tiistai 18. huhtikuuta 2017

Pitsiä arkeen

Paluumatkalle mökiltä olin varannut muutaman bambukerän. Kokemuksesta tiedän kevään auringon lämmittävän niin paljon auton tuulilasin läpi, vaikka ulkona olisikin kylmä, ettei villaisen langan käsittely ole mukavaa. Myöhemmin kesällä siitä ei ole haittaa, mutta nämä kevään aurinkoiset tekee villasukkien kutomisen minulle aika nihkeäksi hommaksi autossa ennen kuin elimistö jälleen tottuu lämpimämpiin keleihin. Peliin siis kevyempää lankaa ja jotain kivaa piristystä arkeen.
Sellainen on tiskirätti. Ensimmäisiin näkemiini, kudottuihin tiskirätteihin suhtauduin todella skeptisesti. Mitä, voisihin sen ajan käyttää paremmin ja onko noi nyt niin hyviä. Ensimmäinen kokeiluni taisi olla aika puuvillainen enkä niin ihastunut laisinkaan sen käyttöön. Aikaa kun meni ja tiskirättien suosio tuntui vain kasvavan, löydin minäkin bambulangat ja kokeilin niistä uudelleen. Tällä kertaa minulle avautui myös kudottujen tiskirättien maailma. Nehän ovat todella hyviä, paranevat vain käytössä. Ensimmäiset kerrat kun vain on pesty, niin imukyky paranee. Olen myös saanut kehuja käyttömukavuudesta mieheltäni. Ainoa on, että kuluu nekin käytössä ja on joskus aina tehtävä uusiakin.

Mökillä jo aloittelin edellisenä iltana tiskirätin mallia. Olin ottanut mukaani kaaviot yhteen pitsimalliin ja oikean silmukkamäärän etsiminen tuotti muutaman purkuversion ennen kuin osui kohdilleen. Mutta siinä vaiheessa myös pitsikaaviokin oli tarttunut sopivasti mieleen, joten ei juuri autossa tarvinnut vilkuilla ohjetta. Varmuuden vuoksi oli käsillä, mutta muutaman varmistavan vilkaisun vain tein siihen. Puikoille pääsi ensimmäisenä kaunis, lähinnä aniliiinin punainen lanka.

Ensimmäinen tiskirätti valmistui sitten hyvissä ajoin jo ennen Pudasjärveä, joten ei kun uusi lanka korista puikoille. Olisihan sen ensimmäisen keränpuoliskasta voinut kutoa toisenkin, mutta värin vaihtaminen toi vaihtelua työhön. Tällä kertaa kaivoin kopastani vaaleanpunaisen bambukerän ja samalla mallilla syntyi toinenkin. Se oli valmiina jossain Oulun ja Kokkolan välissä.
Jälleen korin kaivamiseen ja tällä kertaa puikoille pääsi raikas sininen. Värit bambulangassa tuntuu vaalenevan aika äkkiä käytössä, mutta aluksi on ihana herkutella hienoilla väreillä. Ja pitsillä. Sillä voihin jokin niin arkinen asia kuin tiskirätti olla myös kaunis. Monta kertaa päivässä otat sen kuitenkin käteen. Bambulangassa on myös kaunis kiilto, ainakin tässä minun käyttämässäni Hjertegardin Blend Bamboossa. Myös rätin kuivamisen kannalta tuollainen ilmava pitsikudos on hyvä.
Olihan se sininenkin päättelyä vaille sitten valmiina muutama kilometri ennen kotia ja urakoin sitten kaikkien lappujen päättelyt kerralla kotona, etten tullut hukanneeksi neulaa autoon. Illan mittaan silmiini osui vielä neulomispöydälläni odotellut vajaa kerä beessiä lankaa samoissa merkeissä ja niin otin neljännen tiskirätin puikoille vielä kotona kun en oikein osannut keskittyä sukkiinkaan. Painoa kerällä oli sen verran, että siitä pitäisi hyvin yksi rätti vielä syntyä. Sen valmistuminen siirtyi sunnuntaille, mutta niin vain lanka riitti ja yksi kerä tuli kudottua loppuun. Mukava välipala autoneuleeksi ja isompien töiden väliin. Ja niin hyödyllinen.
Malli: Lehdet tiskaa by Kardemumma
Lanka: Hjertegarn Blend Bamboo, aniliini 20g , sininen 23 g, 
vaalean punainen 21g, bees 21 g.
Puikot: Nro 3 Addin bambupyöröt

9 kommenttia:

 1. Kauniita rättejä! Voikos noita nyt enää räteiksi sanoakaan. :D Pitäisiköhän minunkin nyt sitten bambulangasta kokeilla, kun tämän sinun postauksesi luin. Olen nimittäin myös ollut aika skeptinen, enkä ole siksi uskaltautunut kokeilemaan... Oishan noi ny nättejä, vaikka lahjaksi tehdä. Hmm!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin, rätti on kyllä aika vähättelevä nimi. Mutta kokeile ihmeessä. Ensin tuntuu, etteivät ime mitään, mutta vauhtiin päästyään ovat mainioita. Ja pesukoneeseen sitten muun pyykin joukkoon. Väri haalistuu ajan mittaan, mutta se ei haittaa. Toimivat. Ja lahjana mainio juttu. Voi kokeilla myös eri neuloksia vaikka testilappuna.

   Poista
 2. Omasta kokemuksesta voin sanoa, että nää kannattaa pestä kerran tai jopa kaksi ennen kuin ottaa käyttöön. :) Kaupan rättejä en enää osta, eikä osta äitinikään kun hänelle teen näitä usein. Näissä on kyllä todella ihana malli! :)

  (Itsellä ei muuten ole tiskiluutut ahkerasta pesusta huolimatta haalistuneet)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Näin on. Muutaman pesukerran jälkeen vasta rupeaa oikein toimimaan. Edelliset minulla kyllä vaaleni pesussa. Oli hyvä vertailupohja, kun tein samasta langasta uuden rinnalle ja edellinen oli paljon vaaleampi.

   Poista
  2. Hei.kauniita on..ajattelin lähinnä sitä että sun ei tartte vissiin ajaa pitkillä matkoilla..kyllä me vaihdetaan kuskia..pakkokin...justiin eilen 700km tasan ajettu...

   Poista
  3. Mieheni on sen verran autoista kiinnostunut, että harvemmin minulla on ajovuoro. Hän nauttii ajamisesta.

   Poista
 3. Kiitos kivasta vinkistä, kauniita ovat.

  VastaaPoista
 4. Tosi nättejä! :) Hyvin sopii pitsikuvio näihin.

  VastaaPoista
 5. Kuvat oli hirmu hauskoja, vähä kerrassaan tuli lisää tiskirättejä mukaan :3

  VastaaPoista

Kiitos kommentistasi. Se lämmittää kovasti Kardemumman sydäntä.