maanantai 28. marraskuuta 2016

Kahden raitakauppa

Jäljelle jäi 11 g lankaa. Kahdesta eri kerästä. Aikaisemmin olen kutonut toisesta kerästä kirjavat sukat, toisesta kerästä on ollut pohjaväri kaksissa lapasissa. Punainen väri oli lähellä raitakerän sävyjä, joten päätin rauhoittaa raitojen leiskuntaa. Kummastakaan kerästä ei yksin olisi tullut sukkia, mutta yhdessä ne riittivät kivasti raidallisiin sukkiin.
Kumpikin lanka muuttui yhdessä kuin toiseksi, rauhallisemmin raidoittavaksi, Sukan suu, kantapää ja kärki ovat yksiväriset. Varressa ja jalkaterässä sitten raitaa. Varren suussa ensin 2o2n joustinta muutama sentti, sen jälkeen 3 o 1 n ribbiä varsi ja jalkaterä sileää neuletta. Mukava, rentouttava välipala joulusalaisuuksien keskellä. Mikä parasta, lankakoppani vajaiden kerien osuus pieneni mukavasti.
Kantapään jälkeen rupesin jännittämään, riittääkö punainen lanka koko matkalle, mutta riitti se vain. Jäikin muutama gramman verran. Kirjavaa lankaa jäi suunnilleen yhden raitaraportin verran. Mukavat perussukat tavalliseen hipsutteluun.
Malli: Kardemumman perussukka raidoilla, koko 38-39.
Lanka: Alize Superwash 100, raidallinen ja punainen, yhteensä 70 g.
Puikot: Bambuiset nro 2,5

maanantai 21. marraskuuta 2016

Veteraani

Suomi 100 -lankojen väreissä suunnittelin raidoitusta sukkiin. Töissä tarvittiin jotain ideaa, ei liian vaikeaa. Koska kuitenkin vanhempi väki tykkää tuosta harmaasta sukkavärinä en tehnyt kokonaan sinisiä sukkia. Raidan suunnittelin sukan alkuun ja lopun tein vaalealla harmaalla. Oikeampi harmaa olisi ollut astetta tummempi, mutta sellaista ei laatikoissani ollut, koska itse pidän tästä vaaleammasta.
Sininen ja valkoinen ovat kuin juhlapäiviä harmaan arjen keskellä. Ristikko muodostui nostettujen silmukoiden avulla ja oli helppo ja nopea tehdä. Varressa sekä jalkaterän päällä jatkoin 3 o 1 n -ribbiä. Istuu hyvin monen kokoisiin jalkoihin.
Malli: Veteraani by Kardemumma, koko 38
Lanka: Novita 7 veljestä, Suomi 100 värit sekä vaalea harmaa, 100 g
Puikot: Ruusupuiset nro 3,25

sunnuntai 20. marraskuuta 2016

Vuoden käsityötapahtuma Tampereella

Lauantaina lähdimme aamulla varhain ajamaan Tampereelle ja kohteena käsityömessut. Kävimme ihan päiväseltään, joten palasimme illalla kotiin. Pitkä päivä siitä tuli. Messuseurana ystävättäreni, mieheni ja tyttäreni. Tampereelle saavuttuamme noudimme tyttäreni mukaan ja päivä menikin kiertäessä messuosastoja. Taisimme olla suht tarkkaan 5 tuntia messuilla ja jalat oli sen verran pehmeät sen jälkeen, ettei tehnyt mieli kävellä laisinkaan.
Monena vuonna olen aloittanut messukierroksen C-hallista ja niin tänäkin vuonna. Siellä on paljon osastoja, joilta voi täydentää omia tarvikevarastoja. Harvemmin valmiita tuotteita messuilta ostan. Novitan osastolta tarttui mukaan mukavasti lankaa, varmaan pari kiloa ja parit pyöröpuikot rikki menneiden tilalle. Onneksi mieheni oli mukana ja sai reppunsa tiiviisti pakattua. Ei tarvinnut kantaa isoa muovipussia käsissään. Langat menevät kivasti kasaan, kun painaa ilmat pois. Novitalla on aina mukavia yllätyskeriä edulliseen hintaan. Tällä kertaa luonnonvalkoista lankaa ja joitain 7 veljeksen värejä erikoiskerissä. Kuvassa vain pieni osa Novitan osaston ostoksista. Totesin, että ainakin Venlat olivat jo piilossa, eivätkä tulleet kuvaan. Venlasta toivon uutta, sopivaa sukkalankaa ohuisiin pitsisukkiini. Kuvassa vain muutama kerä malliksi kutakin lajia.

Lankaa ostin muualtakin ja kirjoja. Tieto on painavaa, joten kirjapusseja kannellessa kädet venyi. Sukkakilpailusukat katsastettiin ja sitten siitä taitokadulta löytyi uudenuutukainen lapasohjevihko, Lapasesta lähtöö Savossa. Täynnä kauniita ohjeita. Etukäteen tiesin tuota julkaisua etsiä ja onnekseni löydin. Vihkosesta löytyy monet lapasmallit toteutettavaksi. Vihon kannessa norppa ja kuutti.
Paluumatkalla poikkesimme vielä Lankamaailmassa täydentämässä mahdollisia aukkoja lankavarastoissamme. Ja pussillinen sieltäkin tarttui lankaa mukaan, pakkasivat ostokset mukavaan kassiin. Heillä oli 10% messuale kuitin loppusummasta sekä kassi kaupanpäälle. Itse käytin täyden leimakorttini saaden 20% alennuksen. Nyt on kutomista jälleen toviksi.
Yhden lehden tilasin, silmukkamerkit hankin ja siinähän ne päivän ostokset oli. Messuseura oli jälleen taattu ja päivä oli todella mukava. Monella osastolla silittelin kauniita lankoja, mutta valitettavasti monet jäi ostamatta. Kukkaro ei tunnu tykkäävän, jos 100 g lankaa maksaa 29 euroa. Lankojen hinnat ovat todella nousseet ja sitä myöden harrastus muuttunut kalliimmaksi. Onneksi luvassa on jälleen hankintamatkaa lankaostosten merkeissä.

keskiviikko 16. marraskuuta 2016

Chihuahua-lapaset

Ostin nyt syksyllä Lumi Karmitsan Villit vanttuut & vallattomat villasukat kirjan. Kirjan mallistosta ensimmäisenä tein nämä koiralapaset. Ohje oli selkeä seurata ja kaavakuvia seuraamalla saa helposti kudottua lapaset, jos kirjoneule on hallinnassa.
Lapaset on muuten kudottu kuin ohjeessa, mutta käytin korvaavaa lankaa. Varastoissani on kyllä Nallea, mille ohje on tehty. En edes lähtenyt kaivelemaan Nalle-lankojani, sillä tiesin Maija-langoissani olevan aivan oikeat värisävyt. Kirjassa mainittiinkin, ettei tuo suklaanruskea pohjaväri ole tällä hetkellä Nallen värikartassa ja neuvottiin tuo Maija tilalle.

Maijaa minulta löytyi kumpaakin tarvittavaa väriä kaksi kerää. Pohjaväriä menikin toista kerää, mutta kuvioväriin riittää vallan mainiosti yksi kerä. Kirjailuun tarvittiin pieni pätkä mustaa lankaa ja sekin löytyi Maija-laatikostani.
Itse viimeistelen neuleet kastelemalla ne, käärimällä pyyhkeeseen imeyttääkseni ylimääräisen veden pois ja sitten oikomalla oikeisiin mittoihin kuivumaan. Neuleiden viimeistelyssä on paljon puhuttu viime aikoina höyryttämisestä höyrykattilassa. Tekniikka menee siis siten, että keitetään vettä höyrykattilassa. Kun vesi kiehuu, laitetaan neule muutamaksi sekunniksi siihen ylempään osaan höyrystymän, kansi päälle, nostetaan kohta pois ja oiotaan mittoihinsa. Neule tulee kuumaksi nopeasti näiden sekunttien aikana, joten on oltava varovainen.

Kokeilin tällä kertaa tuota höyrytystä. En uskaltanut kauan pitää, ettei neule vahingoittuisi. Kyllähän sillä menetelmällä neule oikeni ja oli kiire oikoa se mittoihinsa. Mutta minusta en saanut yhtä hyvää lopputulosta kuin tuolla vanhalla menetelmälläni. Kotiraatikin sanoi, ettei neulepinnasta tullut kaunis. Joten kastelin lapaset, kuivasin ne pyyhkeeseen ja oioin yöksi kuivumaan. Paljon parempi lopputulos syntyi eikä neule joudu altiiksi liian kuumalle. Eikä tarvinnut jännittää kuuman höyryn kanssa ja olla liian vikkelä oikoessaan neuletta. Pysyttelen edelleen vanhassa systeemissäni. Nopeahan tuo höyrytys oli, mutta silti maltan odottaa yön yli, että neule kuivaa.
Malli: Chihuahua-lapase by Lumi Karmitsa
Lanka: Gjestal Maija, pohjaväri ruskea nro 254, kuvioväri 253, yhteensä 78 g
Puikot: Koivuiset nro 2,5 sileisiin ja 
KnitPro Zing nro 2.75 kirjoneuleeseen.

maanantai 14. marraskuuta 2016

Kietoudu huiviin

Viimeiset pari viikkoa olen kutonut tätä isoa hupullista huivia. Sain kuvan valmiista huivista, joka on joskus ollut erään vaateliikkeen mallistossa. Haluttiin kuvan mukainen huivi. Toiveena oli iso huppu sekä tuo etureunan rullautuva reuna. Väritoivekin oli valmiina. Tutkailin kuvaa tarkasti ja totesin, että huivi on toteutettavissa, mutta ei ihan samanlaisena. Tehdasvalmisteisessa huivissa oli neuleita, joita ei ollut järin helppo tai järkevää toteuttaa käsin neulottuna. Joten suunnittelin lopulta itse samanlaisen, mutta jonkin verran erilaisen huivin.
Sopivan langan etsiminen vei aikaa. Paksua vaaleaa beessiä ei yhtäkkiä ollut missään. Lopulta keksin Dropsin Nepalin, josta huivin sitten toteutin. Lanka oli lämmintä kutoa ja ihan yhteen kyytiin en voinut huivia tehdä. Paksuun lankaan tottumattomat sormeni ja ranteeni kipeytyivät huivia pitkään kutoessa, joten välillä piti pitää taukoa työssä ja tehdä pienempiä töitä.
Kudoin huiviin ensin toisen puolen huivi osan ja sitten siihen niskassa levennyksen. Eli huivi tuli kaulaan asti. Sitten kudoin toisen puolen samaan kohtaan. Käänsin vain palmikkokierrot toisin päin toisella puolen huivia. Yhdistin osat lisäämällä väliin hieman silmukoita ja kudoin huppuosan yhtenä kappaleena. Huvin päälaelle tulleen yhdistämiskohdan tein silmukoimalla, joten sitä ei juuri huomaa. Lopuksi poimin huivin etureunasta silmukat pyöröpuikoille ja kudoin siihen sileää neuletta, joka valmiina rullautuu kivasti tuohon reunukseksi. Huivin tein 5,5 pyöröpuikoilla, mutta silmukoinnissa katkesi siitä vaijeri. Puikkoni olivat jo iäkkäät ja vanha muovi ei jaksanut enää painavaa työtä. Toisia samankokoisia pyöröjä minulla ei ollut, mutta löydin kuitenkin 6 numeron pyörön tuohon reunaa. Eikä ollut lainkaan hassumpi. Yllättävää kyllä, puikkovarastoissani ei ole kovin paksuja puikkoja.
Malli: Huivihuppu by Kardemumma
Lanka: Dromps Nepal, väri 206 bees, 600 g
Puikot: Pyöröt nro 5,5 ja 6

sunnuntai 13. marraskuuta 2016

Pieni prinsessa pitsisukissa

Myös pienet prinsessat tykkää pitsisukista. Etsin kauan kivaa sukkaohjetta noin parivuotiaan jalkaan. Aika monta iltaa meni tutkaillessa ja etsiessä sopivaa ohjetta netin syövereistä. Malleja ei kovin paljon tullut vastaan, joten lopulta päädyin ottamaan jo klassikoksi muodostuneesta pitsisukasta vinkkiä. Tein pienemmässä mittakaavassa etupuolen palmikon ja sovitin muut neuleet sen mukaan. Aika kivat sukat niin syntyikin ja ehkä tulee pidettyä, kun äidilläkin on samanlaiset sukat.
Malli: Pitkät pitsisukat, Minna Immonen, pienennetty versio
Lanka: Gjestal Maija 40 g
Puikot: Bambuiset nro 2,5

perjantai 11. marraskuuta 2016

Tummat jäkälät

Työn alla on ollut nyt vähän suurempi työ, joka on melkein valmis. Esiteltävää ei siksi ole ollut hetkeen aikaan ja koulutuskin yhdistettynä flunssaan on vähän verottanut kutomisaikaa. Mutta sitten muistin nämä sukat, jotka eivät vielä ole täällä esittelyssä olleetkaan. Syys-lokakuun vaihteessa kudoin miesten kokoa olevat sukat Alizen raitalangasta. Näissä oli minusta kiva raitaraportti ja sukat olivatkin joutuisat kutoa, vaikka olivatkin ohutta lankaa. Voisin jopa ajatella itse pitävänä näissä väreissä kudottuja sukkia.
Mieleeni langan väreistä tuli kallioilla sateen jälkeen näkyvä jäkälä. Värit ovat selkeät ja toisistaan erottuvat. Raidat menivät sukissa myös helposti tasan, kun aloitti samasta kohtaa raidoitusta toisen sukan kuin ensimmäisen. Lankaa jäi viidesosa kerästä jäljelle, joten johonkin kiva raita tulisi vielä.
Mieheni piti sukista kokeillessaan niitä. Pitänee kutoa hänelle sellaiset, jollei hän löydä näitä laatikostaan.

Malli: Perussukka ohuelle langalle by Kardemumma
Lanka: Alize Superwash 100, 80g 
Puikot: Bambuiset nro 2,5

tiistai 1. marraskuuta 2016

Samaa lankaa, eri vyötteet

Välillä on ihan mukava neuloa aivan perussukkaa. Lankakerän nappasin koristani, jossa on Tallinnasta tuotuja lankoja. Tämä lanka on Alize Superwash ja heti ensimmäisten raitojen jälkeen minulle tuli vahvasti mieleen, että olen neulonut aiemmin ihan samanlaisia raitoja.
Tunne raitojen tutusta järjestyksestä oli hyvin vahva. Tämä oli kuitenkin ensimmäinen kerta, kun neuloin tästä langasta tässä värissä. Minulla ei ole ollut tätä ennemmin ja vain yksi kerä oli tälläkin kertaa hankittuna varastoissani. Onneksi on tullut kuvattua melkein kaikki neulomukset muutamien vuosien ajan ja löytyihän tälle selitys. Olen todella neulonut samanlaiset raitasukat aiemmin. Lanka oli sillä kertaa Järbon Mini Raggi. Olen vain sattunut aloittamaan näihin kaksiin sukkiin raitaraportin eri suunnista, muuten sukat ovat samanlaiset, mutta eri kokoiset. Kyllähän tämä tuttua on, että samaa lankaa myydään monen nimisenä, mutta hieman hassulta se tuntuu, kun se tulee näin selvästi vastaan. Lanka on kyllä mukavaa neulottavaa. Alizen nimellä ostettuna halvempaakin tuolla Tallinnassa. Suomessa taitavat olla aika lailla samoissa hinnoissa.
Koska nämä minun vakimallini eivät tahdo paljon kotona näyttäytyä, vaan viihtyvät opiskelijapaikkakunnilla on sisareni päässyt mallin töihin. Onnekseni sitä mielellään tekeekin. Tulee hieman vaihtelua näihin kuviin ja näyttää sukatkin paremmalta kuin vain littanana kuvattaessa. Tällä kertaa sattui hänen synttärinsä olemaan lähellä ja niin sukat jäivät mallille lahjaksi. Hyvä kokeilla, sopiiko jalkaan ja jos sopii, niin sanoa, että haluaisitko ne.
Malli: Perussukka by Kardemumma
Lanka: Alize Superwash 100, 61 g.
Puikot: Bambuiset nro 2,5