keskiviikko 9. maaliskuuta 2016

Kevyttä pitsiä

Viime lauantaina tarvitsin autoon helpohkon neuleen. Lähdimme aamusta matkaan ja illalla takaisin. Matkat ajoittuivat vähän kehnoon valoon ja paluumatkalla jäikin neulomatta. Lähdimme takaisin myöhemmin kuin suunnittelimme. Montaa kerää en halunnut matkaan ottaa, joten aloitin yhdellä Ravelryn ilmaisohjeilla simppelit pitsisukat. Ohje on ihan helppo kutoa, mutta jatkuakseen oikein täytyy kaavion viimeinen kahden silmukan palmikkokierto tehdä kerrosta myöhemmin. Muuten palmikot ovat eripituiset. Kudoin myös kaksi välikerrosta ensimmäisen kaavion jatkeeksi kuten muuallakin tehtiin. Kuviossa toistui siten tietty loogisuus. Minusta kaaviossa oli siis selvät virheet. Mutta nämä oli helppo korjata. Kudoin sukat myös peilikuviksi toisilleen.
Kudoin omat sukkani pidemmällä varrella kuin mitä tämä malli on. Alkuperäisessä mallissa varsi oli vain tuon resorin mittainen ja sitten pitsineule tuossa jalkaterän päällä. Omiin sukkiini tein pitsineuleet varressa myös taakse ja edessä ne jatkuivat koko jalkapöydän pituudelta. Vähän matkaa kudottua huomasin harmikseni, että langassani oli tuollaisia tummempia kohtia siellä täällä. Olen aiemmin kutonut tästä saman erän toisesta kerästä ihan yksiväriset kämmekkäät, mutta tämä toinen kerä oli tämmöistä pilkullista. Värinumero sekä erän numero oli kuitenkin molemmissa kerissä sama. Langan tummentumia ei juuri kerästä erottanut, mutta ne näyttivät jatkuvan koko kerän pituudelta. Ensin ajattelin purkavani sukan alun, mutta koska asia ei olisi muuttunut siitä miksikään kerän muissakaan kohdissa päätin kutoa sukkani sitten tämmöisinä pilkullisina. Onni sinänsä, että vika oli tosiaan koko kerän lankamäärässä. Eikä minulla ollut muutakaan lankaa reissussa mukana (tai oli sen jälkeen, kun pistäydyin lankakaupassa). Koko on toisen tyttären jalkaan sopiva, samoin kuin värikin, joten hän taitaa sukat saada.
Lanka: Alize Superwash, 62 g
Puikot: Pony nro 2,5 bambut

Helppo malli vähän pitsineuletta harrastaneelle. Vaikeutena ehkä kolmen silmukan yhteenkutomiset etu- sekä takakautta. Niihinkin oppi aika nopeasti ja lähes sileät välikerrokset saivat sukan etenemään nopeasti. Myös kun opetteli nuo kahden silmukan palmikkokierrot tekemään ilman apupuikkoa joudutti se työntekoa. Mallin oppi helposti ulkoa. Ohjeesta poiketen tein kärkeen sädekavennukset ja tuon perinteisen kantapään. Otin oikeastaan tuosta alkuperäisestä ohjeesta vain tuon pitsineuleen.

3 kommenttia:

Kiitos kommentistasi. Se lämmittää kovasti Kardemumman sydäntä.