sunnuntai 23. maaliskuuta 2014

Lankapusseista junasukiksi

Tein näistä hankkimistani lankapusseista itselleni projektin, jonka etenemistä seuraan tässä postauksessa aina, kun valmista syntyy, viikon jaksoissa. Lankaa näissä pusseissa on siis 638 g ja niistä teen niin monta junasukkaa kuin mahdollista.

Mitä tuosta 638 g langasta sitten olen saanut aikaan? Lankojen hankinnan jälkeisellä viikolla niistä valmistui viisi paria junasukkia.
Ensin aloitin vasemman alareunan pussista tuosta kirjavasta langasta. Sitä ei ollut ihan tarpeeksi, joten sukan suuhun käytin sinisistä junasukista jäänyttä kahta keräpalleroa joka toisella kerroksella niin kauan kuin niitä riitti. Ei juuri huomaa noissa valmiissa sukissa. Kirjavaa lankaa jäi jäljelle ihan pieni pallero sinisten palleroiden hävittyä kokonaan. Kaikkiaan nämä sukat kuluttivat lankaa 25 g.

Seuraavaksi puikoille otin tuon vasemman ylälaidan pussin keltaisen kerän. Siitä tuli ihan yksiväriset sukat, 25 g. Lankaa jäi vielä jonkin verran raitalangaksi yhdistettäväksi jonkin muun jämäpalleron kanssa.

Vasemman alakulman pussista poimin seuraaviin sukkiin beessin kerän. Painoa ei kuitenkaan ollut tarpeeksi yksistään, joten pitkän tutkailun jälkeen pariksi löytyi alarivin keskimmäisen pussin viininpunainen kerä. Langat olivat keskenään hyvin samanpaksuiset. Näitä yhdistämällä sain aikaiseksi jälleen yhdet junasukat, joihin lankaa meni 37g. Lanka oli paksumpaa ja siten painavampaa.

Jälleen puikot tyhjänä ja jämäpusseja tarkastelemaan. Alarivin keskimmäisestä pussista poimin käteeni lilan, valkoisen ja vihreän kerän. Entisistä jämäkeristä otin mukaan vielä vaaleanpunaisen pikkukerän, joka oli samaa vahvuutta. Jaoin kerät kahtia ja tein molempia sukkia vähän rinnakkain. Punnitsin langat ja niiden piti riittää, mutta koska eri lankojen välillä heittelee sukkiin tarvittava lankamäärä, en voinut olla varma. Lopulla jo jännitti, että riittääkö, mutta pienet pätkät lilaa lankaa jäi loppujen lopuksi. Muut värit kudoin niin pitkälle kuin niitä riitti, joten ne katosivat kokonaan jämäpusseista. Lankaa puntari näytti kuluneen 30 g.

Viikon viimeisiin sukkiin käytin ylärivin vasemmasta pussista harmaata lankaa 26 g. Mukava kutoa välillä yhdellä värillä. Lankaa jäi jäljelle melkein toisen sukkaparin verran. Katsotaan, miten se yhdistyy muiden kanssa. Lankaa on jäljellä: 638 g - 143 g = 495 g.

Lankahankinnasta 2. viikolla valmistui vain kaksi paria junasukkia. Viikko oli muuten melko kiireinen puutarhassa, joten kutominen jäi vähemmälle.
Oikean alakulman pussin alimmaisesta kerästä tuli vaaleanpunaiset ihanuudet. Painoa näillä sukilla 25g. Jäljelle jäi vielä sen verran kerää, että saa toisetkin, ainakin jos on joku pieni kerä, jolla jatkaa sukkia.

Toinen pari valmistui vasemman yläkulman vihreästä lankakerästä. Lankaa kului 26 g. Tästä kerästä jäi vielä sen verran jäljelle, että saa toisetkin sukat aikaiseksi.

Lankaa on nyt toisen kutomisviikon jälkeen jäljellä 495g-51g= 444 g. Siitä saa vielä monet sukat tehtyä, yksivärisiä vielä jotkut ja jos  löytyy sopivat raidoitukset, niin monet raidalliset sukat.

Kolmannella viikolla lankojen ostostosta oli aika kiireinen viikko. Ohjelmassa kurssimatka Tampereelle, jolloin oli hyvä tilaisuus neuloa junasukkaa - junassa.
Viikon alkupuolella aloitin vasemman yläkulman pussin langoista. Ensin käsittelyyn otin vihreän kerän. Langan punnitseminen kertoi, ettei riitä aivan yksin sukkiin. Pussissa oli kuitenkin keltaisista sukista jäänyt kerän, jonka jaoin neljäksi. näin syntyi alku vihreisiin ja harmaisiin sukkiin, jotka olivatkin seuravana vuorossa. Vihreää lankaa jäi vain pieni keräpallero jäljelle, lankaa sukkiin meni 25 g.

Keltaisella jatkettuja harmaita sukkia kudoinkin sitten junassa ja Hotelli Ilveksessä. Lankaa niihin meni myös 25 g, Harmaata jäi vähän suurempi kerä kuin vihreää ja keltaista ihan pikkuisen jäljelle. Pussin langat tuli kudottua melko tarkkaan. Vain pieniä jämäpalleroita jäi jäljelle. Kaikkiaan siitä yläkulman pussista tuli viidet junasukat. Yhdet keltaiset, kahdet vihreät ja harmaat.

Seuraavaksi työn alle otin oikean alakulman pussukasta tummemman vaaleanpunaisen kerän. Jälleen 25 g lankaa ja junasukat olivat valmiina. Lankaa jäi vielä vajaan sukkaparin verran. Samasta pussista valmistui beessistä kerästä sukat, 33 g. Kerä ei aivan piisannut, mutta jatkoin aina noiden ryppyjen välissä olevassa sileässä kohdassa toisesta beessitä kerästä jääneellä jämäpallerolla. Lanka oli aavistuksen tummempaa. Sukan viimeinen raita tuli valkoisesta kerästä. Näin syntyi tällä viikolla neljä paria junasukkia muiden töiden lomassa. Lankaa jäljellä 444g - 108g = 336 g.

Seuraavasta viikosta piti tulla rauhallisempi viikko kutoa. Vielä jotkut junasukat sai pussien sisällöstä, mutta osa langoista on sellaisia, joista ei voi näitä sukkia tehdä. Mutta kuinkas sitten kävikään.
Viikolla valmistui ensin oikean alakulman vaaleanpunaisesta kerästä jatkettuna valkoisella yhdet 25 g painoiset sukat. Vaaleanpunaisesta jäi ihan pikkuinen langanloppu, jolla sai sidottua sukat yhteen. Seuraavaksi käsittelyyn otin käsittelyyn alarivin keskimmäisestä pussista vihreät langat. Niitä oli oikeastaan hieman niukan oloisesti yhden sukkaparin verran, mutta rohkeasti vain ja niin vain sain sukat aikaiseksi. Vaaleaa vihreää oli vain raitaraportillinen, joten siitä ei saanut kahta samanlaista sukkaa. Mutta kudottuna joka toinen kerros tummaa ja toinen tällä raidoittavalla tuli sukkiin silti sen verran samankaltaisuutta, että kyllä ne pariksi tunnistaa. Jälleen 25 g lankapusseista pois.

Seuraavaksi käteeni vähenevistä langoista osui oikean alakulman tummempi vaaleanpunainen kerä. Sille pariksi alarivin keskimmäisen pussin pieni vaaleanpunainen. Aivan ei riittänyt sukkapariin, joten sukkien kärjet ovat sitten tehty beessistä keränlopusta. Painoa jälleen 25 g.

Jäljellä ei tässä vaiheessa ollut enää kovin paljon keriä, joista voisi ajatella sukkia syntyvän. Pitkän mietinnän jälkeen otin kuitenkin mustan kerän ja siitä sai juuri ja juuri yhden sukkaparin. Olen aiemmin tehnyt mustan villatakin vauvalle, joten tiedän olevan sellaisia, jotka pukevat mustaa väriä vauvalle. Ja kaunis värihän se on yhdistettynä vaikka mihinkä. Kerästä ei juuri mitään jäänyt jäljelle, loppulanka löytyy alla olevasta kuvasta. Sukille painoa tuli 24g.

Lankaa oli viikon lopussa 336 g - 99 g = 237 g jäljellä. Sukkia siitä ei enää saa, loppukerät ovat niin eri paksuisia. Kutomatta on vielä oikean yläkulman pussi, jossa on vaaleansinistä ja -punaista sekä kirjava kerä. Ne eivät sovellu junasukkiin, vaan niistä tulee jotain aivan muuta. Neulekeräykseen matkalla kumminkin.
Tämmöiset pikkuiset keräpallerot ovat jäljellä yläkuvan langoista kaikkien 15 sukkaparin jälkeen ja se oikean yläkulman pussin sisältö. Yllättävän moneet sukat sain aikaiseksi jämäpussien sisällöistä.

Ja siitä oikean yläkulman pussista valmistui sitten tämä:
Lankaa meni 122 g eli 237g-122g= 115g jäi jäljelle noista ensimmäisen kuvan pusseista. Tämän toukkapussin jämistä saa varmaan vielä jonkun pipon aikaiseksi.

2 kommenttia:

Kiitos kommentistasi. Se lämmittää kovasti Kardemumman sydäntä.