maanantai 21. tammikuuta 2013

Tee kaverille lapaset

Tyttäreni pyysi, että kutoisin hänen kaverilleen lapaset. Ei hassumpi pyyntö, mutta pisti miettimään, että minkä kokoinen se kaverin käsi olikaan. Olin kerran kätellytkin kaveria, mutta mieleeni ei siinä tilanteessa jäänyt käden koko, oli paljon muutakin mieleen painettavaa. Väritoiveena oli kirkas sininen.
Kaivoin lankojani ja sopiva sininen tulikin eteen. Otin ensin toiseksi langaksi mustan, sillä siitähän nuoriso tykkää. Ensimmäisestä lapasparista tulikin raitainen, kahdella langalla kudottu. Mutta mieheni kokeili sitä ja sanoi, että pieni. Samaa mieltä oli tyttäreni. Omaan käteeni lapanen oli kyllä iso, pitkä ja leveä. Enpä purkanut ja jatkanut sopusointuista lapasparia sen valmiiksi saatuani. Kyllä sille ottaja löytyy.
Aloitin uuden, samasta sinisestä kerästä. Katsotaan, mihin lanka riittää. Toisesta parista tein yksivärisen, lisäsin muutaman silmukan ja kerroksia. Lapasesta tuli kuitenkin ulkonäöltään kapeampi, sillä käden päälle tullut kuvio vetää neuletta kasaan. Käteen koittaessa neule tekee lapasesta mukavan jämäkän, sopii hyvin eri kokoisiin käsiin antaessaan myöden ja vetäytyessä kasaan käden mukaan. Vasta kädessä kuvio asettuu oikeuksiinsa. Tein lapasista pidemmätkin, mutta ei niistä nyt loppujen lopuksi tainnut kovin paljon pidemmät tulla. Tällä kertaa lankaa ei kuitenkaan jäänyt kovin paljon jäljelle, joten jos vielä joudun tekemään uudet, on jälleen aika sukeltaa lankavarastoon etsimään sinistä tai tehdä vain pienet raidat tästä kirkkaan sinisestä johonkin toiseen väriin.
Malli: Oma perusraitalapanen ja oma Kennolapanen
Lanka: Novita 7 veljestä, musta ja sininen (väri nro 124), 
painot 79 g raitainen ja 83 g yksivärinen
Puikot: Nro 3 bambut

Näitä lapasia kutoessa kuluineista bambupuikoistani meni kaksi piikkiä sormeeni. Juuri ja juuri silmin nähtävät säleet, ilmeisesti pinnoitetta, mutta ei niitä tahtonut sormesta löytää. Ottivat vain kipeää. Olisikohan aika laittaa nämä puikot pois ja hommata uudet tilalle?

27.1.2013
 Lahjaksi meni nuo Kennolapaset. Malli lähti heti jakoon.

5 kommenttia:

 1. Molemmat niin komiat. No, kummat se kaveri otti? Jäi niin kiinnostamaan :O)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vielä ei tiedä kummat valitsee, vasta viikon päästä.

   Poista
 2. Kennolapaset onkin kivat!
  Tuollaista joustokuviota tarvitaankin käsille, jolle lapasen tulee olla jämpti.

  VastaaPoista

Kiitos kommentistasi. Se lämmittää kovasti Kardemumman sydäntä.