tiistai 28. helmikuuta 2017

Kahdeksan kerää viikkoprojektina

Viikko sitten sunnuntaina latasi kudontapöydälleni kahdeksan Maija-kerää värissä 280. Värikartan mukaan se on beessi, mutta minusta se näyttää ihan pellavalta luonnossa. Tarkoituksenani oli  tehdä kahdet polvimittaiset sukat. Neljän kerän pitäisi aika tarkkaan riittää aina yhteen pariin. Nyt noista kahdeksasta kerästä on enää jämät jäljellä ja kahdet sukat valmiina. 
Projekti eteni ihan hyvässä vauhdissa, paitsi keskiviikkona en kutonut juuri laisinkaan. Ensin työpäivä ja sitten illalla kokous venähti pitkäksi. Ensimmäinen pari valmistui torstaina. Toinen pari valmistui sitten sunnuntaina illalla. Oli mukavaa seurata, miten varaamani keräpino väheni kerää kerrallaan ja yllättävän nopeasti, vaikka aluksi tuntui, että noihin keriin menee ikuisuus.
Sukat tein jälleen tällä klassikkomallilla, joka on julkaistu Novitan ensimmäisessä sukkalehdessä. Tämän mallin osaan jo melkein kuin unissani. Aika monet on tullut tehtyä, sillä on hyvin suosittu tuttujen joukossa. Tällä kertaa jännitin, riittääkö lanka, sillä tein suuremman koon mukaan ja joskus kehruu on ollut paksumpaa ja lankaa on mennyt enemmän. Kuten nytkin toisesta sukkaparista tuli 6 g painavampi, vaikka kerrokset pitäisi olla just eikä melkein ihan samat. Lanka riitti kyllä ja pienet jämäkerät jäivätkin muistoksi. Keriessäni viimeisiä lankoja, muistin, että minulla on tätä väriä vielä täysi pussi kaapissa. Tarkastin värierän. Ja samaahan erää se oli, vaikka oli eri kerralla tilattu, mutta samasta paikasta. Joten ei mitään hätää lankojen riittävyyden suhteen.
Malli: Pitkät pitsisukat, Minna Immonen, koko 39-40
Lanka: Gjestal Maija, pellava, 192 g ja 186 g
Puikot: Koivupuiset nro 2,5

9 kommenttia:

 1. Kauniit! Teet kyllä niin ihania sukkia ja niin nopealla tahdilla. :)

  VastaaPoista
 2. Onnpa tyylikkäät pitsisukat! Ihana malli.

  VastaaPoista
 3. Kauniit sukat : )
  Mikä on silmukkamäärä alussa kun Maijasta teet tuon 39-40 kokoisen sukan?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, täytyypä etsiä taas tuo lehti käsiin ja testata Maijalla tuota kaunista mallia : )

   Poista
 4. Kauniit sukat ja kaunis malli! Olen yhdet sukat tehnyt tuolla mallilla, ja täytyy kaivaa se jälleen esiin.

  VastaaPoista
 5. On nämä kyllä niin tavattoman kauniit ja kaunista katsoa kutojan tasaista jälkeä

  VastaaPoista
 6. Kerro joku sana puikkokoon valinnasta. Vaikuttaa siltä, että kudot usein n, ½ numeroa pienemmillä puikoilla kuin lankasuosituksessa on. Onko käsialasi löysä vai oletko vaikn kokemuksen myötä huomannut, että suositusta tiiviimpi pinta on tasainen ja kestävä?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Puikkokoko lankasuosituksissa on usein suurille neulepinta-aloille (paita, villatakki tms) ja on viitteellinen. Sukissa taas tiiviimpi pinta antaa niille kestävyyttä ja minähän kudon sukkia. Kokemus tuonut aina nuo tuntumat. Käsialani on aika tiivis, mutta saavutan helposti isompiin neuleisiin oikeat neuletiheydet tarvittaessa. Myös langoissa on eroja. Sama lanka voi eri värissä olla ihan eri paksuinen ja käyttäytyä neuleessa eri tavoin. Langan värjäyksen käsittely saa sen aikaan. Myös puikoissa on eroja ja eri puikoilla saavuttaa erilaisen pinnan. Samoin neuleen pinta vaikuttaa puikkokokoon. Käsiala saattaa myös vaihdella sen mukaan neulotko sileää, kirjoneuletta tai pitsiä.

   Poista

Kiitos kommentistasi. Se lämmittää kovasti Kardemumman sydäntä.