torstai 28. helmikuuta 2013

Tarinaa erään sukkaparin ympärillä

Tilasin taannoin Viking Villeä (väri ei toistu kuvassa oikein, lähempänä oikeaa oleva väri alemmassa kuvassa), joista punnituksessa huomasin kerien olevan todella vajaita. Laitoin silloin ostopaikkaan asiasta maininnan ja tuote luvattiin korvata. Väri oli kuitenkin tilattu tiettyjä sukkia varten, joten tein sitten keristä kyseiset sukat. Lanka riitti silti juuri ja juuri sukkiin vajaista keristä huolimatta.
Nämä soittajan sukat olivat minunkin mielestä kauniit. Ja sukkien omistajakin tykkäsi. Lankaa oli ihana kutoa ja sukat valmistuivat nopsaan. Mutta tarinaan tuli vielä uusi mutka. Olen tehnyt tästä Viking Villestä useammat sukat ja ne ovat pysyneet pesusta toiseen kuosissaan, vaikka olen koneessa pessyt. Uskoin löytäneeni uuden, hyvän sukkalangan seiskaveikan tilalle. Se kun nyppääntyy niin nopsaan käytössä nykyisin. Nämä ihanuudet kuitenkin kuluivat kahdessa viikossa lavoista ohuiksi ja parsintakuntoisiksi. Vika täytyi olla laajempi kuin yksi viallinen kerä, sillä tein toisen sukan toisesta kerästä ja toisen toisesta ja silti molemmat ovat puhki. Tai minulle sattui todella huono onni näiden lankojen tilauksen kohdalla. Ensiavuksi laitoin sukista jäänyttä lankaa parsintalangaksi sukkien omistajalle. Toisena keinona on purkaa lavat pois ja käyttää sääriosia lämmittiminä tekemällä nilkkaan pätkän resoria.

Tällä kertaa tähän langan laatuun ei enää myyjäpaikka ottanut kantaa, vaan pyysi olemaan suoraan valmistuttajaan yhteydessä. Paikka, josta langat ostin, ei aikonut enää ottaa kyseistä lankaa myyntiin huonontuneen laadun vuoksi. Langasta olivat siis muutkin valittaneet, en ollut ainoa. Näyttivät myyvän loppuja keriään pois, kun poikkesin heidän nettisivuillaan. Siis vanhat kerät olivat hyviä ja kestävää, ne joista ennen kudoin ja joiden aikana lankaan ihastuin, mutta tuottajaa oli vaihdettu ja sen jälkeen oli laatu kuulemma huonontunut. Yhteydenottoni valmistuttajaan tuotti tilalle uudet kerät, valkoista lankaa. Luottamukseni kyseiseen lankaan kuitenkin horjui ja uusien, suuritöisten sukkien aloittaminen samasta langasta on vähän kangerrellut. Entä jos jälleen sukat kestävät vain sen pari viikkoa?

Ongelmani on jälleen löytää se paksumpi sukkalanka, josta kannattaa kutoa sukkia. Ohuista tiedän luottolangat, joista tehdyt työt kestävät kauniina pitkään, mutta paksumpaa lankaa, sellaista seiskaveikan korvaavaa etsin. Langassa saisi minusta olla hyvät värikartat. Näyttää kuitenkin, että monissa langoissa värikartat ovat muuttuneet hyvin maanläheisiksi ja aika suppeiksi. Olisiko kellään vinkata hyvää lankaa? Juttelin luottalankakauppani omistajan kanssa näistä paksuista langoista. Montaa paksua lankalaatua, jossa olisi yksivärisiä lankoja ei löydy, ovat pääasiassa näitä pätkävärjättyjä lankoja kaikilla. Hakusassa siis olisi?

Jouduin laittamaan jälleen kommentteihin valvonnan päälle saapuneiden roskapostien vuoksi. Kaikki eivät näytä menevät roskaposteiksi, vaan osa menee suodatuksesta läpi. Josko se jälleen jonkin ajan kuluttua helpottaisi.

22 kommenttia:

 1. Voi harmi! Minäkin olen pitänyt Villeä ja Vilmaa hyvänä lankana, omat sukkani on kestänyt. Mutta uskaltaako sitä enää ostaa?!
  Paksuista langoista en osaa suositella kuin Jannea ja Karismaa. Ainakin värejä riittää. Jannesta tehdyt sukat kyllä nyppääntyivät aika nopsaan.
  Jään mielenkiinnolla odottamaan, mitä paksuja lankoja täällä suositellaan.

  VastaaPoista
 2. En osaa auttaa paksuissa langoissa, mutta paljastaisitko ne hyväksi havaitsemasi ohuet langat.

  VastaaPoista
 3. Aivan mahtavan upeat sukat! Itse käytän seiskaveikkaa, mutta olen huomannut kyllä tuon nyppyyntymisen. Silti ne ovat muuten niin mukavia neulottavia.

  VastaaPoista
 4. Iso harmi kun isotöiset sukat nopeasti parsimakunnossa. Hyvä kun kerroit, tietää karttaa tuota lankaa.

  VastaaPoista
 5. Gjestalin Jannea minäkin olisin ehkä ehdottanut seuraavaksi, värikartta ainakin on ihan OK. Itse haluaisin kovasti kokeilla Opalin paksumpaa versiota (8-fach), sitä saa ainakin Lankaideasta, värivalikoima tosin on suppeahko. Itselläni on kokeilussa Opalin ohuempia yksivärisiä, ihanan pehmoista lankaa, jonka kulutuskestävyydestä en osaa vielä sanoa. Regian paksua lankaa (8-fach) on sitäkin kehuttu, se vaan taitaa olla paljolti poistumassa Suomen markkinoilta (Lankaideassa näkyi olevan tarjouksessa, vain kolme väriä).

  VastaaPoista
 6. Harmillista tuommoinen tosiaan on. En osaa vinkata hyvää lankaa, kokemusta on vain tavis langoista, tosin ohuet langat ovat hyvin kestäneet, mutta juurikin seiskaveikan korvaajaa kaipaisin minäkin.

  VastaaPoista
 7. ... ja vielä tuli mieleen Big Fabel. Ainakin perus-Fabel on ihan asiallista lankaa.

  VastaaPoista
 8. No voi ei... Itse olen juuri tekemässä Villestä sukkia. Toivotaan, että ovat sitä vanhaa ja hyvää erää. Mielenkiinnolla seuraan blogiasi, täällä kun oppii kaikenlaista hyödyllistä.

  VastaaPoista
 9. Minä neuloin saman valmistajan vastaavasta ohuemmasta langasta Vilmasta itselleni sukat. Ne kestivät kyllä pari viikkoa käyttöä, mutta konepesussa niihin tuli suuret reiät päkiöihin ja kantapäihin. Samassa koneellisessa oli melkein parit melkein puhki hiutuneet villasukat, jotka pesin parsimista varten, ja ne eivät menneet pesussa miksikään, vaikka pohjissa oli paikoin vain nailonit jäljellä langasta. Konetta en siis usko syylliseksi, sillä olen sen ellävaraiseksi todennut. Petyin kovasti Vilman laatuun, enkä tee taida tehdä Villestäkään sukkia.

  VastaaPoista
 10. Minäkin olen tullut tulokseen, että 7Veikkaa ei kannata käyttää, koska ne sukat kuluu loppuun kuukaudessa.
  Tuttavani ostaa maahan 100% baby alpakka lankaa, todella ihanan pehmeetä ja alpakkalankahan on paljon kestävämpi kun lampaanvilaa, joten siitä olen neulonnut viimeiset 20 paria sukkia ja valituksia ei ole tullut.
  Lankaan sopii puikot 3-4 ja värejä on noin 20 eri. Langat eivät vielä löydy netistä myynnissä, mutta nettikauppa on tekeillä. Jos jollain on kiinnostusta ostaa lankoja, niin voi laittaa viestiä minulle tai suoraan Päiville http://afalpacafuente.kotisivukone.com/

  VastaaPoista
 11. Minusta paras sukkalanka on tuttu seiskaveikka, sanonko että tuttu ja turvallinen. Ainut mikä harmittaa on, että värit muuttuu minusta liian tiuhaan Novitan värikartoissa. t. Eija

  VastaaPoista
 12. Minun täyttyy nyt kertoa yhden asian... huomasin äsken saman asian ja en halunnut uskoa! Kyse on ruskeasta 150g kerästä mikä ostin ehkä 2v sitten mesuilla tarjouksena. Sukat ovat ehkä n. 10 kertaa käyttössä ollut(käytän aina vain yhden päivän ja pesen sitten) ja just samasssa paikassa alkavat olla ohuempi. Minulla on PALJON muuta kerää samasta langasta...
  Itse suosin Regia langat ja Opalit osittain. Lana Grossakin on hyvä. Pitäiskö lähteä Saksaan ja hakea kuormaautollisen satsi lankoja???

  VastaaPoista
 13. Todella kauniit pitsineulesukat!:)

  VastaaPoista
 14. lisäys vielä. Luin just teeteen-verkkolehdessä Sandnessin Robust langasta, sukkalanka ja puikot 3,5mm, viisi väriä meleerattuja. Jos et saa vielä se lehti, täältä voit tilata:

  www.tekstiiliteollisuus.fi

  VastaaPoista
 15. Harmi! Mutta kiitos, että tuot myös tällaisen näkökulman esille. Itsekin olen etsiskellyt sopivaa 7 veljeksen korvaajaa, mutten ole vielä löytänyt. Tuntuu, ettei hyviä lankoja tahdo enää saada!

  VastaaPoista
 16. Kiitos kokemuksen jakamisesta - täytyy pitää mielessä.

  VastaaPoista
 17. Minä tein joulun alla tyttärelle sukat luonnonvalkoisesta Vilmasta ja en tykännyt langasta. Oli niin pehmeää, että pörrööntyi jo kutoessa. En saanut millään aikaiseksi haluamaani napakkaa neulosta. Eivät ole vielä puhki, mutta kauttaaltaan pörröiset kuin mohairlangasta tehdyt. Ovat olleet sisäkäytössä reilun kuukauden ajan. Pesty sukkia ei ole vielä kertaakaan.

  marjo-riitta

  VastaaPoista
 18. Hei! Arvasin heti mistä oli kyse, kun aloitin postauksesi lukemisen... Kauniit ovat sukat, mutta harmittaahan tuo työ, jos langan laatu on huonoa! Omaa kokemusta on siis samasta langasta. Neuloin joskus miehelleni jämäsukat ja teriin jouduin laittamaan Villeä, kun oli oikean väristä. No, sukat menivät parissa kuukaudessa puhki päkiöistä ja käyttö oli vain sellaista kotona hipsuttelua. Eli laatu oli aivan onnetonta. Muu osa oli vanhaa seiskaveikkaa ja on kestänyt ihan hyvin. Nykyisin 7-veljestä menee aivan kamala näköiseksi harmaaksi pinnaksi = ei kiva, eikä kaunis :( T:Anne F

  VastaaPoista
 19. Voi ei miten huono tuuri ja vielä isotöisten sukkien kohdalla! Mä oon kovasti tykännyt Villestä ja siitä tehnyt monia sukkia ja kaikki ovat kestäneet tosi hyvinä. Uskaltaakohan sitä nyt enää sitten ostaakaan...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olen minäkin siitä useammat kestävät sukat tehnyt. Nyt kyllä arveluttaa, mutta kokeilenpa vielä. Josko minulla olisi ollut vain huono tuuri kerien kanssa.

   Poista
 20. Tein minäkin isännälle (koko 47, huoh...) parit villasukat Villestä ja sama homma, kahdessa vkossa puhki kaikki sukat. Valitettavsti kyllä syytän lankaa. Suosittelen sen käyttöä sukissa korkeintaan korkeintaan varsiin, teräosan tekisin jostain muusta.

  VastaaPoista
 21. Harmillista, että lanka osottautui huonoksi. Itse tykkään kovasti Gjestalin Jannesta, parhaillaankin jaloissa sukat vuosien takaa. Mitenkäs Vuorelman Veto? Onkohan se enemmänkin Nallen paksuista kuin Seiska Veikan? Rellanan Flotte Socke langat ovat olleet kestäviä ainakin ohuissa sukissa, paksumpia en ole tehnyt, mutta löytyy myös yksivärisenä. Suomessa taitaa olla vain huonosti saatavilla, Saksasta olen tilannut.

  VastaaPoista

Kiitos kommentistasi. Se lämmittää kovasti Kardemumman sydäntä.