tiistai 6. tammikuuta 2015

Opiskelijaneidon ranteenlämmittimet

Itä-Suomen puolella on kuulemma paljon kylmempi kuin täällä meillä Länsi-Suomessa. Näin väittää ainakin siellä opiskeleva tyttäreni. Ensimmäinen talvi menossa ja muutenkin viluinen tyttäreni on tämän tästä maininnut, miten on kylmä. Itse olen pitänyt paljon aikoinaan kutomistani ranteenlämmittimistä. Peittävät mukavasti ranteen, joka yleensä jää helposti paljaaksi. Ranteessa menee suuria verisuonia, jotka lähellä ihon pintaa luovuttavat lämpöä ja tunne kylmästä syntyy nopeasti ranteen jäädessä paljaaksi.. Olen monesti huomannut, että pelkästään lisäämällä vaatetukseen ranteenlämmittimet tarkenee paljon paremmin. Ne sujahtavat mukavasti sinne hihansuuhun lähes piiloon ja saa vedetty pidemmäksikin käden päälle, jos on tarve. Kumma kyllä, nämä kaksi yksinkertaista ja helppotekoista pötkylää, joiden apu viluntorjunnassa on aika merkittävä, unohtuvat silti usein asustelaatikostamme.
Kun ranteenlämmittimet tekee vielä lämpimästä ja pehmeästä alpakasta on niiden lämmittävyys ja käyttömukavuus taattu. Omani on tehty alpakkalangasta ja siksi valitsin näihinkin alpakan. Kuvioksi tavallisen resorin sijaan valepalmikko, joten neulominen oli mielenkiintoisempaa. Lopputuloskin on sievempi. Lanka sinänsä oli jälleen uusi tuttavuus, en ole aiemmin tästä neulonut. Kerä piti sen mitä lupasikin eli tasan 50 g painoivat kämmekkäät, kun sain ne kudottua. Kudoin molempia yhtäaikaa niin pitkiksi kuin lankaa riitti. Lopputulos on romanttisen kaunis, silti hyödyllinen ja lämmin. Nyt vain jään odottelemaan, onko tyttärellä lämpimämpää. Josko sitä myös kutoisi jo itselleenkin uudet.

Malli: Valepalmikkoa
Lanka: Sadnes Garn Alpakka, 50 g
Puikot: Ruusupuiset 3,25

Näin tein:
Loin 50 silmukkaa, jotka jaoin neljälle puikolle niin, että palmikkosilmukat osuivat puikon vaihtuessa samalle puikolle. Ekalla puikolla 14, tokalla 11, kolmannella 14 ja neljännellä 11. Aloitin 1 n, 3 o, 2 n, 3 o jatkaen koko kerroksen ja loppuun jäi sitten vain 1 n silmukka pariksi tuolle ekalle. Aluksi tein kaksi kerrosta ja sitten jo ekan kerran tuon palmikkokäännön eli oikeiden silmukoiden kohdalla nostetaan ensimmäinen kutomatta, kudotaan seuraavat 2 oikein ja nostetaan neulomatta nostettu silmukka niiden yli. Neuleessa katoaa tässä aina yksi oikea silmukka jokaisen palmikkoraidan kohdalla. Seuraavalla kerroksella tuossa palmikkokohdassa neulotaankin 1 o, langankierto, 1 o ja näin kadotettu silmukka saadaan jälleen takaisin. Sitten jälleen kolme kerrosta samoin kuin alussa. Yhteen lämmittimeen kudoin 15 "reikää", oli helpompi laskea niin, kudoin näitä kaksilla puikoilla yhtäaikaa, joten sain kerän jaettua tasan eikä jäänyt turhia langanloppuja. Seuraavalla kerroksella päättelin löysästi, ettei reunus kiristäisi. Yksi kerä meni ihan tasan näihin, jäi vain päättelystä yli jääneet langanpäät.

15 kommenttia:

 1. Somat! Voisin itsekin tehdä tuollaiset.

  VastaaPoista
 2. Kauniit. Olen kyllä huomannut tuon saman, ranteenlämmittimet todella lämmittävät!

  VastaaPoista
 3. Ihanat. Ja lankakin on "lämmintä". Tyttärellä neulomansa paita tuosta langasta ja ohuudestaan huolimatta on kuulemma ihanan lämmin.
  Kiitos ohjeesta, taidankin kokeilla tuolla ohjeella ranteenlämmittimiä myös.

  VastaaPoista
 4. Tosi kauniit, olen itsekin kutonut monet pitsirannekkeet. Valmistuvat nopeasti ja rannekkeiden pituudesta riippuen niihin riittää lankakerien loputkin.

  VastaaPoista
 5. Todella nätiti ja varmasti lämmittävät! Muuten voisi itsekkin kokeilla mutta tuskin tulisi koskaan käytettyä..

  VastaaPoista
 6. Enpä ole koskaan ajatellut, että ranteenlämmittimillä on ihan oikea tarkoitus, kun itse en ole kovin kylmähinen. Siis tähän asti se tarkoitus on vain ollut olla kaunista...

  VastaaPoista
 7. Todella kauniit:) ja samaa mieltä olen, helpottavat kovasti vaikkei muuten kovin paksusti päällä olisikaan.

  VastaaPoista
 8. Romanttiset ja todella kaunit♥

  VastaaPoista
 9. Kauniit ja tyylikkäät rannekkeet!

  VastaaPoista

Kiitos kommentistasi. Se lämmittää kovasti Kardemumman sydäntä.