keskiviikko 22. maaliskuuta 2017

Ruususet

 
Mielessäni on jo jonkin aikaa vilahdellut kuva sukista, joissa on suussa valkoisella pohjalla ruusuja. Joku visio jää joskus näin elämään ja kehittymään pidemmäksi aikaa, ehkä jostain näkemästään tai sitten idea tulee muuten vain. Ja se on kudottava sieltä ajatuksista pois, muuten siitä ei pääse eroon. Väritkin ovat olleet mielessä. Tämä Nallen Taika -langan sävy on liittynyt tuohon kuvaan. Langat ovat odottaneet käsityökopassani jonkin aikaa sopivan ruusukuvan löytymistä ja kun sen löydin lopulta omista arkistoistani, niin sukat puikoille. Ruusu on sama kuin näissä suunnittelemissani sukissa.
Muutaman aloituksen tein, purin ja lopulta silmukat sattuivat kohdilleen. Toiseen sukkaan ruusukuviot totuttuun tapaani peilikuvana. Taika oli kivaa, pehmeää kudottavaa. Yksivärinen valkoinen tuntui paljon kovemmalta langalta. 
Kivat, matalat sukat polvisukkien väliin. Sellaiset kätevät olemaan omassa sukkavarastossa. Nallesta tehtynä mahtuvat myös kenkiin paremmin.
Malli: Ruususet by Kardemumma
Lanka: Novita Nalle puhtaanvalkoinen ja Nalle Taika, 70 g yhteensä
Puikot: Pony Bamboo nro 2,75

sunnuntai 19. maaliskuuta 2017

Maalaisromanssi - kaunista romantiikkaa

Lomaviikolla tuli tehtyä loppuun myös jo jonkin aikaa kesken olleet pitkät polvisukat. Toinen sukka on ollut kudottuna jo viime lokakuussa, mutta sitten alkoi joulukutomiset ja jostain syystä pari sukalle sai siirtyä ja siirtyä toisten, muka kiireellisempien kutomisten tieltä.
Malli oli kyllä mielenkiintoinen ja hyvin kirjoitettu, joten syy siirtymiseen ei missään nimessä ollut siinä. Ostin tämän Merja Ojanperän kirjan ihan tämän mallin sekä yhden toisen takia. Ihastuin näihin sukkiin välittömästi. Kirjassa on kyllä muitakin kudottavia sukkamalleja. Mielenkiinnolla odotankin hänen seuraavaa kirjaansa.
Mallissa riittää monenlaisia pieniä yksityiskohtia koko sukan matkalla. Useampi pitsineulekaavio tutkailtavana. Muutamassa kohdin on vähän tylsiä kavennuksia tehtävänä, mutta niitä ei ollut kovin montaa, joten tulivat ohitettua nopsaan.
Tämä polvisukka sopii hoikempaan kuin muodokkaaseen pohkeeseen. Joustava pitsinauha pitää sukat ylhäällä ja sitä ei tarvitse availla kovin usein, kun saa säädettyä sen omalle jalalle sopivaksi.
Maalaisromanssi on todella nimensä veroinen. Vaikka lanka on paksua, 7 veljestä, ei nämä sukat näytä paksuilta. Ne ovat vain yksinkertaisesti kauniit.
Ohjeessa oli vielä helmet noiden kukkien keskelle, mutta kaapissani ei ollut sopivia. Myös huollon kannalta helmet eivät ole aivan helpoimmat. Pitäisi löytää sellaiset, joista ei pesussa lähde värit pois. Ilman helmiäkin nämä ovat kyllä upeat sukat hameen kanssa!
Sukat valmistuivat lomaillessamme Rukalla. Paljon näissä on yksityiskohtia, joten koko ajan oli seurattava kaavioita varressa. Jalkaterän kanssa pääsi sitten helpommalla. Lisäksi varteen tulevat kukat ja niiden kiinnittäminen oli oma näpertelynsä, jossa vierähti aikaa kohtalaisesti. Mutta lopputulos on sen arvoinen.

Malli: Maalaisromanssi Merja Ojanperän kirjasta Kauneimmat villasukat
Lanka: Novita 7 veljestä luonnonvalkoinen 205 g 
ja Novita Nalle luonnonvalkoinen, 19 g, Yhteensä 224 g.
Puikot: Prym bambuiset nro 3,5 sekä nro 3 virkkuukoukku

torstai 16. maaliskuuta 2017

Apila -lapaset

Kevät tulee suurin harppauksin ja lumet sulavat aivan silmissä. Siitä huolimatta olen kutonut lämpimiä lapasia. Eihän sitä koskaan tiedä, kuinka pian niitä kuitenkin tarvitsee ja ensi syksy onkin jo edessä. Käyttöön nämä eivät enää keväällä mene. Syksyllä on sitten kiva ottaa pakkasten tullen uudet, lämpimät lapaset käteen.
Malli on muutaman vuoden takaisesta Roosa Nauha ohjekuvastosta. Jo silloin tyttäreni valitsi mallin ja värit, mutta äidin toteutus on vain kestänyt hieman. Emme ostaneet itse Roosanauhalankoja, vaan lähes saman sävyiset Pirkkalangat laajemmasta valikoimasta. Hinta langoille taisi silloin muodostua noin edullisemmaksi. En ole aiemmin kutonut Paksusta Pirkkalangasta. Siksi olikin haastavaa ymmärtää, kun ohjeessa oli hyvinkin pienet puikkokoot langan paksuuteen nähden. Ja kosta tytön käsi on siroakin sirompi, otin ohjeen pienimmän puikkokoon, jolla lapaset tein. Työn edistyessä ymmärsin todella hyvin, miksi piti olla niin ohuet puikot. Lapasista tuli tiiviit ja lämpimät. Teen varmasti useammat tuosta langasta vielä. Niin paljon ihastuin langan ominaisuuksiin.
Paksu Pirkkalanka on pehmeää, 100% villalankaa ja siitä oli aivan ihana kutoa. Käsin pestävä, joka tosin on pieni miinus. Mutta pysyvät lapaset parempina niin. Lanka lämmitti käsiä jo kutomisvaiheessa. Pinnasta muodostui kauniin sileä, tiivis ja tasainen, josta ei ehkä ihan kaikki tuulet mene läpi. Muuten tein ohjeen mukaan, mutta peukun tein vähän pidemmän ja vain yhdellä värillä, ohjeessa se oli puoliksi harmaa.
Kyllä näillä lapasilla kehtaa ulkona liikuskella. Pysyvät kädet lämpiminä.

Malli: Apila Roosa Nauha -ohjekuvastosta
Lanka: Paksu Pirkkalanka, värit 100, 3641 ja 322, 101 g
Puikot: KnitPro Zing nro 2,5

keskiviikko 15. maaliskuuta 2017

Mustaa pitsiä jälleen

Harvoinpa tulee tehtyä vain yhdet hyväksi koetulla mallilla. Loman jälkeen puikoilla oli jälleen mustaa pitsiä. Mirjan vierailusukat hieman pienemmässä koossa. Nyt aikaa ei ollut kuin iltaisin, joten piti tarkemmin laskea silmukat, että kuvio menee oikein. Päivän valoisat ajat meni töissä. Mutta valmistui vain.
Kyllä päivällä olisikin ollut ihana kutoa tätä tummaa lankaa. Onneksi malli on sormenpäissä, niin onnistui iltavalaistuksessa. Kuvaaminenkin siirtyi useammalla päivällä, koska mallijalat eivät olleet paikalla. Lopulta viritin sukat blokkien päälle. Mustassa eivät anna kuvaa neuleesta paljon, peittyy varjoihin. Jalassa näyttävät paremmilta. Muuten ovat samanlaiset kuin edelliset, mallikertoja jalkaterässä yksi vähemmän, kun tulevat pienempään jalkaan.
Malli: Mirjan vierailusukat koko 38
Lanka: Alize Superwash 100, väri 60 (musta) 62 g
Puikot: Bambuiset nro 2,5

sunnuntai 12. maaliskuuta 2017

Ei talvea ilman enkeleitä

Näyttää muodostuvan tavaksi kutoa joka talvi ainakin yhdet enkelilapaset. Olen yrittänyt etsiä sellaista sinistä lankaa, jolla saisi mukavasti eri tummuusvaihteluita tuohon taustaan. Tällä kertaa kokeilin, käyttäytyisikö Fabelin Long Print tuossa taustassa sopivasti vaihtelevana, luoden enemmän kolmiulotteisen vaikutelman. Ja aika hyvin onnistui, vaikka ihan tarkkaan ei kohdistus onnistunut. Haastava lanka huomata eroa, missä vaihtuu ennen kuin on kutonut aika pitkän matkaa. Nimensä mukaan tässä on pitkä raitaraportti. Kudoin lapaset eri keristä, mutta en aivan samaa kohtaa löytänyt raitojen vaihtumisen kohdasta.
Malli: Ratun Rasat, enkelilapaset
Lanka: Alize Superwash 100 valkoinen ja 
Drops Long Print Deep Ocean, yhteensä 60 g
Puikot: Prym bambuiset nro 2,5

torstai 9. maaliskuuta 2017

Fazeria Päntäneeltä - lomaviikon kutomista

Lomaviikon aluksi kävimme ystävän kanssa lankaretkellä Tapion Kaupassa, Päntäneellä. Tulihan sitä hankittua jälleen hieman lankaa varastoihin. Siellä valtavan lankamäärän keskellä ei aluksi edes pysty päättämään, mitä haluaisi. Tällä kertaa oli kyllä aika selvä lista mielessä ja vältyin hankkimasta muita lankoja kuin niitä, joille oli jo käyttö mietittynä. Itse asiassa lähdin vartavasten hakemaan tätä tiettyä väriä, sillä edelliset tästä langasta kudotut sukat olivat kuluneet puhki ja tilalle tarvittiin uudet. Varasttoistani tämä oli loppu, joten siellä oli siis merkittävä aukko, joka on nyt paikattu. Hyvä syy lähteä piristävälle retkelle.
Nämä ovat kolmannet samanlaiset sukat, mitä kudon tästä tietystä väristä. Väriyhdistelmä valmiissa sukissa vie ajatukset Fazerin siniseen suklaalevyyn, joten olemme kutsuneetkin näitä sukkia Fazerin sinisiksi. Lanka on ohutta Fabelia ja sukat ovat siksi käytännölliset käyttää. Sujahtavat myös talvisaapikkaisiin vaivatta.
Malli: Kardemumman perussukka, koko 37-38
Lanka: Drops Fabel väri 671, 60 g
Puikot: KnitPro koivuiset nro 2,5

torstai 2. maaliskuuta 2017

Vierailusukat

Onneksi kevät on jo saanut päivät pidemmiksi ja valoisammiksi. Puikoilla nimittäin viipyili musta lanka tovin. Silti mustan kutominen on aina hankalaa, vaikka valoa olisikin jo enemmän. Tällä kertaa kudottavana oli mustat, ohuet sukat, jotka mahtuisivat hyvin laukkuun ja voisi sujauttaa jalkaan esim. vierailun ajaksi. Lopputulokseen olen tyytyväinen, mutta töitä se teetti paljon ylimääräistä. Juuri värin takia.
Illan selasin tiedostojani, nettiä ja lehtiä läpi. Mitään kolahtavaa ohjetta ei juuri siinä kohtaa sattunut eteeni. Lopulta vain loin silmukat puikoille ja kokeilin neuloa noista klassikoiksi muodostuneista sukista tuota eteen tulevaa pitsiä nilkkasukkapituutena. Muutosta tein siinä, että neuloin tuon saman pitsin myös taakse ja muutaman kapean pitsiraidan siihen väliin. 
Malli toimi ja pääsin kutomisen vauhtiin. Mustassa langassa, varsinkin aluksi, piti koko ajan laskea, mitä seuraavaksi teen, sillä mallikerta ei erottunut niin selvästi. Mutta palan matkaa kudottuani rupesi pitsi olemaan kohdillaan ja työ helpottui hieman. Loppuun asti oli oltava laskeminen mukana, ettei tullut virheitä. Ja siitä huolimatta näissä sukissa on tullut purettua tavallista enemmän. Osa purkamisesta johtui kyllä siitä, etten aina ollut aivan tyytyväinen sukkaan ja malli muokkautui siinä kutoessa. Milloin oli minusta liian lyhyt ja milloin liian pitkä. Lopulta sain kuitenkin mielestäni ihan sopivan kokoiset, laukkuun mahtuvat sukat aikaiseksi.
Malli: Mirjan vierailusukat koko 40
Lanka: Alize Superwash 100, väri 60 (musta) 68 g
Puikot: Bambuiset nro 2,5