torstai 13. maaliskuuta 2014

Elinan pitsiunelmat


Näiden sukkien tarina alkaa, kun Elina pyysi neulomaan hänelle vaaleanpunaiset pitsineulesukat, polvimittaiset. Minulla oli heikot muistiinpanot eräästä toisesta mallista, jota olen kutonut ja tein niistä edes jonkinlaisen puhtaaksikirjoitetun version itselleni aikoinaan. Nämä sukat olisi pitänyt neuloa tuolla ohjeella, mutta kuinkas kävikään. Olin liittänyt tuohon ohjeeseen pitsikaavion enkä epäillyt yhtään, ettenkö olisi neulonut tuota toista sukkamallia. Vasta muutaman päivän näiden sukkien valmistumisen jälkeen huomasin, että eihän pitsineule ollutkaan se, miksi sitä olin ajatellut, vaan aivan joku muu. Nämä siis syntyivät ihan vahingossa ja saivat nimensä Elinan pitsiunelmat.

Lankana olen käyttänyt Novitan 7 veljestä lankaa, kaksi kerää. Käsialani on ilmeisen napakka ja tämä valitsemani väri ei ollut mitenkään paksu. Puikot ovat resorissa nro 3 ja muuten 3,5. Valitse lanka ja puikot käsialasi mukaan. Joku muu saa saman lopputuloksen ohuemmalla langalla, esim. Nalle ja aavistuksen pienemmillä puikoilla. Kokoa voi myös säätää vähentämällä tai lisäämällä sileän osuuden silmukkamäärää, mutta kovin vähäiseksi sitä ei voi vähentää, että pohjekavennukset onnistuisivat ja nilkkaan jäisi kauniisti kaartuva kaistale sileää neuletta. Ohjeen olen kirjoittanut niillä silmukoilla ja niihin muistiinpanoihin pohjautuen, millä nämä sukat kudoin.

Eteen tulevan pitsineuleen kaavio on ohjeen alalaidassa. Taakse tulevan pitsi on selitetty sukan ohjeen alussa kirjallisesti ja muodostuu neljästä kerroksesta.

Sukan varsi:
Luo 68 silmukkaa, jaa silmukat neljälle puikolle (17s/puikko). Neulo 15 krs resoria 1o kiertäen, 1n.

Aloita seuraavalla kerroksella pitsineule ja lisää samalla 6 silmukkaa tasaisin välein. Kerroksen vaihtumiskohta on takana, takapitsineulekuvion oikeassa laidassa.

Ensimmäinen neulekerros pitsiä: 
Neulo 3 o, 2 n, 21 s oikein ja kudo sitten pitsikaavion ensimmäistä kerrosta seuraten seuraavat 25 silmukkaa, neulo 21 s oikein, 2 n. Muista lisätä yllä mainitut 6 silmukkaa tasaisin väliajoin kerroksen aikana.
2. krs
Neulo 3 o, 2 n, 21 s oikein, neulekaavion 2. krs, 21 s oikein, 2 n.
3. krs
Neulo 3o, 2n, 21 s oikein, neulekaavion 3. krs, 21 s oikein, 2 n.
4. krs
Langankierto, nosta 1 neulomatta, neulo 2 o yhteen, nosta neulomatta nostettu silmukka yli, langankierto, 2 n, 21s oikein, neulekaavion 4. krs, 21 s oikein, 2 nurin.

Toista takapitsin kanssa näitä neljää kerrosta ja neulo neulekaavion 8 kerrosta (takapitsi tulee neulottua siis kahteen kertaan samoilla kerroksilla kun neulot etupitsin yhteen kertaan).

Pohjekavennukset:
Kun olet neulonut takapitsin 8 kertaa, aloita pohjekavennukset, tai sovita pohkeesi mukaan pohjekavennusten alkukohta. Neulo 3 o, 2 n, ylivetokavennus, 20 s. oikein. Neulo kerros jatkaen etupitsikaavion toistoa, jatka sileä osuus, kavenna sileän neuleen lopussa 2 o yhteen, 2 n. Toista kavennukset joka 5. krs. niin kauan kuin sinulla on sopivan kokoinen sukka nilkasta. Minulla oli takana silmukoita 27, edessä tuo 25. Nilkassa neulo jatkaen kuviota kunnes sukka on tarpeeksi pitkä ulottuakseen polveen. Pohjekavennukset vähentävät sukan sivussa olevaan sileää neuletta, pitsikaaviot eivät muutu.

Kantapää ja kiilakavennukset:
Neulo vahvistettu kantapäätä kaikilla 1. ja 4. puikon silmukoilla. Kantapään käännöksessä minulla oli silmukat 9-9-9. Kantalapun kummastakin reunasta poimi 13 silmukkaa. Kavenna kantapään jälkeen ylimääräiset silmukat pois kiilakavennuksena joka toinen kerros kunnes sinulla on jäljellä 25 silmukkaa pohjaan ja 25 silmukkaa pitsineuleeseen jalan päälle. Silmukat eivät jakaudu puikoille tasan, vaan pohjassa on 13 ja 12 silmukkaa puikoilla, samoin jalan päällipuolella. Kerroksen vaihtumiskohta jalan pohjassa.

Jalkaterä:
Jatka jalkaterän neulomista sileänä neuleena. Kerroksen vaihtumiskohta on sukan pohjassa, kantapään silmukoiden keskikohdassa. Neulo 1. puikko sileää, 2 ja 3 puikolla eli sukan päällipuolella jatka pitsineuleen toistoja ja 4. puikko oikein. Jatka näin kunnes lapa on jalkaasi sopiva ja on aika tehdä kärkikavennukset. Lopeta pitsineule mieluiten tehtyäsi viimeiseksi pitsikaavion 8. mallikerroksen. Jalkaterän pituutta voi lisätä neulomalla muutaman sileän kerroksen ennen kärkikavennuksen alkua sekä välikerroksilla kärkikavennuksissa.

Kärkikavennus:
Neulo 1. puikon lopussa 3. ja 2. viimeinen silmukka oikein yhteen, 1 s oikein.
Neulo 2. puikon alussa 1 o, tee ylivetokavennus.
Neulo 3. puikon lopussa 3. ja 2. viimeinen silmukka oikein yhteen, 1 s oikein.
Neulo 4. puikon alussa 1 o, tee ylivetokavennus.

Toista.

Voi aluksi neuloa välikerroksen kavennuskerrosten väliin, mutta tee lopuksi kavennukset joka kerros. Kun puikoilla on jäljellä enää 10 silmukkaa katkaise lanka ja pujota se silmukoiden läpi. Päättele hyvin.

Päättele langat ja kostuta sukat, oio mittoihinsa ja anna kuivua yön yli. Sukkasi ovat nyt valmiit käyttöön. Ohje on tarkoitettu yksityiseen käyttöön, ei kaupalliseen tarkoitukseen.
Ohje on käytettäväksi vain yksityistarkoituksiin. Ethän kudo sukkia tällä myyntiin.

30 kommenttia:

 1. voi kiitos kamalasti ohjeesta. tämä tuli kyllä kreivin aikaan. eilen juurikin kyselin blogissani pitsisukkiin ohjetta neulovilta lukijoiltani kun omat ohjevihkot ei nyt tuota tulosta. KIITOS vielä ohjeesta..

  VastaaPoista
 2. On oikein osuva nimi ♥ Tämmöisistä unelmoi mummo-ikäinenkin, kiitos oikein paljon ohjeesta ♥

  VastaaPoista
 3. Kiitos ihanasta ohjeesta! Eilen ihailin näitä sukkia ja harmittelin, kun ohjetta ei ollut..

  Pelastit päiväni! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. http://annairamanii.blogspot.fi/2014/05/pitsiunelmat.html Tässä oma versioni :)

   Poista
 4. Aivan ihanat--kuhan saan nuo kukkahärpellykset-kaikki 30 paria tehtyä ja jos sitten vielä jaksan lankoihin vilkaistakkaan--teen kyllä nämä itselleni -hieman pidempänä ja eri värinä--ja Nallesta -luulen että tulisi minun hoikkiin sääriin silläkin-samalla silmukkamäärällä-kiitos kaunis ohjeesta <3

  VastaaPoista
 5. Suurkiitos, tama on niin ihana ohje.

  VastaaPoista
 6. Kiitos pitsiunelmien ohjeesta! Nyt unelmoin näiden tekemisestä. ;)

  VastaaPoista
 7. Kylläpä ovatkin oikeat unelmat!

  VastaaPoista
 8. Onkinpa kauniit sukat. Lämmin kiitos ohjeesta. Tulostin tiedot ohjekansiooni ja sukat pääsee jossain vaiheessa puikoille.....

  VastaaPoista
 9. Todella kauniit sukat. Olis kaksi kerää samanväristä seiskaveikkaakin.. Jaahas.. :)

  VastaaPoista
 10. Vetääköhän tuo kuvio jotenkin neulosta kasaan? Musta nimittäin tuo 17s puikolla on valtavan paljon. Ittellä Seiskaveikasta neuloessa 12s ja Nallesta neuloessa 14s puikolla. Mulla taitaa tulla tuolla 17 silmukalla valtava sukka, ellei kuvio jotenkin vedä neulosta kasaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pitsineule ei juurikaan vedä kasaan neuletta. Voit kaventaa jättämällä sileällä osuudella silmukoita. Mutta polvisukassa pitääkin olla aluksi enemmän silmukoita mahtuakseen jalkaan. Ei tuossakaan nilkassa ole juuri sen kummemmin silukoita kuin mitä itselläsi on puikoilla.

   Poista
 11. Aivan ihanat sukat. Kiitos tuhannesti ohjeesta.

  VastaaPoista
 12. Upeat sukat! Ja tuhat kiitosta ohjeesta!! Juuri opettelen pitsineulosta....

  VastaaPoista
 13. Kauniit sukat, väri on niin mun. Kiitos myös ohjeesta.

  VastaaPoista
 14. Kiitos ohjeesta! Todella ihanat sukat, täytyy pistää ToDo-listalle ehdottomasti! :)

  VastaaPoista
 15. Ensimäinen sadepäivä ja löytyi kiinnostavan näköinen ohje. Alan kokeilemaan.

  VastaaPoista
 16. Ohje on aivan ihana, mutta en saa mitenkään päässäni järkkäiltyä että missä välin ne 6 silmukkaa lisätään.. ?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Lisäysten kohdilla ei ole niin tarkkaa paikkaa, kunhan ne jakautuvat suurin piirtein tasaisin välein työhön. Ja lisää vähemmän, jos teet kapeamman sukan, silloin vain kavennusten määrä vähenee myös.

   Poista
 17. Nämä on kyllä kauneimmat pitsisukat, joihin mie oon ikinä törmännyt! Minun versioni pitsiunelmista löytyy täältä. Muokkasin kyllä vähän silmukkamääriä, kun itselläni on ilmeisesti aika paljon löysempi käsiala :)

  VastaaPoista
 18. Kiitos tosi paljon ohjeesta! :) Itse olen juuri tekemässä ensimmäistä sukkaa tällä ohjeella. Montako kerrosta sulla on tossa vahvistetussa kantapäässä? Itse olin laskevinani että noin 10, mutta onko sulla enempi vai vähempi? ;)

  VastaaPoista
 19. Löysin sattumalta ohjeesi,Nyt teen kummitytölle sukkia .Selvä hyvä ohje

  VastaaPoista
 20. Teen tällä hyvällä ohjeella kummitytölle sukkia on tumma lanka. Tyttö tykkää tummista väreistä

  VastaaPoista
 21. Teen tällä hyvällä ohjeella kummitytölle sukkia on tumma lanka tyttö tykkää tummista väreistä.

  VastaaPoista
 22. Kiitos mukavasta ohjeesta. Soittaja-kummityttöni saa oivat soittajansukat. Vielä kerran kiitos.

  VastaaPoista

Kiitos kommentistasi. Se lämmittää kovasti Kardemumman sydäntä.