietinkin, että olisiko siinä ollut yksi langanjatkopaikka enemmän. Kaikki kerät olivat nimittäin samaa värjäyserää, mutta voihan tuon verran olla vaihtelua langan paksuudessakin ja puntarin tarkkuuspyöristyksissä.
Aloitin aina seuraavan siitä kerästä, mihin edellinen sukka loppui, joten hyvinkin on saattanut tulla yhteen pariin yksi jatkos enemmän. Kaikkiaan aloitin tusinan verran Maija-keriä näihin. Viimeisestä tuli viimeisen sukan kärkeen kavennukset ja ehkä yksi kuviokerta. Mukavaa oli, että nuo kerät olivat solmuttomia ja juoksivat hyvin.
Kaposilta sukat näyttää, kun siellä ei ole jalka sisällä. Tämä malli istuu hyvin monenlaisiin jalkoihin ja siitä hyvä. Mallikertakin on painunut hyvin mieleen.

Malli: Novitan sukkalehti, Minna Metsänen, koko 38-39 harmaat
Lanka: Gjestal Maija, yhteensä 539 g.
Puikot: KnitPro Karbonz 2,5