lauantai 1. marraskuuta 2014

Kuuraiset valepalmikot

Työt ovat vieneet viime aikoina niin paljon, että puikoille piti saada jotain leppoista neulottavaa vastapainoksi. Työviikko oli lopulta 51 tuntinen, joten illalla ei ole kovin paljon tehnyt mitään erikoista. Neuleen täytyi siksi olla helppo ja mielenkiintoinen, että pysyin hereillä. On tätä tosin neulottu nukkuenkin, heräten aina puikon kolahdukseen, kun on kädestä lattialle luiskahtanut.

Jouluksi on lista neulottavaa, joten sieltä poimin tämän sukkatyön vähän paksummalle langalle kuin mitä olen viime aikoina kutonut. Sukassa on kuitenkin sitä jotain kivaa, joka vei neuleen joutuisasti eteenpäin ja sukat valmistuivat kuin huomaamatta. Ennen en ole valepalmikkoa neulonut, mutta tuli sekin tutuksi. Aloittaahan nämä sukat piti kahdesti ennen kuin sain suunnitelmani muovautumaan haluamani kaltaiseksi, mutta onnistui vain.
Isot nämä ovat tyttäreni pienessä jalassa, mutta hän sai sukat laitettua nätisti, ettei tuo liika pituus paljon erotu. Kuvio asettuu oikean kokoisessa jalassa paljon kauniimmin, tässä tuo kärki ei tule kaikessa kauneudessaan esiin. Onhan koon 36 jalassa 39 sukat hieman pitkät.

Malli: Perussukka valepalmikolla, koko 39
Lanka: Novita 7 veljestä, väri 721 vaalea lila, 114 g
Puikot: Bambuiset nro 3,5

Sukan alkuun loin 50 silmukkaa, jotka jaoin neljälle puikolle niin, että palmikkosilmukat osuivat puikon vaihtuessa samalle puikolle. Ekalla puikolla 14, tokalla 11, kolmannella 14 ja neljännellä 11. Aloitin 1 n, 3 o, 2 n, 3 o jatkaen koko kerroksen ja loppuun jäi sitten vain 1 n silmukka pariksi tuolle ekalle. Palmikot asettuivat kivasti neuleen keskelle näin. Aluksi tein kaksi kerrosta ja sitten jo ekan kerran tuon palmikkokäännön eli oikeiden silmukoiden kohdalla nostetaan ensimmäinen kutomatta, kudotaan seuraavat 2 oikein ja nostetaan neulomatta nostettu silmukka niiden yli. Neuleessa katoaa tässä aina yksi oikea silmukka jokaisen palmikkoraidan kohdalla. Seuraavalla kerroksella tuossa palmikkokohdassa neulotaankin 1 o, langankierto, 1 o ja näin kadotettu silmukka saadaan jälleen takaisin. Sitten jälleen kolme kerrosta samoin kuin alussa. Varteen kudoin 10 täyttä palmikkokuviota. Kantapää tavalliseen tapaan vahvistettuna, sivusta poimin 14 silmukkaa. Kantapään jälkeen kavensin pohjassa 1 silmukan pois ja näin pohjan puikoilla oli 13 silmukkaa kummallakin. Kiilakavennukset joka toinen kerros ja kärjessä päällä oli kavennuksissa 1. silmukka nurja, muodostui kaunis kuvio reunaa. Kärkikavennuksissa jätin langankierron reunimmaisista palmikoista pois, näin sillä kerroksella kaventui kuin huomaamatta tarvittavat silmukat. Lopuksi keskimmäisestä sai jättää myös.

Joulupukin lista lyheni jälleen yksillä sukilla. Tästä on hyvä jatkaa.

11 kommenttia:

 1. Kauniin väriset ja malliset sukat.

  Olen ihaillut valepalmikkosukkia eri blogeissa, joten päätin itsekin kokeilla miltä niiden kutominen tuntuu - viime viikon sukkasatoon valmistuikin sitte kaksi paria :)

  VastaaPoista
 2. Kiitos ohjeesta, olen monesti ajatellut miten tuo tehdään, mutta tuota pitää nyt kokeilla. Kauniin väriset sukat olet tehnyt.

  VastaaPoista
 3. Kauniit sukat ja hyvä värivalinta tuohon malliin :)

  VastaaPoista
 4. Minulla olisi kysymys tuosta ohjeesta kohdasta....
  kudotaan seuraavat 2 oikein ja nostetaan neulomatta nostettu silmukka niiden yli.

  Tarkoitatko, että seuraavat 2 kudotaan oikein yhteen? Miten teet tuon ylinoston, kun vaihdat silmukoiden paikkaa?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Silmukat kudotaan ihan oikein eli kaksi eri silmukkaa, ei yhteen. Ylinosto on siis kahden silmukan yli. Kerroksella katoaa vain yksi silmukka, eli se ylinostettu. Seuraavalla kerroksella sen tilalle tulee tuo langankierto, mutta tavallaan yhden silmukan sivuun, kun se tehdään noiden kahden kudotun silmukan väliin.

   Poista
  2. Kiitos! Ihan varmasti teen tällaiset sukat!

   Poista
 5. Nämä ihanat sukat olet tehnyt jo 2014 mutta muistaisitko vielä miten teit tuon kärkikavennuksen? Olen tehnyt valepalmikkosukkia useitakin mutta en saa koskaan kärkeä asettumaan noin kauniisti. Onko tuo sädekavennus vai minkälainen? Olisi mahtavaa saada neuvosi! Terveisin Katja K.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuossa ylhäällä oli jo jonkinlainen selvitys kärjen kaventamisesta. Kavennus muodostui kuin huomaamatta.

   Poista

Kiitos kommentistasi. Se lämmittää kovasti Kardemumman sydäntä.