keskiviikko 27. huhtikuuta 2016

Norjalainen villapaita?

Oma villasukkalaatikkoni näyttää saavan tasaiseen tahtiin täydennystä keskipaksuisista sukkalangoista kudottuna. Tälläkin kertaa lankana Regian hieman paksumpaa sukkalankaa ja raitamallina kuuluisat norjalaiset miesneulojat, Arne ja Carlos. Langan tulisi raidoittua itsestään ja muodostaa kuvioita kuin norjalaisissa kirjoneuleissa. Minun silmukkaluvuilla ei lopputulos ole niinkään selkeä kirjoneule vaan sopivasti raidoittuneet villasukat. Parempi niin, nämä ovat mukavasti tasaisen raitaiset.
Sukat ovat mukavat jalassa ja samat ohjeet käy kuin monelle tutusta Nallesta neulottaessa. Näissä minulla on 56 silmukkaa. Toteutin näissä sukissa sukan suussa 10 krs 2 oikein 2 nurin -neulosta ja sen jälkeen vaihdoin 3 oikein 1 nurin neuleeseen sukan varressa. Tämä ribbi pysyy yllättävän hyvin jalassa suorana. Ei ole aivan niin joustava kuin tuo 2oikein 2 nurin. Kantapäästä poimin 17 silmukkaa, joista ylimääräiset kaventelin pois joka toinen kerros. Kantapään jälkeen olen neulonut sileää neuletta ja kärkikavennukset olen tehnyt sädekavennuksena.
Lanka on todella ihanaa neulottavaa. Hyvin samanlainen tunnultaan kuin edellisienkin sukkien Regian samanpaksuinen sukkalanka. Ei hullumpi ja ovat kyllä lämpimän tuntuiset jalassa. Nämä Arne ja Carlos langat ovat olleet jo hyvissä tarjouksissakin. Kannattaa napata kerä mukaansa jos kohdalle osuu. Meillä täällä näitä Regian lankoja löytyy ainakin tutusta lankakaupastani, Ahkeraliisasta Laihialla. Ei minusta yhtään hassumpi lopputulos näissä sukissa.
Malli: Kardemumman perussukka, koko 38
Lanka: Regia 6-fädig Design Line Arne&Carlos väri nro 03659,  88 g
Puikot: Nro 2,75 bambuiset

maanantai 25. huhtikuuta 2016

Tää tykkää raidoista

Luulin jo villasukkakauden olevan jo kesään taittumassa ja puuvillaisemmat sukat tulossa käyttöön. Mutta sitten huhtikuun loppu on ollutkin hyvin lumisateinen tai muuten kolea. Viimeksi tänä aamuna herätessä oli useamman sentin lumikerros maassa ja lunta tuli edelleen töihin lähtiessä. Auton päältä sai puhdistaa viiden sentin kuorrutuksen pois märkää lunta. Päivän mittaan sade vaihtui vesisateeksi ja lumi suli, mutta kolea on vieläkin. Villasukat ovat siis edelleen aivan asiallinen puheenaihe kuten kesäkuumallakin. Mutta niinhän ne ovat aina. Villasukkafanilla.
Puikoillani on viime päivinä ollut Regian vähän paksumpi sukkalanka eli Regia 6-fädig color. Lanka on osapuilleen Nallen vahvuinen, ehkä aavistuksen paksumpi. Lanka asettuu kuitenkin paljon paremmin silmukkaan ja on pehmeämpi, joten neulejälki on tasainen ja silmukat peittäviä. Paljon mukavampi ylipäätään kutoa ja sukat valmistuu kuin huomaamatta. Lanka tuntuu käteen pehmeältä ja miellyttävältä. Keräni oli tasaraitainen ja väriraportit aika pitkät, joten perussukkahan siitä neuloutui. Tein samoilla silmukoilla kuin yleensä olen tehnyt Nallesta. Ehkä hieman väljemmät sain, mutta ei juuri eroa.
Tässä vähän kirkkaammat kuvat tuosta langasta. Ulkona vallitseva säätilanne ei juuri houkuttanut pitkiä kuvaustilanteita järjestämään, joten pikaiset räpsyt värjötellen koleassa kevätilmassa. Onneksi varpaat olivat lämpimät ja kuvaaja sai olla sisätiloissa. Sateeseen en häntä hennonnut pyytää värjöttelemään.
Regian 6-facht -langat ovat myynnissä yleensä 150g kerissä. Kerästä neuloutui helposti nämä 38 kokoiset sukat ja pari raitaraporttia olisi ollut mahdollisuus tehdä kummastakin sukasta isommatkin. Hyvin riittoisa lanka, joka on jo entuudestaan tuttu myös kestävyytensä ansiosta. Ei ollut ensimmäinen kerta Regiaa puikoilla eikä taatusti viimeinenkään.

Malli: Kardemumman perussukka, 2o2n ribbi, koko 38
Lanka: Regia 6-fädig Color väri nro 06369, 86 g
Puikot: Nro 2,75 bambuiset

torstai 21. huhtikuuta 2016

Kielo-Sirkka

Novitan kevätuutuuksia on 50g kerissä oleva Niitty, josta löytyy herkullisia värejä. Lanka sisältää 70 % akryylia ja 30% polyamidia. Mitä ilmeisimmin joku kausilanka, jota on saatavissa todennäköisesti vain jonkin aikaa. Siltä ainakin tuntuu. Langat kun elävät nykyisin hyvin lyhyissä elinkaarissa ja vaihtuvat kausittain.

Lanka ei ollut minulle ennestään tuttu, kun siitä pyydettiin minua kutomaan Sirkat. Väritoiveena oli Kielo eli vihreäkeltainen lanka. Sukkien tuli olla aika väljät ja ne eivät saaneet painaa ja kiristää mahdollisesti turpoavia jalkoja. Pääsin siis tutustumaan tähän Niittyyn. Aivan helppo tätä ei ollut kaupoista löytää, lähinnä olen nähnyt tätä S-ryhmän kaupoissa ja Minimaneissa myytävän. Yllättävän edullinen ja mukava lanka.

Lanka on pehmeää ja siinä on todella kauniit värit, Varmasti ihania vauvaneuleita tästä saisi. Sisältää polyamidia aika paljon, joten uskoisin sen kestävänkin jonkin verran. Neuletuntuma lankaan on miellyttävä, ei laisinkaan muovisen oloinen, vaikka akryylia pääasiassa onkin. Lanka tuntui käten myös lämpimältä. Villa-allergiselle uskoisin sopivan todella hyvin. Paljon tästä näkee sukkia kudotun, kestävyyskokemukset on vielä testaamatta.
Kauniit Kielo-Sirkat tästä langasta syntyikin. Kerässä on metrejä peräti 160 eli aika riittoisaa. Varasin kuitenkin kolme kerää näihin sukkiin ja vähiltä olikin, etten joutunut neulomaan myös siitä kolmannesta. Neuloin sukkia jälleen rinnakkain, kumpaakin omalta kerältä. Hieman piti tasoittaa alussa, että sain raitaraportit samaan kohtaan, mutta ei paljon. Kummankin sukan päkiän kohdilla tuli vastaan solmu kerässä ja raidathan eivät suinkaan jatkuneet samalla lailla. Toisessa kerässä ei ollut enää kokonaista raitaraporttia jäljellä, kun solmun jälkeen tutkin tilannetta. Mutta onneksi tässä nämä raidat ovat symmetrisiä, joten kerin raidan alkamaan toisesta suunnasta ja sain oikeat raidat jatkumaan sukkaan. En usko, että huomaa, missä kohtaa sukkaa solmu on ollut. En enää itsekkään löydä kohtaa kuvasta ja sukat ovat jo niitä toivoneella. Toisessa piti ottaa vain ylimääräiset raidat solmun jälkeen pois, niin pääsi jatkamaan. Keristäni jäi jäljelle vain tuota valkoista ja keltaista, kirjavia ja vihreitä kohtia ei juuri laisinkaan. Mutta riitti kuin riitti kaksi kerää näihin sukkiin.

Malli: Sirkka, koko n. 41-42
Lanka: Novita Niitty, 89 g, väri 834 Kielo
Puikot: Karponz nro 3

Voin ajatella kutovani langasta muutakin. Ehkä kokeilen lapasia sellaiselle, jota kutittaa tai suloisia vauvanneuleita. Värit ovat kyllä kauniit. Sukkien pohjia katsoessa näkee hieman, miten lanka raidoittaa itse kuvioita.

tiistai 19. huhtikuuta 2016

Kuuma mustikka

Hot Socks raitalanka jälleen puikoilla. Ohutta, mutta niin mukavaa kutoa. Ja sinisen sävyt tietenkin. Lanka löytyi jälleen Ahkeraliisasta Laihialta, kun käväisin siellä muutama viikko sitten täydentämässä varastojani. Siinä ne kerät odottivat minua muiden joukossa, mutta enhän minä nähnyt kuin tämän sinililan värin sieltä korista. Sukat tuntuvat valmistuvan kuin hujauksessa tästä langasta, kun aina on kudottava vielä yksi raita ja sitten toinen. Ja vielä muutama raita. Näissä langoissa on niin herkulliset värit.

Tein molempia sukkia rinnakkain eli pätkä toiseen ja sitten toinen samaan mittaan ja vähän edemmäs. Hyvä perussukka ja autossa tätä onkin kudottu matkalla mökiltä kotiin. Oma sukkalaatikkoni on siinä vaiheessa, että sinne pitäisi oikeastaan kutoa useammat ohuet sukat ensi talvea varten. Ja ohuesta langasta voi kutoa kesälläkin.
Malli: Perussukka oman jalan mukaan, Kardemumma, koko 38
Lanka: Hot Socks Color, väri 406, 70 g,
Puikot: Prym nro 2,5 bambut

Lankaa jäi jäljelle n. 30 g kahdesta kerästä. Toisen langan kanssa raidoittamalla saisi varmaan ihan mukavat sukat. Pitänee kokeilla, mutta tarkistaa ensin, millaiset raitaraportit on jäljellä.

sunnuntai 17. huhtikuuta 2016

Books

Kirjoihin liittyviä sukkamalleja on muuten yllättävän vähän. Sain haasteen kutoa eläkkeellejäämislahjaksi kirjoista pitävälle henkilölle villasukat. Hänen työnsä on ollut kirjojen parissa ja tämän kurssin oppilaat halusivat muistaa mukavaa opettajaa erikoisella lahjalla. Sellaisella, joka jäisi mieleen. Koska malleja ei ole, oli sellainen suunniteltava itse. Jalan kokokin oli hieman arvoitus, mutta onneksi villasukka on hyvin mukautuvainen.
Selasin nettiä aika kauan näiden kanssa etsien inspiraatiota. Aikaa sukkien kutomiseen minulla oli noin kuukausi, mutta kun otti mukaan kaikki keväälle suunnitellut reissuni, niin itse asiassa kutomisaika typistyi lopulta muutamaan päivään. Kirjoneuleen suunnittelu ei ole minulle oikein matkaneule, kun pitää piirtää ja etsiä varastoistani värejä. Kokeilla, purkaa ja testata. Ei. Tällaiset uniikkineuleet pitää tehdä tutussa nojatuolissani, että saan tasalaatuiset, voin piirtää ja seurata piirroksiani. Tuolini vieressä oli laatikko, josta pengoin aina sopivan värin kirjankansiin. Nämä sukat valmistuivat siten aika tiukalla aikataululla. Idean kehittelyä tein pidemmän aikaa kutoessani ihan perussukkia. Siinä on hyvä ajatella.
Lopulta se idea sitten aukeni. Aluksi kudoin sukan varteen tekstin Books niin eteen kuin taaksekkin. Sen jälkeen nilkkaa kiertää kirjapinot, pino kullakin puikolla ollen peilikuvat toisessa sukassa ja kantapään ympärillä on tekstiä kuin lainauksia kirjasta. Ennen kärkikavennuksia on sekä sukan päällä että alla kirjoitettuna lahjovan kurssiryhmän tunnus. Pysyy aina mielessä keneltä sukat on kun varpaisiinsa vilkaisee.
Sukat pakattiin vanhasta kirjasta tehtyyn käsilaukkuun ja on jo ojennettu lahjan saajalle, joten nyt voin julkaista kuvat täällä. Näistä tykättiin ja hyödyllisethän sukat on juuri tämmöiseksi lahjaksi. Ja pientä jujua mukaan, niin ovat hyvin henkilökohtaiset. Uskoisin, ettei toisia samanlaisia tule vastaan. Pelkästään tuo lahjan antaneiden kurssinimi tekee sukista yksilöt. Samoin tuo teksitosuus nilkassa ja jalkaterässä on syntynyt aivan tunnelman mukan. Kirjoitin niihin tarinan, jota on toisen vaikea kyllä lukea. Toista samanlaista teksitä ei tule eikä se ole samanlainen molemmissa jaloissakaan. Ainoastaan tekstirivien määrä on sama sukissa keskenään. Tämä oli mukava haaste, joka oli kiva toteuttaa.
Malli: Books by Kardemumma
Lanka: Teetee Pallas
Puikot: 2,5 ja 3.

perjantai 15. huhtikuuta 2016

Välipala

Puikoilla pitäisi oikeastaan aina olla yksi perussukkaneule kesken. Voisi ottaa aina mukaan, kun tarvitsee sellaisen odotushuone -neuleen. Helppo, joka ei vaadi niin paljon keskittymistä, mutta samalla aika kuluu hyvin neuloessa. Nämä sukat aloitin ennen pääsiäistä sellaiseksi neuleeksi, jonka voi ottaa mukaan minne vain. Ja sellaiset nämä sukat on todella olleet. Näitä sukkia on neulottu sairaalassa odottaessa lääkärin puheille pääsyä. Näitä on neulottu autossa matkalla kotoa Kuopioon ja Kuopiosta Kuusamoon. Ja kun into oli päällä, niin sukista tuli minulle isot. Mittailin autossa, että olisivat sopivan kokoiset, mutta niin vain kävi, että ovat isompaan jalkaan. Vielä en ole lyhentänyt, josko joku perussukan tarvitsija löytyy oikeassa koossa. Ylemmässä kuvassa värit auringossa, alemmassa varjossa. Jostain syystä olen viime aikoina kutonut aina väärän mittaisen lavan sukkaan ja kärkikavennuksia on saanut purkaa. Milloin liian pitkä, milloin liian lyhyt. Ei tahdo osua kohdilleen kerralla.

Lanka oli Rellanan Flotte Socke Bora Bora. Jotenkin neuletuntumalta aika tavalla Nallen kanssa samanmoista. Langan olen tullut hankkineeksi samassa yhteydessä muutama vuosi sitten kuin muutkin Rellanan langat. Vielä muutama kerä on jäljellä.
Malli: Perussukka, Kardemumma
Lanka: Flotte Socke 6 fach Bora Bora, 95 g
Puikot: Knitpro nro 3.

Kävin alkuviikosta Tallinnassa ja poikkesimme samalla Karnaluksissa sekä samassa talossa sijaitsevassa kangasliike Abakhanissa, jossa on myös hieman lankoja myynnissä. Karnaluksiin oli tullut kartioilla myytäväksi vironvillan näköisiä villakartioita, 18 e / kilo. Löytyi yksivärisiä sekä sitten sateenkaariväri. Villakartiot painoivat toista kiloa. Abakhanissa oli satunnaisia tuotteita -70% ja sieltä löytyikin muutamaa vauvalankaa kudottavaksi. Kotiin kantamisina oli kaikkiaan useampi kilo lankaa sekä puikkoja ja muita tykötarpeita. Haaveena on vähän muitakin neuleita kuin sukkia ainakin, jos lankalaatuja katseli. Vapauden aukiolla mainostettiin avatuksi uusi askarteluliike, jossa olisi myös lankoja myynnissä. Pistäydyimme liikkeessä, mutta siitä mainos oli lähes yhtä suuri kuin itse liike. Lankoja oli vain yhdessä hyllyssä eikä hintatasokaan ollut kovin edullinen. Myös askartelutarvikkeita oli minusta aika vähäisesti. Saa nähdä, kauanko se tunnelissa oleva liike kannattaa.

Täydensin varastoani myös jo menomatkalla Tampereen lankamaailmasta yksien huivilankojen verran. Olenkin alkuvuoden kutonut oikeastaan pelkästään omien varastojeni langoista, joten nyt oli hyvä täydentää hieman vajenneita varastoja. 

torstai 14. huhtikuuta 2016

Kettuset

Näistä ketuista tuli ylläri eräälle. Tämä yllätys taisi onnistua todella hyvin ja kettusukat ovat tuoneet iloa. Taisi mennä tovi ennen kuin yllätyksen kohde pääsi jyvälle kokonaisuudessaan yllätyksen järjestäjästä. Tämmöiset yllätykset ovat ihania ja oli kiva olla mukana järjestämässä iloa.

Tällä mallilla olen jo aika monet ketut kutonut. Monet niistä ovat olleet juuri tämmöisiä yllätyksiä ja onpa yhdet kettusukat rakastetut edelleenkin, vaikka jalka on kasvanut niistä jo ohi.

Kudoin nämä kettusukat mökillä pääsiäislomallamme. Paksun langan kirjoneule ottaa minulla käsiin sen verran paljon, että oli jaettava urakka useammalle päivälle. Tein aina tietyn pätkän ja sitten loppupäivän muita käsitöitä ohuemmasta langasta. Näin käteni eivätkä hartiani kipeytyneet ja sukat valmistuivat. Tosin hitaasti, kun pätkissä tehtiin, mutta valmistuivat vain.
Malli: Kardemumman kettusukat, näitä on montaa eri versiota netissä.
Lanka: Novita 7 veljestä, punainen, keltainen ja
puhdas valkoinen, yhteensä 132 g.
Puikot: Karbonz nro 3 ja 3,25

sunnuntai 10. huhtikuuta 2016

Yökyöpelit

Viime päivinä on kyllä ahkerasti kudottu, mutta projektit ovat tällä hetkellä vielä hieman salaisia. On useampi lahjajuttu, joiden kanssa pitää odotella vielä tovi. Niitä ei voi vielä tänne tuoda, joten esittelenpä jo maaliskuun alussa valmistuneet pöllölapaset, joita ei vielä ole tänne ylös kirjattu. Vanha tuttu malli. Aika monet lapaset olen tällä ohjeella kutonutkin. Sain tällä kertaa mallinkin esittelemään lapasia, vaikka hänen siroon käteen nämä ovatkin hieman isot. Lumet ovat karanneet jo melkein kokonaan pihasta ja kevät tulee kovaa vauhtia. Nämäkin lapaset taitavat päästä tositoimiin vasta syksyllä, kun saamme lumet jälleen takaisin.

Ohjeesta poiketen tein resorin kapeampana ja lisäsin ensimmäisillä kerroksilla sitten silmukat täyteen. Lisäksi muutin hieman peukun tekotapaa. Jätin kaaviosta viimeisen lisäyksen tekemättä ja kavensin peukun kärjessä kahdella kerroksella neuloen kavennuskerrosten väliin yhden välikerroksen. Minusta tässä ohjeessa on ollut aika leveä peukku ja tuolla viimeisen lisäyksen pois pudottamisella sai ainakin näin paksuun lankaan sopivan peukun. Ohuemmassa kaikki lisäykset ovat tarpeen. Neuloin kuitenkin peukkukiilasta kaikki kerrokset, joita kaaviossa on.
Malli: Horatio and Oren (Ravelrystä maksullinen ohje).
Lanka: Novita 7 veljestä musta ja valkoinen, yhteensä 79 g
Puikot: Karbonz nro 3 resorissa ja 3,25 kirjoneuleesa.

lauantai 2. huhtikuuta 2016

Enkelit pääsiäisviikolla

Hiljaisen viikon neulomuksina minulla oli ohutta lankaa ja tarkkaan seurattava kirjoneulekaavio pöydällä vieressäni. Ranteen osuus on jo aika hyvin muistissa, kunhan vilkaisee, millainen kuvio oli kyseessä, mutta muuten lapasten kaavio vaatii tarkkaa seuraamista koko ajan. Monet on tullut tehtyä tällä mallilla, joka on todella mielenkiintoinen ja kaunis. Sopi vallan hyvin juuri pääsiäisviikon kutomuksiksi.
Langaksi valitsin tällä kertaa Aliza Superwash 100 -sukkalangan. Lanka on lämpimän tuntuista ja pehmeää. Mukavan tuntuista kutoa. Sitä vain ei aivan lähikaupoista ole. Kauhavalla on Lankavassa myynnissä ja sitten olen lankaa tuonut Karnaluksista, kun olen siellä käynyt. Varastoissani ei punaista väriä ollut, mutta kävin vähän oravannahkakauppoja ystävän kanssa ja sain sitten tuon tarpeellisen punaisen kerän, joka hyvin riiti näihin kahteen pariin lapasia. Valkoista minulla oli jo itselläni varattuna. Tavallaan siis molemmat langat löytyivät omasta varastostani näihin lapasiin.
Malli: Ratun rasat
Lanka: Aliza Superwash 100, 119 g molempiin lapasiin yhteensä.
Puikot: KnitPro nro 2,5