lauantai 10. marraskuuta 2012

Ruususukkien ohje


Suomen sukkamestarikisassa sijoittuneet ruususukat ovat voittaneeet nettiäänestyksen ja ohje kirjoitettu Suuri Käsityölehden sivuilla. Kopioin sen varmuuden vuoksi tähänkin, niin pysyy muistissani. Suuret kiitokset kaikille sukkiani äänestäneille.

Kuva Tuomas Kolehmainen
Suomen sukkamestari -kisan netin yleisöäänestyksessä suosituin malli oli Paula Loukolan Kukka-sukat. Nyt saat tehdä itse samanlaiset.
Lisää Paulan upeita käsitöitä löydät Kardemummatalosta.

Katso myös muut 10 parasta sukkaa.

KUKKA-SUKAT
Suunnittelu ja toteutus Paula Loukola
Kengän koko 37
Langanmenekki Novita 7 Veljestä (044) grafiitti 100 g ja (278) oranssi 50 g
Sukkapuikot Novita nro 3½ tai käsialan mukaan.
Mallineuleet
2o 2n -joustinneule: neulo * 2 s oikein, 2 s nurin*, toista *-*.
Kirjoneule: neulo ruutupiirroksen ja ohjeen mukaan.
Tiheys 22 s kirjoneuletta = 10 cm.

Luo harmaalla langalla 48 s ja jaa silmukat neljälle puikolle, 12 s kullekin. Kerroksen vaihtumiskohta on aina I ja IV puikon välissä. Neulo joustinneuletta suljettuna neuleena 4 cm. Neulo harmaalla vielä 1 krs oikein ja lisää samalla I puikolle 1 s (= 13 s), II puikolle 3 s (= 15 s), III puikolle 3 s (= 15 s) s ja IV puikolle 0 s (= 12 s) = 55 s.

Aloita sitten kirjoneule ohjeen ja ruutupiirroksen mukaan. Neulo I puikon s:illa * 1 s harmaalla, 1 s oranssilla*, toista *-* vielä 5 kertaa ja 1 s harmaalla. Neulo II ja III puikolla ruutupiirroksen 30 s:n kukkakuvio. Neulo IV puikon s:illa * 1 s harmaalla, 1 s oranssilla*, toista *-* vielä 5 kertaa. Neulo jatkossa puikoilla I ja IV harmaat s:t harmaalla ja oranssit s:t oranssilla eli pystyraidallista kirjoneuletta ja neulo II ja III puikolla kirjoneuletta ruutupiirroksen mukaan. Toista ruutupiirroksen krs:t 1-10 kolme kertaa, mutta neulo viimeinen kerros vain puikoilla I, II ja III (ei enää neljännellä puikolla).


Aloita kantalappu siirtämällä I puikon s:t IV puikolle = 25 s. Jätä muut s:t odottamaan ja neulo kantalappu harmaalla. Aloita vahvennettu neule: 1. krs: (työn oikea puoli) *nosta 1 s neulomatta, lanka jää nurjalle puolelle, neulo 1 s oikein*, toista *-* vielä 11 kertaa ja neulo 1 o. Käännä työ. 2. krs: (työn nurja puoli) nosta 1. s neulomatta (lanka jää työn nurjalle puolelle) ja neulo muut s:t nurin. Käännä työ. Toista kerroksia 1-2 yhteensä 12 kertaa (= 24 krs).
Aloita kantapohjan kavennukset: jatka samaa vahvennettua neuletta kuin aiemmin. Neulo kantalapussa oikean puolen kerrosta, kunnes jäljellä on 9 s. Tee ylivetokavennus (= nosta 1 s oikein neulomatta, neulo 1 s oikein ja vedä nostettu s neulotun yli) ja käännä työ. Nosta 1. s neulomatta, neulo 7 s nurin ja neulo 2 seuraavaa s:aa nurin yhteen, käännä työ. Nosta 1. s neulomatta, neulo kunnes on jäljellä 8 s, tee ylivetokavennus. Jatka edelleen samalla tavalla siten, että sivusilmukat vähenevät koko ajan ja keskiryhmän s:t pysyvät samana eli 9:nä. Kun sivus:t loppuvat, neulo kantalapun oikeasta reunasta 4 s oikein. Vasemmalle puikolle jää 5 s ja neulo nämä s:t vuorotellen 1 s harmaalla ja 1 s oranssilla.
Poimi äsken neulottujen viiden s:n perään, työn langan avulla, kantalapun vasemmasta reunasta 12 s + 2 s kantalapun ja II puikon välistä. Poimi s:t vuorotellen oranssilla ja harmaalla eli raidallisen kirjoneuleen mukaisesti. Neulo II ja III puikon s:illa kirjoneuletta ruutupiirroksen mukaan ja aloita kirjoneule krs:lta 1. Poimi nyt vapaalle puikolle kantalapun oikeasta reunasta 12 s + 2 s III puikon ja kantalapun välistä ja neulo samalle puikolle kantalapun 4 s. Aloita poimiminen harmaalla langalla. 
Jatka näillä kaikilla 67 s:lla kirjoneuletta, alapuolella raidallista ja päällispuolella kukkakuviota ruutupiirroksen mukaan. Siirrä nyt kiilakavennuksia varten II puikon ensimmäinen s I puikolle ja III puikon viimeinen s puikolle IV. Kukkakuvioiden sivuilla kulkevat oranssit raidan s:t siirtyvät mukaan kiilakavennuksiin.
Aloita kiilakavennukset: neulo I puikon lopussa 2 viimeistä s:aa oikein yhteen ja tee IV puikon alussa ylivetokavennus. Tee kavennukset aina oranssilla. Toista kavennukset kuten edellä joka 2. krs vielä 5 kertaa. Työssä on taas 55 s. Jatka mallineuleita ja toista kukkakuviossa kantapään jälkeen krs:t 1-10 kaksi kertaa ja neulo vielä krs:t 1-9.

Neulo sukka loppuun harmaalla ja aloita kärkikavennukset seuraavasti (= nauhakavennukset): neulo I ja III puikon lopussa 2 s oikein yhteen, 1 s oikein ja neulo II sekä IV puikon alussa 1 s oikein ja tee ylivetokavennus. Huom. jätä ensimmäinen kavennus puikolla IV tekemättä. Kaikilla puikoilla on nyt 13 s. Tee kavennukset kuten edellä joka 2. krs, kunnes joka puikolla on jäljellä 6 s. Tee sen jälkeen kavennukset joka krs:lla. Kun työssä on jäljellä 8 s, katkaise lanka ja vedä se silmukoiden läpi ja päättele hyvin.
Neulo toinen sukka samoin.

Viimeistely
Höyrytä sukat kevyesti.

Ohjetiedustelut: Novita (040)178 2266 ma ja ke 10-14
Lankatiedustelut: www.novita.fi, Novita (05)744 3335 ma-pe 9-16

20 kommenttia:

 1. Kiitos ohjeesta ja onnea sijoituksesta!

  VastaaPoista
 2. Hienot. Jospa tuollaiset yrittäisi tytöille neuloa jouluksi. Kuinkakohan monta silmukkaa sellaiseen 29 numeroiseen jalkaan pitäisi tehdä?

  VastaaPoista
 3. Onnea hienosta sijoituksesta ja kiitos kauniiden sukkien ohjeesta!
  :)

  VastaaPoista
 4. Onnea sinulle sioituksesta ja kiitos ihanien sukkien ohjeesta!:))

  VastaaPoista
 5. Onnittelut hienosta sijoittumisesta! :) Aivan aiheellinen sitä paitsi, niin hkauniit sukat ovat.

  VastaaPoista
 6. Kauniit sukat, tykkään tuosta oranssin ja mustan yhdistelmästä.

  VastaaPoista
 7. Onnea♥ Ja olit kyllä ansainnutkin menestymisesi -niin upeat sukat. Kiitos ohjeesta:)

  VastaaPoista
 8. - Aivan mieletöntä! Onnea kauheasti!
  Ja noin vaaan vaaatimattomasti kirjoittelet, ihan niinkuin meille kaikille kävis samoin joka päivä.
  :-), -t-

  VastaaPoista
 9. Todella upeat. Voittosi on kyllä ansaittu!

  VastaaPoista
 10. Onnea sijoituksesta. Kiitos ohjeesta. Sukat ovat kauniit.

  VastaaPoista
 11. Paljon onnea sinulle hienosta suorituksesta!

  VastaaPoista
 12. Kiitos ohjeesta! Nämä on aivan ihanat!

  VastaaPoista
 13. Kiitos ohjeestasi!
  Juuri sain valmiiksi omat ruususukkani
  ja oletpa suunnitellut todella hyvän mallin =)
  Jalkaan hyvin istuva ja sopivan romanttinen, vaikeusastekin sopiva tälläiselle aloittelijalle.
  Kaikkea hyvää sinulle elämääsi eteenpäin!

  VastaaPoista
 14. Ohje on nyt lisätty myös Ravelryyn. Käy toki kurkkaamassa ja kerro onko siinä mielestäsi jotain lisättävää tai korjattavaa.
  http://www.ravelry.com/patterns/library/kukka-sukat

  VastaaPoista
 15. Onpa mainio ohje ja hienot sukat! -Å-

  VastaaPoista
 16. Kiitos kivasta ohjeesta. :)

  http://handmadebysusanna.blogspot.fi/2014/02/ruusuja.html

  VastaaPoista
 17. Nää on niin ihanat!
  Neljät olen tainnut näitä tehdä. Pitäisi varmaan vielä kokeilla.

  VastaaPoista

Kiitos kommentistasi. Se lämmittää kovasti Kardemumman sydäntä.