sunnuntai 30. lokakuuta 2016

Lokakuulla klassikkoa

Lokakuun iltapuhteina olen kutonut sukkia tällä tutulla mallilla. Yksi väreistäni oli tämä vaalea bees, joka näyttää ihan pellavalta. Minusta siitä tuli kauniin väriset sukat. Näillä täyttyy sukkalaatikko mukavasti.
Varret oikaistuna samat sukat. Romanttisella linjalla jatkuu siis tällä hetkellä neulominen. Pitsineuletta on ihan kiva neuloa, tykkään siitä. Joskus välillä tulee ikävä vain ihan perussukkien neulomista välipalana ja ehkä muutamilla raidoilla.
Tästä väristä tuli kyllä minun suosikkini näistä sukista. Olen tehnyt lokakuulla kolmet samanlaiset, yhdet luonnonvalkoiset, yhdet harmaat ja sitten tämän vaalean beessin. Alakuvassa koko kolmikko samassa kuvassa. Pakattuna samaan laatikkoon nämä ovat yhdessä ihastuttava näky.
Malli: Pitkät pitsisukat by Minna Metsänen
Lanka: Gjestal Maija, värit:
280 vaalea beige, 185 g,
203 harmaa, 188 g ja 
200 luonnonvalkoinen, 188g.
Puikot: KnitPro koivuiset nro 2,5

torstai 27. lokakuuta 2016

Pikku Naisia

Lokakuun alussa kudoin nämä luonnovalkoiset, pitkävartiset pitsisukat. Malli on ollut jo kauan minulla jonossa, kun ehtisin sen joskus tehdä. Nyt sitten sain toteuttaa tämän ihanan mallin. On Dropsin mallistoa, Little Women. Jotenkin nämä sukat sopivatkin Pikku Naisia -ympäristöön. Ohuet, mutta silti lämpimät.
Mallissa on kaunis ja suosittu pitsilehtikuvio niin edessä kuin takanakin. Lehtikuvio muistuttaa paljon omaa sukkamalliani, mutta ei ole kuitenkaan samanlainen. Lehti on monesti käytetty malli erilaisissa pitsineuleissa ja niistä löytyy lukuisa joukko eri variaatioita. Tässä tuo lehtikuvio korostuu enemmän ja lehtiruotiin jää kuin pienet kohoumat koristeeksi johtuen neulontatavasta. Muutaman uuden silmukan sain opetella tässäkin mallissa. On mukava oppia aina jotain uutta.
Lankana ollut Alize sopi mainiosti tähän malliin. Se on yllättävän lämmin lanka. Mallikerran oppi ulkoa, joten koko ajan ei tarvinnut katsella ohjetta. Voisi kuvitella tämmöiset sukat talvimorsiamen jalkaan, niin upeat ne ovat.
Kokeilin näihin tuota joustavaa pitsiä ja oikeastaan aivan kiva vaihtoehto pitämään sukat ylhäällä. Solmuja ei tarvitse availla sen jälkeen, kun on saanut säädettyä koon kohdalleen. Pitävät sukat mukavasti ylhäällä. Oli vain hankala nauha etsittäväksi. Ihan luunväristä ei löytynyt, mutta lähes. Kokeilin, olisiko se tuossa sivussa vai edessä mukavempi.
Malli: Drops Little Women (Ravelry tai Dropsin sivut)
Lanka: Alize Superwash 100, väri luonnonvalkoinen, 135 g
Puikot: Bambuiset nro 2,5

tiistai 18. lokakuuta 2016

Lauhat

Kahlasin kesällä ilmaisia sukkaohjeita netissä ja tulostin jonkun itselleni. Syksymmällä sitten olen ryhtynyt kutomaan noita tulostamiani ohjeita. Tämä malli on Jenni Peltomäen Lauhat, ilmaisohje Ravelryssä ja suunniteltu juuri seiskaveikalle, jota monet tykkää kutoa. Sukat tein tuossa syyskuun loppupuolella parina iltana.
Varastoistani löytyy aika monta seiskakerää, joten päätin tehdä yhdestä tämän mallin. Värivalintani osui tuollaiseen hieman haaleampaan oranssiin. Ohje on helppolukuinen varsinkin, jos on paljon kutonut. Omaani muutin sen verran, että tein pitsikuvion toistoja jalkaterässä yhden vähemmän. Sukista olisi tullut liian isot kenenkään meistä jalkaan ohjeen toistomäärällä, vaikka minulla oli kokoa pienemmät puikot. Mallikerta on aika pitkä, joten koon sovittaminen olikin ainoa ongelma tässä mallissa.
Sukat itsessään neuloutui aika nopeasti, sillä tehtyään yhden pitsineulekerran valmiiksi, oli jo sukkakin edennyt aika monta kerrosta. Pitsineuletta tehtiin vain jalan etupuolella, takana on sileää neuletta. Pitsineuletta tarvitsi seurata siis vain kahdella puikolla, joten on ihan helppo ja rohkenee vähemmänkin neulonut yrittämään.
Malli: Lauhat by Jenni Peltomäki (ilmaisohje Ravelry), koko n. 36-37
Lanka: Novita 7 veljestä, oranssi, 103 g
Puikot: Ruusupuiset nro 3,25

maanantai 17. lokakuuta 2016

Värikimara ja voittajat

Esittelyyn pääsee julkaisemattomien sukkakuvien joukosta nämä sukat tällä kertaa. Hetken piti miettiä, että mitäs lankaa tämä olikaan. Arvelin, että Nallea, mutta varmuuden vuoksi kaivoin lankakerän lopun esille ja kyllä, aivan oikeassa olin. Tämä on myös siitä Tampereen käsityömessujen pussista löytynyt lankakerä. Oikeastaan ihan nätti Taika-lanka, vaikka onkin hyvin erilainen kuin aikaisemmat. Iloinen värikimara. Väri oli aika haastava kuvattava ja hieman näyttäisi kuvissa sinisemmiltä kuin ovat. Mukavat perussukat lahjalaatikkoon odottamaan käyttäjää.
Malli: Perussukka, koko 38-39
Lanka: Novita Nalle Taika väri nro 012, 73 g
Puikot: KnitPro 2,75
Kätevä ja tekevä -messuille lippupaketit on arvottu. Mieheni huikkasi minulle pari numeroa toisesta huoneesta ja tiedusteli, mihin niitä tarvitsen. No, minä arvon täällä vaan! Arvonnassa lippupaketit menivät Tilkkurepulle ja Minikoo41:lle. Onneksi olkoon. Laittakaa minulle sähköpostia tuossa sivupalkissa olevaan osoitteeseen, niin sovitaan tarkemmin lipuista. Kiitos kaikille osallistuneille.

Edit 23.10.2016: Koska toinen lippujen voittaja ei ole ottanut yhteyttä arvoin nuo toiset liput uudelleen ja tällä kertaa onnetar osui Alisaan. Otahan Alisa yhteyttä.

torstai 13. lokakuuta 2016

Olipa kerran läikkyvä lanka

Ostin kirjavan lankakerän eräällä reissulla Tampereen lankamaailmasta. Lanka näytti kerällä ihan kivalta raitalangalta, josta varmasti neuloutuisi mukavat sukat. Mutta raitalangat osaavat olla joskus varsin hankalia tapauksia ja aiheuttaa migreeniä käyttäytymällä kaikkea muuta kuin odotetulla tavalla. Tämä lankakerä osoittautui sellaiseksi hankalaksi kaveriksi, jolla oli jekut mielessä ja oma tahto. Sukat siitä valmistui kuitenkin elo-syyskuun vaihteessa.
Sukkien varressa lanka asettui kummallisiin, laajoihin kaariin. Nilkassa pyöri jos silmissä täysin. Vasta jalkaterässä minun silmukkamäärillä rupesi tulemaan ihan siistiä kuviota neulottaessa sileää neuletta. Toisen värisenä sukissa olisi kuin revontulet, mutta nyt ehkä ufompi juttu. Itse lanka oli noin Nallen paksuista, nopeaa neulottavaa. Tätä olisi vielä hieman vajaa puolet kerästä jäljellä, sillä oli 150 g kerä. Ehkä rauhoitan läikkyvän lankani jollain yksivärisellä kaverilla seuraaviin sukkiin.
Malli: Perussukka 2o 2 n varrella, koko 38
Lanka: Cewec Salida DK, 87 g
Puikot: KnitPro 2,75

keskiviikko 12. lokakuuta 2016

Sinikellon taikaa

Kesän aikana kudoin aika monet perussukat vähän erilaisilla variaatioilla varren suhteen. Näissä hyväksi havaittu 3 o, 1 n - neulos. Sukan suuhun kudoin muutamia kerroksia 2o2n neulosta. Perussukka on hyvä neule mukaan otettavaksi ja se on helppo neuloa keskittyen samalla johonkin muuhun. Nämä sukat olivat juuri sellaiset, jota tehtiin pätkä silloin, toinen tällöin. Sormet tuntevat varressa, missä kohtaan tehdään nurjat silmukat. Aloittelin joskus toukokuulla ja siirsin sitten aina välillä syrjään. Sukat valmistuivat elokuulla.
Lanka näihin oli ollut jo jonkin aikaa varastoissani. Ostin Tampereen käsityömessuilta Novitan Nalle Taikoja jokunen vuosi sitten Sulo Vileenimäisesti ja niistä on valmistunut monet sukat. Sinisen ystävänä nämä ovat omalle silmälle todella kauniin väriset. Taika-sarjassa langat ovat usein tämmöisiä aika rauhallisia väritykseltään. Vain saman värin eri sävyjä. Farkkujen kanssa nämä sukat ovat just eikä melkein.
Malli: Perussukka 3 o 1 n varrella, koko 38-39
Lanka: Novita Nalle Taika, väri nro 005, 72 g
Puikot: Bambuiset 2,5

Muistakaa osallistua vielä arvontaan, aikaa ensi sunnuntaihin!

maanantai 10. lokakuuta 2016

Pirpanoille prinsessaa

Kun aikuisilla on pitsiä, niin kyllä sitä pienillä prinsessoillakin pitää olla. Malleja vain ei ole kovin paljon tarjolla ja etsiminen meinasikin olla aika haastavaa. Sitä ei edes muista, minkä kokoisia nuo pienet tytöt ovat, kun omat pikkutyttöni ovat jo aikuisia, joten ajattelin tehdä ihan ohjeen mukaan tällä kertaa. Aika pitkän haun jälkeen löydin Dropsin sivuilta prinsessasukkien ohjeen ja varastoissani sattui olemaan Fabelia luonnonvalkoisena. Sukat neulottavaksi saman tein. Ohje oli helppo seurattava ja tein ensimmäiset sukat likipitäen ohjeen mukaan.
Sukkiin tuli kuitenkin aika pitkät varret. Lähinnä ylipolven mittaiset tälle kolmivuotiaalle, jolle sukkia olin tekemässä. Onneksi mallia on helppo pidentää tai lyhentää ja niin laitoin puikoille uudelleen saman mallin.
Toistin varren pidempää pitsineuletta vähemmän ja sukista tuli annetun mitan mukaiset. Mökillä oli aikaa neuloa, joten ei haitannut, vaikka kahdet sukat kudoinkin. Varmasti molemmille sukille löytyy käyttäjä. Jalkaterät näissä taisi olla saman mittaiset. Sukan suuhun oli ohjeessa pitsinauha ja se pitääkin sukat vauhdikkaammassakin prinsessaleikissä mukana.
Malli: Drops Desing Princess Socks
Lanka: Drops Fabel luonnonvalkoinen,
isompiin 58 g, pienempiin 42 g.
Puikot: Bambuiset nro 2,5

sunnuntai 9. lokakuuta 2016

Messuilua ja arvontaa

Syksyllä on tarjolla useampikin käsityön messutapahtuma. Itse osallistuin viime viikonloppuna Seinäjoen Käsityömessuille, joilta lähti jo pari joululahjaakin mukaan. Mieheni kanssa kierrettiin yhdessä messualuetta. Tuttuja tuli vastaan ja vaihdettiin kuulumisia. Jäi kuitenkin mieleen, että miksi joka vuosi on aina samat esillelaittajat samoissa paikoissa? Onhan se helppo löytää aina se tuttu myyjä, mutta jotenkin messuilla tuntuu välillä, että olen nämä jo kiertänyt. Vaihtelu messujen myyjien paikoissa toisi varmasti uutta ilmettä messuille ja löytäisi kenties uusia myyjiä ja tuotteita. Tai toinen vaihtoehto, käväisempä tutustumassa sellaisiin kädentaitomessuihin, joilla en ole aiemmin ollut. Varmasti löytyy jotain uutta tekemistä ja uusia tuote-esittelijöitä. Messut kiertää aivan erilaisin silmin, kun puitteet ovat uudet ja näin voi tutustua myyjiin, joita ei ehkä ole vain huomannut tutuilla messuilla.

Lahdessa on Pyhäinpäivänviikonloppuna Kätevä & Tekevä -messut. Tänä vuonna aioin tutustua myös näihin messuihin perinteisten messuretkieni lisäksi. Olen monena vuonna lukenut mainoksia näistä messuista, mutta en ole käynyt. Luvassa kolme hallillista harrastukseeni liittyvää. Messuseurana jälleen mieheni, sillä siellä näytti olevan myös häntä kiinnostavaa tekemistä ja näkemistä. Meiltä on jonkin verran matkaa messuille, niin on kiva, kun mukana on toinen, jonka kanssa matkan voi jakaa.

Blogiyhteistyön kautta olen saanut mahdollisuuden arpoa kaksi kahden hengen lippupakettia näille Kätevä & Tekevä -messuille 5.-6.11. Lahteen. Voit siis jakaa hyvää eteenpäin ja ottaa mukaasi kenet haluat kaveriksesi näille messuille. Kommentoi ensi sunnuntai-iltaan eli 16.10. klo 20 mennessä tähän blogikirjoitukseen, niin osallistut arvontaan ja voit voittaa kahden hengen lippupaketin messuille. Luvassa siis kahdelle nämä kahden hengen liput.

maanantai 3. lokakuuta 2016

Arkipitsiä

Arjessa on paljon päiviä harmaille villasukille. Sitä tarvitsee ihan tavallisia perussukkia, jotka menee hyvin saappaisiin. Mutta entä jos ne tavalliset sukat saavatkin ihan pienen ripauksen romantiikkaa? Ja pitsin päälle pieni rusetti, sillä prinsessa asuu meissä jokaisessa.
Näiden sukkien idea ei ole omani, vaan näin tällaiset sukat erään naisen jalassa. Katselin niitä ja totesin, että pitsihän on ihan tuttu. Kotona kaivoin Novitan ensimmäisen sukkalehden esille ja siellähän se sukansuun pitsi oli. Se alkuun ja perään ihan tavalliset harmaat villasukat. Lopuksi rusetti keskelle eteen ja niin oli vähän tavallista ylellisemmät arkisukat valmiit. Nimesin sukkani arkipitsiksi.
Pitkään ohuista langoista neuloneena tuntui nämä paksummat sukat valmistuvan aivan silmänräpäyksessä. Matkalla Kuopioon tuli tehtyä toisetkin samanlaiset, pienempää kokoa. Nämä jälkimmäiset odottavat vielä oikeanväristä rusettia tai jäävät ilman, sillä voihan niitä niinkin pitää. Katsotaan.
Malli: Arkipitsi
Lanka: Novita 7 veljestä, koko 39 ja 38, 100g ja 96 g
Puikot: Ruusupuiset nro 3,25

lauantai 1. lokakuuta 2016

Käsityötarvikkeita ja loma Tallinnassa

Nyt tiedossa tuotesijoittelua ja houkutuksia! Mutta en voi olla kertomatta mahdollisuudesta päästä Karnaluksiin ja Tallinnan joulutorille Pohjanmaalta. Matkaltakin voi tulla mukaan.
Monet ovat hakeneet Tallinnan lomilla käsityötarvikkeita Karnaluksista. Paikasta löytää aina jotain uutta vaikka siellä olisi monta kertaa käynyt. En edes ole itse pysynyt laskuissa, montako kertaa olen tuossa käsityöliikkeessä vieraillut ja aina on tainnut lähteä iso kassillinen lankaa, puikkoja ja muuta tarviketta mukaan. Niitä on järjestelty sitten hotellihuoneessa matkalaukkuun ja saatu se just ja just kiinni. Lanka onneksi antaa hyvin periksi ja menee pieneen tilaan, kun painaa ilmat pois. 

Nykyisin Karnaluksissa käy jo pankkikorttikin, joten ei tarvitse huolehtia, onko riittävästi käteistä mukana. Liikkeessä vierähtää helposti paljon aikaa, joten sitä kannattaa varata ja reppuun mukaan vesipullo ja vaikka pieni suklaapatukka. Vessa siellä on asiakkaiden käytössä siinä kassan lähellä olevalla poikkikäytävällä. Liikaa vaatettakaan ei saa päälle pukea, sillä hiki siellä tulee puikkelehtiessä lankalaatikoiden väleissä ennen kuin osaa edes ostaa mitään.
Paikka on käsitöiden tekijöille todellinen ihmemaa, jossa riittää katseltavaa. Kannattaakin miettiä jo etukäteen, mitä erityisesti aikoo katsoa. Ja kirjoittaa ne ylös vaikka kännykkään. Paikassa menee nimittäin muisti aivan totaalisesti, kun ihmettelee sitä mahdollisuuksien määrää. Ostoslistalla on ollut ompelukoneeseen neuloja, sukkalankaa, silkkinauhoja, pitsiä, vauvalankaa, bambupuikoja (näkisittepä sen puikkoseinän, josta valita!), nappeja ja mitä milloinkin. Näitä kotimaisia lankoja sieltä ei kannata hakea, jollei satu eteen joku sellainen väri, joka on hakusassa, mutta maailmassa on todella paljon muitakin ihania lankoja, jota voi kokeilla. Silkkinauhoja on monta hyllyväliä ja vaikeus on vain valinnassa. Kuten monen muunkin tuotteen kohdalla. Langat on lajiteltu hieman laadun ja käyttötarkoituksen mukaan helpottamaan valintaa. 
Tuttu linja-autoyrittäjä vinkkasi, että Pohjanmaalta lähtee Marraskuun aikana kaksikin eri reissua Tallinnaan. Tässä pääsee edullisesti tekemään hyviä käsityöhankintoja. Autoilija tietää, missä Karnaluks on ja vie varmasti liikkeen lähelle halukkaat ja neuvoo, kunhan kerrot haluavasi sinne. Jussi on siellä itsekkin käynyt, joten pystyy neuvomaan ensimmäistä kertaa matkassa olevaa. Sisäänpääsy liikkeeseen ei ole aivan, että tästä kadulta poikkean. Ulko-ovi on kuin mihin tahansa toimistorakennukseen, käytävässä menet palo-ovista ja lähdet nousemaan portaita. Siellä on kyllä pieniä kylttejä, joissa lukee Karnaluks. Portaita ylös, kunnes tulet ovelle, jossa lukee Karnaluks ja on soittokello. (Kerrosta alempana on jo heidän toimistonsa, mutta jatka vielä ylöspäin). Sitä soitat ja kohta ovisummeri soi ja voit aukaista oven.

Samassa talossa on kangaskauppa, jossa on aina välillä hyviä tarjouksia. Ja jos tulee kävellen keskustaan tuolta Valge Majasta, on matkan varrella, tien toisella puolen, kohta hyvä pubi, Vana Viljami, jossa on edullinen päivän lounas. Siitä on ilmoitus aina heti seinällä, kun astut sisään. Kannattaa poiketa syömään. Kävelymatkan varrella keskustaan  on vielä yksi todella iso kangaskauppa, jossa on kangaspakka jos toinenkin. Lisäksi löytyy korutarvikkeita, nappeja..

Matkojen ajankohtaan on Tallinnassa jo joulutori Vanhassa kaupungissa. Torilla vierailu kannattaa jättää hämärään aikaan. Valaistuna on todella kaunis. Jos haluat silloin illalla syömään Vanhassa kaupungissa kannattaa pöytä varata tai olla aikaisin liikenteessä. Väkeä on paljon ja ruokapaikoissa jonoa. Mutta joulutori on upea nähtävyys. Siellä on aivan ihania kynttilöitä myynnissä, syötävää, tuliasiostosmahdollisuuksia, joululahjaostoksia ja tietenkin glögiä kannattaa maistaa.

Miniloma Tallinnassa 20-22.11.2016 tai 27-29.11.2016
Edullinen minilomapakettimme koostuu Baltic Queenristeilystä, yöpymisestä laivalla, sekä hotelliyöstä Euroopa- hotellissan. Tallinnan joulumarkkinat alkavat 20.11, joten pääsemme nauttimaan ostoksista ja jouluisen Tallinnan ihanasta tunnelmasta.

125€ / hlö / 2hh / B2-hytti
140€ / hlö / 2hh / A2 - hytti 
1hh / hyttilisä + 60€
Sis. bussikuljetukset, laivamatkat, yöpymisen laivalla valitsemassasi
hyttiluokassa, majoituksen Euroopa hotellissa.

Matkan voit varata Linja-autoliikenne Lehtonen Oy:n sivuilta. Kohdasta matkat löydät lisää tietoa näistä matkoista.