keskiviikko 9. tammikuuta 2013

Jopas on eroja

Etsin tiettyä lankaa netistä ja löydettyäni tuli samalla tilattua muutakin. Tänään tuli kännykkääni ilmoitus bussipaketin saapumisesta ja hain sen töiden jälkeen. Punnitsin lankojen painoja varastosaldooni ja tulos oli hämmentävä. Woolit painoivat 48-50 g kerä, yhteensä 492 g, uupumaan jäi siis 8 g ilmoitettujen painojen mukaan. Hot Socks Batik oli 99 g eli aika hyvin painoissa. Jannet: harmaat 50 ja 49, valkoiset 49 ja 49. Yhteensä kuvan langat 788 g.
Nämä ovat semmoisen aniliinin punaisia, näyttävät ainakin minun näytöllä melko punaisilta verrattuna oikeaan väriin. Näitä keriä lähdin tilaamaan ja näistä kohta työ puikoilla. Painot näiden kohdalla olivat vallan yllättäviä. Kerän vyötteen mukaan painoa yhdellä kerällä pitäisi olla 150 g, mutta yllättäen toinen kerä painoi 141 g ja toinen vain 126g. Näissä jos missä ilmoitettu paino on aivan jotain muuta kuin annetaan ymmärtää. Miten kahden kerän, jotka pitäisi painaa saman verran ero voi olla noin paljon ja vielä kaukana annetusta painosta. Yhteensä 267 g ilmoitetun 300 g sijasta! Yli 30 g vähemmän lankaa kuin annetaan ymmärtää! Tämä painontarkkailuni onkin antanut aivan yllättäviä tuloksia. Joka tapauksessa, tuli jälleen lankaa hankittua 1 kg 55 g. Nyt kuluttamaan tätä pois.

Koulutukseni perusteella olen perillä langan kauppapainoista sun muista, mutta jos merkitsen langat varastooni tuon kauppapainon perusteella ja valmistuneet työt punnitsen sitten aikanaan jää varastooni haamulankoja, joita ei ole olemassakaan. Siksi punnitsen ostettujen kerien sen hetkisen painon välttääkseni mahdollisimman paljon noita haamugrammoja.

9 kommenttia:

 1. Haamulankaa -hihii:) Ompas muuten aikamoista huijausta tuollainen -lähes aina paino alakanttiin (onko koskaan ollut yli?)...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joskus ihan gramman verran. Kyllähän lanka kuivaa kaupan varastossa siitä, mitä se on tehtaalla käsiteltäessä, joten ymmärrän jonkun gramman heiton. Hämmentävää siinä vain on eri valmistajien erot, jopa tuo juuri löytämäni 24 g 150g kerässä ilmoitettuun painoon. Kyllä tuossakin täytyy jokin raja olla, minkä sisällä nuo heitot saa olla.

   Poista
 2. Jopas! Pitää varmaan itsekin alkaa punnitsemaan kerävaiheessa, jos aikoo mitään kirjanpitoa pitää.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuollahan ei muuten ole merkitystä, mutta juuri tässä kirjanpidollisessa mielessä seuratessa ostettujen ja kudottujen lankojen eroa. Pysyy vähän paremmin määrät selvillä.

   Poista
 3. Onpa suuria heittoja saman langan, saman värinkin keräpainoissa! Ostin juuri myös kyseistä lankaa. Pitääpä punnita kerät, minkälaisia heittoja niissä. Ajattelin juuri tänä vuonna alkaa seurata ostettuja ja kudottuja grammoja. Pitäisi alkaa kirjailemaan lankavarastoa johonkin kirjanpitoon... :)
  t. Martta
  Tervetuloa tutustumaan uudenkarheaan, käynnistymisvaiheessa olevaan blogiini, jos kiinnostaa. ;) Käsityöt minullakin pääasiallisena aiheena.

  VastaaPoista
 4. Hei Kardemumma!

  Aivan ihanaa kun kerrot blogissasi näistä alkupunnituksista. Itse olen samaa tointa harrastanut myös jonkin aikaa kun alkoi itseäni asia kiinnostamaan.
  Omat punnitukseni on aika hyvin ollut aina ilmoitetussa määrässä, toistaiseksi.
  Tosin oma langankulutukseni ei ole mitään verrattuna sinun menekkeihin =)
  Oletko ikinä reklamoinut puuttuvasta painosta?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nyt laitoin tuosta 24 g puuttumisesta viestiä. Muut menevät vielä ihan jopa mittavirheen piirissa ja siihen langan kuivumiseen, mutta tuo oli jo prosentuaalisesti niin paljon, että kerä oli oikeasti jäänyt vaajaaksi.

   Poista
 5. Lankamatematiikka on ihmeellistä. Hyvä että laitoit palautetta vajaasta kerästä.
  Minä en ihan noin tarkkaa kirjanpitoa pidä, vaan poistan ne "haamugrammat" sitten lopussa. Olen kyllä keria usein punninnut ja oikeastaan Wollmeiset on ainoat, joissa on aina aika reilustikin ylipainoa. Muut on usein vajaita.

  VastaaPoista
 6. Minä taas en välitä tietää paljonko minun varaston paino on. Lankalaihiksella olen aina, mutta en rajoita ostamista. Punnitsen työt, jotta pysyn kulutetuista grammoista tietoisena.
  Jos joku lanka on kiva, ostan sen ja neulon sitten aikanaan. Kaikki langat on tullut neulottua. Osan kanssa on toki joutunut vääntämään kättä, mutta kaikki on ajan kanssa joksikin muotoutuneet. :)

  VastaaPoista

Kiitos kommentistasi. Se lämmittää kovasti Kardemumman sydäntä.