torstai 18. lokakuuta 2012

Vanhaa ja uutta, vanhasta ja uudesta

 Kiertelin eilen kirpparilla odottaessani tyttären junaa, joka oli onnettomuuden takia melkoisesti myöhässä. Juna oli ajanut auton kanssa yhteen Alavudella. Onneksi pikkuiseni tuli ehjin nahoin kotiin. Kirppiskierroksellani tein yllättäen mukavia löytöjä pikkurahalla. Mary Oljen kirjanen Värikästä puikoilla kutoen vuodelta 1956 sekä Kotilieden Neuvokki 1: Kapiokirstu vuodelta noin 1950. Lehdessä oli maininta liitteestä lehteen 1. 1938. Aika tavalla mielenkiintoista luettavaa. Harvemmin olen täällä meillä törmännyt näin vanhoihin käsityölehtiin tai kirjoihin.

Samaisella kirpparikäynnillä pysähdyin melko tyrmistyneenä katselemaan, millä hinnalla myytiin uusia Kainuun kukkalapasia. Kuvitelkaa, 6,50 € käsin tehdyistä kirjoneulelapasista. Niihin on mennyt aikaa ja vaivaa, hyvä kun materiaalit tulee maksuun, ei sitäkään nykyisillä langanhinnoilla ja kirpparipöydän hintakin pitäisi saada kasaan, oli 32-35 euroa viikko. Olisin mielelläni maksanut hyvin tehdystä työstä huomattavasti enemmän, pieni hinta pisti epäröimään, että mikä on vikana. Lapasia oli varmasti ollut useammat, olivat nätisti laitettu laatikkoon, jossa vielä neljä tummapohjaista odotti ostajaa.
Posti toi tänään vihdoinkin kauan odottamani paketin - tai siis viikon verran olen tätä vartonut. Mutta odottavan aikahan on tunnetusti pitkä, joten aika on tuntunut ikuisuudelta. Siinä paketissa oli kirjat: Kahvipussin uusi ulottuvuus ja Sukkia. Rakkaudella. Molemmat tulevat olemaan varmasti tarkkaan luettuja opuksia. Kahvipussikirjan vein pitkään lainaan äidilleni, sukkakirja jää omaksi luettavaksi.

Myöhässä ollutta junaa odotellessa ehdin vielä askartelukauppaan, jossa myytiin iso pussillinen noita kuvassa olevia askartelunappeja, sekalainen valikoima ruskehtavissa väreissä pilkkahintaan. Kyllä näistä sen verran pareja löytää, että muutamiin käsitöihin saa jälleen nappeja uppoamaan. Neljänneskilo taisi olla pussissa.

9 kommenttia:

 1. Hyvät löydöt kirpparilta. Juu eipä ole paljoa ollut niillä Kainuun lapasilla hintaa... lieköhän edes omilleen päässyt... vähä suu auki luin tuota juttua..
  Suuresta suomalaisesta kirjakerhosta tilasin Patalappuja a'la carte, on muuten hyvä kirja, mielenkiintoisia patalappuohjeita, ensin oli varattuna kirjastosta, mutta ei alkanut kuulumaan, tilasin sen sitten.

  VastaaPoista
 2. Keräilen Mary Oljen käsityökirjoja. Vahinko kun toi kirja ei ole tullut mulle vielä missään vastaan.

  Suututtaa kun näkee kirppareilla noin halpoja lapasia ja vielä Kainuun kukkalapaset. Miksi tekijä ei arvosta omaa osaamistaan.

  VastaaPoista
 3. Hienoja löytöjä. Miulle tuli mieleen noista lapasista, jos siin on joku "mummo muuttaa omakotitalosta vanhainkodinyksiöön mihin nakataan tavarat?" tilanne taustalla. :)

  VastaaPoista
 4. Hienot löydöt, mielenkiintoista luettavaa nuo vanhat ohjeet.

  VastaaPoista
 5. Ihania kirjoja, minunkin makuuni.
  Laitoin s-postia.

  VastaaPoista
 6. Harmittaa kun juuri noiden halpojen lapasten jne takia käsitöitä ei osata arvostaa (siis ajatella niihin mennyttä aikaa) eikä maksaa kunnon hintaa. Jos sukat myy 20€ (mikä tuntuu monelle olevan aika maksimihinta sukista) niin ei siinä kovin hyvälle tuntiansiolle päästä.. Voi kun tilanne olisi joskus toisin, niin omia käsitöitään voisi joskus vaikka kaupatakin. Muuten, hienoja kirjoja&lehtiä! Innolla odotan kommenttejä tuosta sukka-kirjasta!

  VastaaPoista
 7. Oi mitä aarteita oot löytänyt!

  Käsityölle ei monet osaa antaa sen ansaitsemaa arvoa :/

  VastaaPoista
 8. Oi rakastan noita vanhoja kirjoja ja lehtiä! Mahti löydöt!

  VastaaPoista
 9. Oi, miten ihania vanhoja lehtiä oletkaan löytänyt! Ne on tosi aarteita!
  Olen myös viikolla kierrellyt eri kaupunkien kirppareilla ja tehnyt ihan mahtavia löytöjä. Enimmäkseen tällä kertaa kirjoja, mutta löytyi kyllä muitakin ihanuuksia.

  VastaaPoista

Kiitos kommentistasi. Se lämmittää kovasti Kardemumman sydäntä.