perjantai 31. toukokuuta 2013

Iltakävelyllä Jokilaaksossa

Eilen kävimme iltakävelyllä Lapualla, Jokilaakson matkailupuutarhassa. Olemme tehneet sinne joka vuosi kävelyretken, vähän aina eri aikaan kesästä. Puutarhaan on vapaa pääsy ja siellä voi katsella ihan rauhassa kasveja. Sieltä saa mukavia vinkkejä omaankin pihaansa ja samalla näkee, miten eri kasvit ovat heillä talvehtineet. Kuvassa mm. koivuangervot ovat heillä osittain ilman lehtiä, osa pensaista on talvehtinyt hyvin.
Alueella on kauniita, vanhoja rakennuksia. Kahvila Nukkeruusu ja Sööstetti sekä joukko rakennuksia, joissa on erilaista toimintaa. Jopa päiväkoti on nykyisin alueen yhdessä osassa.
Kasvien väleissä risteilee käytäviä, joita pitkin on mielenkiintoista tehdä kävelyretkiä. Vuosien saatossa kasvit ovat kasvaneet ja puutarha näyttää joka vuosi upeammalta kokoelmalta erilaisia kasveja.
Myös katseenvangitsijoita löytyy ihmeteltäväksi. Tämmöinen koivunoksahattu sitä olisi mukava omassakin puutarhassa. Päässä en hattua pidä, joten se joutaisi todella lepäilemään kivellä sen näköisenä, että on siihen unohtunut puutarhurin kiirehtiessä muualle.
Maakellarinkin voi naamioida kauniilla kasveilla. Usein näkee vuorenkilpeä, mutta aivan yhtä käyttökelpoinen on tuivio ja pikkupuut. Tämän kellarin päälle oli kokoelma pikkuhavuja.
Kierros on päättymässä parkkipaikkaa lähinnä olevalle portille. Surukuuset hyvästelevät lähtijän. Mutta myöhemmin kesällä on jälleen käytävä tarkistamassa kukkivia perennoja.

7 kommenttia:

 1. Näyttääpä mukavalta. Tuo paikka on ollut mielessä monesti, mutta eipä ole tullut käytyä, vaikka vietän kesäisin paljon aikaa sillä suunnalla lapsuuteni maisemissa. Jospa nyt tulevana kesänä tulisi käytyä!

  VastaaPoista
 2. Jokilaakso on kyllä kaunis paikka, itse kävin siellä viikko sitten ja joskus vuosia sitten työpaikkani oli ko. alueella, jolloin sai "luontaisetuna" ihailla puutarhaa joka päivä!

  VastaaPoista
 3. Tuttu paikka myös minulle...kävin siellä aikoinaan emäntäkoulun:)

  VastaaPoista
 4. Katselen täällä tosi kiinnostuneena näitä puutarhabloggauksiasi! :) Osaisitkohan neuvoa mua parissa puutarhajutussa, nimittäin viime syksynä (ehkä lokakuussa?) leikkasin tuuhean juhannusruusun reunimmaisia oksia melko rajulla kädellä ja apua, nyt ruusuun ei ole tullut kuin muutama vihreä lehti ja pensas näyttää ihan kuolleelta! Tapoinko sen todellakin, vaikka pensaan keskiosaan en sattunut ollenkaan? Voi surku, että harmittaa. Ja sitten toinen juttu. Olen tähän asti kitkenyt pensasmustikoiden ympäristöt, mutta uskaltaisiko käyttää Rounduppia? Olen ollut tosi varovainen käyttämään sitä ylipäätään mihinkään, mutta nyt selkä ei tahdo enää kestää kitkemispuuhia. Alunperin puutarhamme perustaja on laittanut muovitukset, mutta ne ovat ajanoloon hajonneet ja repeilleet. Kate olisi hyvä, mutta jotenkin ne rikkakasvit pitäisi saada tapettua ensin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meillä ainakin on juhannusruusu lähtenyt todella hitaasti kasvuun tänä keväänä. Osa pensaasta on viime talven jäljiltä vielä ruskeana, osaan on tullut vihreätä. Joten odottelehan vielä. Yleensä siitä kasvista sanotaan, että on hyvin sitkeä ja sitä on vaikea hävittää.

   Itse olen myös varovainen käyttämään Rounduppia. Se kun tappaa itse kasvinkin niin helposti, ei vain niitä rikkaruohoja.

   Poista
  2. Kiitos! Odottelen siis ruusun elpymistä. Ehkä siihenkin on vaikuttanut tuo routa, joka tänä keväänä on aiheuttanut havukasvienkin ruskettumista. Ne mustikkapensaat on jo melko suuria, mutta en tiedä uskaltaisinko kokeilla, ehkä ensin yhden pensaan juurelle varovasti...

   Poista

Kiitos kommentistasi. Se lämmittää kovasti Kardemumman sydäntä.