keskiviikko 16. marraskuuta 2016

Chihuahua-lapaset

Ostin nyt syksyllä Lumi Karmitsan Villit vanttuut & vallattomat villasukat kirjan. Kirjan mallistosta ensimmäisenä tein nämä koiralapaset. Ohje oli selkeä seurata ja kaavakuvia seuraamalla saa helposti kudottua lapaset, jos kirjoneule on hallinnassa.
Lapaset on muuten kudottu kuin ohjeessa, mutta käytin korvaavaa lankaa. Varastoissani on kyllä Nallea, mille ohje on tehty. En edes lähtenyt kaivelemaan Nalle-lankojani, sillä tiesin Maija-langoissani olevan aivan oikeat värisävyt. Kirjassa mainittiinkin, ettei tuo suklaanruskea pohjaväri ole tällä hetkellä Nallen värikartassa ja neuvottiin tuo Maija tilalle.

Maijaa minulta löytyi kumpaakin tarvittavaa väriä kaksi kerää. Pohjaväriä menikin toista kerää, mutta kuvioväriin riittää vallan mainiosti yksi kerä. Kirjailuun tarvittiin pieni pätkä mustaa lankaa ja sekin löytyi Maija-laatikostani.
Itse viimeistelen neuleet kastelemalla ne, käärimällä pyyhkeeseen imeyttääkseni ylimääräisen veden pois ja sitten oikomalla oikeisiin mittoihin kuivumaan. Neuleiden viimeistelyssä on paljon puhuttu viime aikoina höyryttämisestä höyrykattilassa. Tekniikka menee siis siten, että keitetään vettä höyrykattilassa. Kun vesi kiehuu, laitetaan neule muutamaksi sekunniksi siihen ylempään osaan höyrystymän, kansi päälle, nostetaan kohta pois ja oiotaan mittoihinsa. Neule tulee kuumaksi nopeasti näiden sekunttien aikana, joten on oltava varovainen.

Kokeilin tällä kertaa tuota höyrytystä. En uskaltanut kauan pitää, ettei neule vahingoittuisi. Kyllähän sillä menetelmällä neule oikeni ja oli kiire oikoa se mittoihinsa. Mutta minusta en saanut yhtä hyvää lopputulosta kuin tuolla vanhalla menetelmälläni. Kotiraatikin sanoi, ettei neulepinnasta tullut kaunis. Joten kastelin lapaset, kuivasin ne pyyhkeeseen ja oioin yöksi kuivumaan. Paljon parempi lopputulos syntyi eikä neule joudu altiiksi liian kuumalle. Eikä tarvinnut jännittää kuuman höyryn kanssa ja olla liian vikkelä oikoessaan neuletta. Pysyttelen edelleen vanhassa systeemissäni. Nopeahan tuo höyrytys oli, mutta silti maltan odottaa yön yli, että neule kuivaa.
Malli: Chihuahua-lapase by Lumi Karmitsa
Lanka: Gjestal Maija, pohjaväri ruskea nro 254, kuvioväri 253, yhteensä 78 g
Puikot: Koivuiset nro 2,5 sileisiin ja 
KnitPro Zing nro 2.75 kirjoneuleeseen.

7 kommenttia:

 1. KAuniit tuli. Hankin tuon kirjan taannoin ja puikoilla on Tsiisukset. Niistä vaan tulee tosi suuret, koska otin paksun langan...Kirjassa on tosi kutkuttavia malleja.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Katoin, että osa malleista oli leveitä tai lyhyitä. Mutta monta toteutamisen arvoista on joukossa. Tämä oli yksi niistä.

   Poista
 2. Ihastuttavat lapaset, kiva idea.Varmasti ovat lämpöiset.

  VastaaPoista
 3. Upeat lapaset. Sinun työn jälki on ensiluokkaista. Itse suihkutan vedellä ja oion frotee pyyhkeen päälle kuivumaan. Näin saa langan jännitteet oikeamaan. Joskus kiireissäni olen kyllä laskenut siliitysraudasta höyryä.

  VastaaPoista

Kiitos kommentistasi. Se lämmittää kovasti Kardemumman sydäntä.