sunnuntai 9. syyskuuta 2012

Keski-Pohjanmaan körttisukka

Sain lainaan kuvassa olevan sukkaparin, josta oli tieto, että malli on Keski-Pohjanmaan körttisukka. Koko malliparilla oli lasten koko, joten aikuisten omaan piti hieman kasvattaa. Aluksi katsoin, että helppoa kirjoneuletta ja tuumasta toimeen. Kantapään jälkeen kuitenkin totesin, että ei, noita kokonaisia raitoja pohjaan ja pätkiä päälle ei kyllä tehdä samalla kerroksella. Ajatus ei oikein raksuttanut ja niinpä käväisin äidin luona, joka heti sanoi, miten ne tehdään. Jujuna oli nostetut silmukat. Veljeni lapset, alakoululaisia, sattuivat olemaan paikalla. Vanhempi totesi kuunnellessaan minun ja äitini keskustelua nuoremmalle, että ymmärrätkö sinä tuosta neulekielestä yhtään mitään, hän ei ainakaan. Aika hyvin sanottu. No, itse asiassa varrenkin kuviot olisi pitäny tehdä nostetuin silmukoin. Kuvan sukkaparissa värit taitavat olla melko lähdellä oikeaa, mutta valitsin kuitenkin hieman iloisemmat omiini.
Kun tekotapa ratkesi, sujui sukkien valmistuminen joutuisaan. Tässä vaiheessa ihan mielenkiinnosta googletin körttisukan ja löydin ohjeenkin, neulomosta. Ehkä olisi kannattanut tehdä se heti alkuunsa, mutta oli niin kiire kutomaan. En ole Novitan tilaaja, niin miten sen sieltä neulomosta olisin voinut edes saada. Valmiista mallista tuli ihan hyvin sukkapari. Tarinakin näiden sukkien mallilla on eli körttiseuroissa saarnamiehen jaloissa oli ollut tällä mallilla neulotut sukat. Sukkamalli oli kiinnostanut emäntää saarnaa enemmän, ja seurojen aikana hän oli painanut mallineuleen mieleensä. Siitä lähtien malli on kiertänyt emännältä toiselle. Voisi hyvinkin pitää paikkaa.
Malli: Keski-Pohjanmaan Körttisukka, perinnemalli
Lanka: Novita Nalle, viininpunainen (587) ja valkoinen (010), 83 g
Puikot: Ruusupuiset 2,75 ja bambuiset 2,5

Löydin viimeinkin sopivan puikkokoon Nallelle, 2,75 puikoilla käsialani sopi just. Valitettavasti nuo ruusupuiset rupeavat säröilemään päistä, eivät olleet kovin pitkäikäiset. Ainoat puiset puikot, jotka ovat kestäneet hyvin käytössäni ovat olleet KnitPron puikkoja. Täytyy hankkia niistäkin tuo välikoko.

25 kommenttia:

 1. Tuo on kiva sukkamalli. Minäkin olen joskus kauan sitten yhdet körttisukat tehnyt. Kiitos, kun palautit mallin mieleeni!

  VastaaPoista
 2. Etsin ohjeen Neulomosta (meni hetki ennen kuin löysin!) ja tulostin itselleni, kiitos vinkistä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Löytyykö vielä, koitin hakea mutta ei löydy? Onko ollut Novita lehdessäkin?

   Poista
  2. Pari numeroa sitten oli Kodin Pellervossa tuo ohje, taisi olla nimellä metsästäjän sukat tms. Poikkeahan kirjastossa..

   Poista
 3. Todella kauniit perinnesukat. Ihasteleepi Eija

  VastaaPoista
 4. Vai on tuolla mallilla tuommoinen nimi? Kiva tietää. Ollaan joskus saatu lahjaksi, en ko. mallilla itse ole tehnyt.

  VastaaPoista
 5. Kivat sukat!
  Samoin Nallen kanssa olen huomannut niiden 2,75 puikkojen olevan sopivan,

  VastaaPoista
 6. Mullakin on yhdet tuollaiset sukat jemmassa. Mummuni teki niitä kasapäin ja mummun kunniaksi ajattelin itsekin opetella ohjeen, on niin kiva! Mulla myös Nalleen sopii parhaiten 2,75 -milliset puikot. Ennen oli aina seilaamista 2,5 ja 3 millin välillä, nyt tyytyväinen olo :)!

  VastaaPoista
 7. Hienot perinne sukat! Omissasi kauniit värit!

  VastaaPoista
 8. Hienot sukat, pitääpä itsekin käydä etsimässä tuo ohje ja kokeilla, josko osaisin tehdä.

  VastaaPoista
 9. Kauniit sukat.Aikani etittyä löysin ohjeen,jossainvaihees puikoille nämä :)

  VastaaPoista
 10. Kauniit ovat körttisukat ja värivaihtosi kirkasti mallia kivasti!

  VastaaPoista
 11. Kiitos sukkaohjevinkistä! Olen pitkään metsästänyt körttisukan ohjetta nähtyäni valokuvan tällaisesta sukkaparista.
  Tuo punavalkoinen väriyhdistelmä on ihanan raikas.

  VastaaPoista
 12. Onpa kivat sukat. Punaisen ja valkoisen yhdistelmä on jotenkin erityisen kaunis.

  Minullakin 2,75 mm puikot toimivat parhaiten Nalle-langan kanssa. Omani ovat metalliset ja ns. merkkipuikot, mutta en kyllä muista minkä merkkiset. Ovat kyllä suosikkipuikkoni tai yhdet niistä.

  VastaaPoista
 13. Meillä on tällä mallilla tehty sukkia niin kauan kun muistan, enkä kuunaan päivänä ole mallille nimeä kuullut, mutta nytpäs senkin tiedän.
  Kovin usein ei mallia näe, ainakaan täällä blogistanissa vaikka se on mukava kudottava ja näyttäväkin vielä kaiken lisäksi.

  VastaaPoista
 14. Mahdottoman kauniit ja nämä sinun värisi ehdottomasti kauniimmat! Täytyy tutustua ohjeeseen, Kiitos vinkistä:)

  VastaaPoista
 15. Hei, ihastelin noita tekemiäsi vauvan settejä. Onko salaisuus paljonko tumpuissa ja sukissa on aloitussilmukkamäärät? Kiinnostaisi...

  VastaaPoista
 16. Näppi: ei ole salaisuus. Itse asiassa melkein koko ohje on sama kuin LiseLoten sukissa (löytyy Ravelry blogini ohjeosiosta ylhäällä). Määrä on 40, kummassakin.

  VastaaPoista
 17. Voi miten ahkera olet ollut. Sukkia tulee kuin liukuhihnalta. Kauniitakin ovat, niin aikuisten kuin lastenkin sukat.

  VastaaPoista
 18. Aaa, onpa nerokas tapa tehdä kuviota. Ennenkuin luin ohjeen ihmettelin samaa kuin sinäkin tuon kantapään jälkeen olevasta kuviosta. Heheheh, kyllä on joku oivaltanut :)Kiitos kun valaisit asiaa.

  VastaaPoista
 19. Terveiset täältä keskisestä Lapista sinne Pohjanmaalle. Kerrassaan ihanat nuo körttisukat, en ole ennen nähnyt saati sitten kuullut. Olen itse körttiperheen kasvatti, joten tuollaiset haluaisin itselleni ja lastenlapsilleni kutoa. Mistä löydän hyvän ohjeen? Kiitos tiedoista jo etukäteen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ohjeen saat varmasti selville kuvaa katsomalla. Kuvio muodostuu nostetuilla silmukoilla, joten kerroksella kudotaan vain yhdellä värillä ja sitten jätetään aina tasavälein yksi pohjasilmukka kutomatta, nostetaan vain. Eli kolme silmukkaa raitavärillä ja yksi nostettu pohjavärinen silmukka. Seuraava kerros onkin sitten kaikki silmukat kudottuina. Sitten värit vaihtavat paikkaa tasavälein eli raitaväristä tuleekin pohjaväri. Uskon, että selviät näillä ohjeilla hyvinkin sukkien kutomisesta.

   Poista
  2. Kiitos neuvoista eiköhän se onnistu.

   Poista

Kiitos kommentistasi. Se lämmittää kovasti Kardemumman sydäntä.