sunnuntai 12. helmikuuta 2017

Pussukasta laatikkoon

Minulla on aikomus kutoa orassit sukat tiettyyn tarkoitukseen. Muistikuvissani oli jokin haalea muisto oranssista kerästä jossain kaikkien lankanyssäköiden joukossa. Tiedättehän, pakkaat langat kaupassa pussiin, joka joutaa sitten lankavaraston uumeniin, kun juuri sillä hetkellä tarvittu lankakerä on sieltä ensin otettu. Lankaahan kertyy jokaiselta lankakauppareissulta vähän (siis paljon) enemmän kuin juuri sen hetkinen lankatarve on. Ettei sitten erikseen tarvitse lähteä hakemaan lankaa, kun tulee tarve kutoa jotain. No, varastot ovat sitten helposti niitä erilaisia muovipussukoita, joita pengotaan, kun etsitään sitä tarvittavaa lankakerää. Samaa lankaa löytyy kerä sieltä toinen täältä. Näin ainakin minulla käy hyvin helposti.
Nyt parina päivänä olen etsinyt lankojeni joukosta sitä oranssia kerää jos toistakin, että olisi oikean paksuista lankaa. Eilen aamulla tuo lankakerän metsästys sai minut purkamaan yhden lankakomeroistani ja lajittelemaan langat merkeittäin laatikoihin. Ajatus on, että seuraavalla kerralla lankakerän hakeminen olisi jotenkin helpompaa. Samalla tuli tehtyä jonkinlainen inventaario omistamistani langoista - siis sen komeron osalta. Lankojahan on säilötty muuallekkin. Vietin aika hikisen parituntisen purkaessani lankojani pusseista ja laatikoista lajitellen niitä merkeittäin. Kyllä lankalaatikoiden nostelu ja siirtely jumpasta käy. Alimmaisena on aina se laatikko, johon pitäisi yksi löytynyt kerä sujauttaa. Onneksi meillä oli käyttämättömänä kasa näitä muovilaatikoita varattuna erään toisen varastoprojektin tiimoilta. Jemmasin ne nyt omaan käyttööni ja melkein kaikki tulikin täytettyä langoilla. Siihen toiseen projektiin täytyy hankkia uudet laatikot. Tai kutoa näistä langat pois 😊.
Lopputulemana oli aika monta laatikkoa lankaa lajiteltuina merkeittäin tai materiaaleittain. Inventaario kannatti. Huomioita oli mm. raidallisten sukkalankojen vähyys. Niissä oli lähinnä vajaita keriä ja kaikkiaan niitä vain noin laatikollinen. Yksivärisiä löytyi jopa kiloittain samaa väriä tai sävyä. Hyvä juttu, ovat juuri sitä perusvarastoani. Myös suurin osa langoistani on ohutta, 2,5 numeron puikoilla kudottavaa. Paksumpaa lankaa oli vain neljä laatikollista. Väreissä on vain muutama vihreä kerä, muuten hyvin minun värisiä lankoja. Oranssia lankaa löytyi ohuena kaksi eri lankakerää eri valmistajilta sekä vähän paksumpaa yksi vajaa. Etsiskelin samalla yhtä toista projektia varten tiettyä lankaa, jota ei ollut varastoissani kuin vähän kerän loppua, joten sitä joudun hankkimaan. Muuten ei tarvitse lankaa välttämättä hankkia tähän osoitteeseen kovin runsain määrin. Mutta en kiellä itseäni hankkimasta lankaa, kun sopivasti kohdalle sattuu. Langanhankitareissut ovat olleet mukavia. Arvatkaa, mitä tein tämä laatikkorumban jälkeen!
Lähdin kaupunkiin lounastreffeille ja poikkesin hakemaan sitä toista puuttuvaa lankaa. No, sitä ei myydä lähikaupungissa, joten on tilattava. Vaikkei liikkeessä ollut mitään hakemaani lankaa, mukaani lähti silti kaksi suloista kerää, joita en voinut vastustaa. Ensimmäiset lankaostokseni tälle vuodelle ja pitäydyin vain kahdessa kerässä, yhteensä 100g. Ei paha. Lisää lankaa - vaikkei sitä pitänytkään ostaa. Mutta koskaan ei voi olla tarpeeksi lankaa. Paljastettakoon vielä sekin, ettei noissa näkemissänne laatikoissa suinkaa ole kaikki minun lankavarastoni, ette edes näe kaikkia eilisen aamun laatikoita näissä kuvissa. Lankaa ei koskaan voi olla liikaa!

18 kommenttia:

 1. Onpa mukavaa tietää, etten ole ainut, jolla on lankoja noin paljon! Ja silti niitä pitää ostaa vielä lisää. :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Lankoja pitää olla. Ja jos 10 kiloa vuodessa kutoo, niin kyllähän siinä aika montaa kerää tulee hävitettyäkin.

   Poista
 2. Juuri joulukuussa teimme vaatehuoneeseen hyökkäyksen kuopukseni kanssa- joka tuntee myös langat. Lankaa riitti ja juuri niin kuin Sinullakin erilaisissa lankakauppojen kasseissa ja siellä ja täällä. Nyt on yritetty saada eripaksuiset langat ja muut projektilangat omiin laatikoihinsa. Tytär lvarasia kaksi laatikkoa ihkulangoille, joita onkin verotettu sen jälkeen. (olemme muistaneet langat). paljon meni yhden lapsenlapsen koululle ja osa kirpparille.Mutta laatikoita ja laatikoita on vielä jäljellä kyllä. Olen valitetaavasti ostanut aika lailla tänän vuonna. Tänään tytär kaivoi varastosta lankalaatikkonsa -tosin vain kaksi oli äidin hoivissa. Lankaa on hyvä olla, kun inspis iskee. Sinähän olet ihan mahdottoman nopea käsistäsi muistelen, että pitäähän sitä olla.Lukihan se tuossa edelläkin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kunhan tuo järjestys säilyisi enkä jälleen ripottelisi keriä sinne ja tänne ;)

   Poista
 3. Nuo muovilaatikot ovat kyllä käteviä, kun näkee jo ulkopäin mitä lankaa siellä piileksii. Kerran minäkin lajittelin tuolla tavalla osan langoistani, mutta nythän ne taas ovat ihan sekaisin, huoh.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä. Näkee heti, mitä laatikossa on. Asettelin vielä niin, että kaikki värit tulisi esiin, kun laatikkoa kääntelee. Mutta siinä onkin haastetta, että pitää ne järjestyksessä.

   Poista
 4. Olipas mukava nähdä muidenkin lankalaatikoita! Itse toteutin samantapaisen lankojen järjestelyoperaation muutama vuosi sitten kun kertakaikkiaan kyllästyin ainaiseen nyssyköiden ja pussukoiden kaiveluun ja aina oli se kaivattu lanka kateissa. Olen ollut tosi tyytyväinen systeemiin ja paljon paremmin pysyy lankavarasto hanskassa.
  Siinä järjestelyoperaatiossa nimittäin löytyi mm. kolmet samanväriset ja -paksuiset puserolangat. Olin aina ostanut uudet kun en muistanut että samanlaiset oli jo ennestään. Laatikoiden määrää en nyt tässä ala paljastamaan, mutta kröhm, kivoja torneja niistä saa rakennettua...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minä en tehnyt suurempia löytöjä. Aika hyvin muistissa oli varaston langat. Kiertävät sen verran nopeasti. Mutta järjestys kyllä auttaa ja nuo läpinäkyvät laatikot.

   Poista
 5. Hehee minun täytyy kyllä näyttää tämä postaus Ukko K:lle, joka on sitä mieltä että minulla on paljon lankaa;D.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mieheni tietää minun lankani eikä ole moksiskaan moisesta. Tietää senkin, että jollei osta silloin kun on tarjolla ei niin välttämättä aina olekkaan lankaa hankittavana. On sen verran monta kertaa ollut lankakaupassa ostamassa eioota.

   Poista
 6. Olisipa kyllä mukava nähdä koko lankavarastosi, jos tuossa vain osa ;) Minullakin langat samanlaisissa muovilaatikoissa lajiteltuna. Toisinaan niitä lankapussukoita silti löytyy jostain kaapin perältä, kun ei heti ole laatikkoon laittanut. Järjestyksenpito tosiaan kumman vaikeaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä, vain osa on kuvissa. Minustakin olisi kiva nähdä lankavarastoni ja kaikki järjestettynä. Taitaa olla kyllä mahdotonta. Nyssäkät veivät nimittäin vähemmän tilaa kuin nuo laatikot, joihin jää osaa aina hieman tyhjääkin. Mutta aika hyvin muistissa on silti, mitä omistan, joten mitään yllätyksiä ei tule. Paremminkin niin päin, että ei ollutkaan, vaikka oletin omistavani.

   Poista
 7. Ihan totta, lankaa ei voi olla koskaan liikaa! Mie oon järjestellyt varastoni paksuuden ja kuitujen mukaan. Alpakat yhdessä, merinot toisessa, ohuet sukkalangat, keskipaksut sukkalangat jne. En oo hetkeen laskenut, mutta arvioisin että noin 25 kg on varaston tämänhetkinen koko. Pitäiskin pitää lähiaikoina inventaario :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minulla on myös alpakat samassa laatikossa, vauvalangat, raitaiset ohuet sukkalangat ja yksiväriset ohuet sukkalangat. Puuvillat. Sitten on niitä, mitä on enemmän, niin ne kaikki omissa laatikoissaan. Mutta ei vielä kaikki. Punnita en varastoani kehtaa, mutta aina tarvitsee lankaa olla kaapissa - runsaasti.

   Poista
 8. Ihanaa nähdä, että muillakin on lankaa vähän enemmän :) Oikein sopivaa vertaistukea tälläiset kuvat, kun olen viimeksi kuullut juttua parin kilon lankavarastosta ja oma varastoni taidetaan laskea kymmenissä kiloissa. Olen kerran aloittanut lankavaraston lajittelua, mutten silloinkaan edennyt siihen saakka, että olisin laskenut koko varaston kilomäärän. Sen jälkeen lankaa on tullut varastoon reippaasti lisää enkä enää edes kuvittele inventoivani koko varastoa :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minä en tulisi toimeen parin kilon varastolla. En alkuunkaan. Sehän on kudottu niin äkkiä poiskin ja olisi koko ajan tunne, että ei ole lankaa. Miten siihen määrään mahtuisi kaikki ihanat langat. Ei millään. Iso sen lankavaraston on oltava, että voi tosissaan harrastaa.

   Poista
 9. Inventoin oman varastoni viime kuussa ja pääsin reiluun 12 kiloon. Olin vähän huolissani ja hämilläni suuresta lankamäärästä. Luettuani kirjoituksesi (ja ihailtuani hienoa laatikkojärjestelmääsi), aloin huolestua, että riittääköhän lankani sittenkään mihinkään? Eihän siinä ole kuin muutama isompi projekti.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Älä ole huolissasi lankavarastosi koosta. Olen itse ajatellut, että mitä, jos lankaa ei jostain syystä saakkaan, niin kotona täytyy olla oma varasto. Voi olla joku lakko tms. ja silti tekisi mieli neuloa. Minulla tuo sinun varastosi on noin vuoden tarve, riippuen vähän lankojen paksuudesta.

   Poista

Kiitos kommentistasi. Se lämmittää kovasti Kardemumman sydäntä.