keskiviikko 2. maaliskuuta 2016

Vanha Ingel

Osallistuin vuonna 2013 kesäyön hullutukseen. Sinä vuonna joitain töitä jäi keskeneräisiksi ja olen niitä hiljakseen tehnyt valmiiksi aina silloin tällöin. Laatikko on ollut hyvä varasto tarvittaessa helppoja matkatöitä. Nyt sain hienoisen huomautuksen mieheltäni, että eikö niissä kiinni olevia puikkoja voisi vapauttaa muuhunkin käyttöön ennen kuin ostaa uusia. Hmm.... Kaivoin laatikon kätköistäni ja totesin, ettei niissä nyt niin paljon puikkoja ole kiinni, että siitä kannattaisi mainita. Töitä ei kovin montaa ole nimittäin enää kesken. Otin kuitenkin käsiteltäväkseni lauantai-iltana Ingelin, jossa oli kumpaakin vartta tehty osittain, enemmän kuin tässä aloituskuvassa. Toisessa koko pituus, mutta toisesta puuttui vielä yhden kerran ensimmäisen pitsineulekaavion kerrokset. Ohje minulla oli hienosti mapissani tallessa, joten työn jatkaminen ei ollut vaikeaa.
Mallissa on kantapääkin tehty pitsineuleella, mutta omiini tein ihan tavallisen kantapään. Joka toki annettiin vaihtoehdoksi ohjeessakin. On kuitenkin niin kovalla kulutuksella se kohta, joten ajattelin tavallisen, vahvistetun kestävän paremmin. Pitsineuleella toteutettava kantapää on kyllä selitetty ohjeessa hyvin. Itse kantapään tein korkeamman kuin ohjeessa. Jalkaterään tein vähemmän toistoja kuin ohjeessa. Valitsemani lanka oli kuitenkin ohjeen suosituslanka, mutta vanhaa sellaista ja sain vähemmällä määrällä riittävän pitkän jalkaterän aikaiseksi. Kärjen pitsikaaviossa jouduin vain vaihtamaan pitsineuleen kavennusten ja lisäysten puolia saadakseni kuvion jatkumaan oikein. Mutta se onnistui mainiosti ja helpolla ajatusleikillä. Tein sukkia vuorotellen vaiheittain ja lauantaina onnistuin saamaan toisen valmiiksi ja toisesta jäi kärkikavennuskaavio eli viimeiset 25 kerrosta sunnuntaille. Kuvassa sukat ovat hieman isot tyttäreni siroon 36 jalkaan... ovathan sukat paremminkin 38-39 jalkaan sopivat.
Tämä Ingel on edelleen ilmaisohje Ravelryssä. Suomenkielinen ja aika hyvin selitetty. Joitain kohtia jouduin lukemaan useamman kerran, ennen kuin tajusin. Ohjeessa on selitetty laajasti eri kokojen tekeminen. Kokenut neuloja selviäisi pelkillä kaavioillakin työstä ihan hyvin. Kudon varmaan joskus vielä toisetkin Ingelit. Kokeilen vain jotain hieman ohuempaa lankaa tai vaihdan pienemmät puikot. No, nykynalle on tosin ohuempaa jo itsestään. Käsialani on muuttunut jonkin verran tuosta, joten pientä säätöä oli työn jatkamisessa.
Lanka oli vanhaa Nallea, joka oli aivan erilaista kutoa kuin nykyiset Nallet. Ja paljon lämpimämmän tuntuista. Työ oli ehkä jäänyt aikoinaan kesken, kun näytti, ettei työhön varattu lanka riittäisi. Kudoin tuossa Kesäyön hullutuksessa aika monet sukat lankavarastoni jämäkeristä. Ja jännitti se moneen kertaan vieläkin, kun kerät hupenivat, mutta ekan sukan valmistuttua tiesin, että riittää. Lopulta lankaa jäi peräti 13 g jäljelle, joten ei ollut edes kriittisessä tilassa tuo lanka. Mukava kuvioraitaväri jäi vielä joihinkin Nalle -sukkiin.
Malli: Ingel by Marika Lepistö, koko 38-39
Lanka: Novita Nalle väri nro 602, pellavaan vivahtava, 88 g
Puikot: Pony nro 3 bambut

13 kommenttia:

 1. Tosi kaunis malli ja pääsee oikeuksiinsa tämmöisessä vaaleassa värissä. :)

  VastaaPoista
 2. Todella kauniit. Naurattaa nuo miehet. Ainahan sitä pitää hankkia uusia käsityötarvikkeita :D

  VastaaPoista
 3. Kauniit! Ja kuten Tiiakin jo sanoi, kaunis malli tulee hyvin esiin tuossa värissä. Täytyypäs käydä omaankin kirjastoon siirtämässä tuo malli. :)

  VastaaPoista
 4. Ihana malli. Täytyykin ottaa talteen tämä ohje.

  VastaaPoista
 5. Tulipa sievät sukat, hyvä kun sait valmiiksi :)

  VastaaPoista
 6. Todella kauniit ja pitsisyyden ansiosta herkät sukat :)

  VastaaPoista
 7. Onpa kauniit ja herkät sukat! Ja ihanan värinen lanka!

  VastaaPoista
 8. Kaunis malli, kuviokin tulee hyvin esille v.harmaassa.

  VastaaPoista
 9. Heti pisti silmään tuo vanha Nalle-etiketti... (: Sain nimittäin just äiteen varastosta tuommoisen, tummansinisen 150g kerän ja muutamia vanhoja jämiä. Lanka on ihan eri tuntuista kuin nämä uudet. On muuten kaunis malli sukissa! (:

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin se todella on. Paljon miellyttävämpää neuloa ja lämpimän tuntuista.

   Poista
 10. Nätit sukat, ja väri on erityisen kaunis.

  VastaaPoista

Kiitos kommentistasi. Se lämmittää kovasti Kardemumman sydäntä.