maanantai 6. toukokuuta 2013

Lankakerien pehmennyspuuhastelua

Kävimme lauantaina Tapion kaupassa hieman hamstraamassa Dropsin lankoja ystävättären kanssa. Kaupanpäällisinä jaettiin Raggegarn -lankaa. Tämähän on käsiin hirmu kovan tuntuista, mutta moni on kehunut sen pehmenevän ensimmäisessä pesussa ja tästä tehdyt sukat kuulemma kestävät todella hyvin. Päätin tehdä kokeilun, sillä eihän sellainen lankajätti kuin Gjestal voi kovin huonoa lankaa maailmalle laittaa. Minun käsillä ei kuitenkaan voi neuloa näin likaisen ja kovan tuntuista lankaa, joten pakkokin tämä homma oli tehdä.
Purin kerät vyyhdeille, jotka sidoin useammasta kohdasta haltijalangoilla. Eihän minulle vyyhtien tekemiseen mitään erikoista laitetta ollut. Käänsin vain tuolin ylösalaisin ja kieputin langan jalkojen ympärille. Nopsaan se kävi telkkaria katsoessa. Pesin jokaisen vyyhdin käsin erikseen ja joka vyyhdille sain vaihtaa uuden, puhtaan veden. Näistä lähti aivan mielettömän likainen vesi jokaisesta. Langat kuivuivat yön yli ja olivat jonkin aikaa tuulettumassa. Haju oli todella lähellä lampolaa märissä langoissa. Mutta kuten arvelinkin, lanka pehmeni pesuissa paljon pehmeämmäksi ja mukavemmaksi käsitellä ja raikas kevätilma teki tehtävänsä.
Lopuksi kieputin vyyhdit ja nyt nämä odottavat innostusta kerimiseen ja sukkien kutomiseen. Hommaahan tässä oli, mutta nyt käteni sietävät tätä lankaa ja voin kuvitella kutovani näistä sukat. Puuhastelu lankojen kanssa oli toisaalta ihan kivaakin vaihtelua.

Ensimmäinen väite piti siis paikkansa. Lanka pehmeni ja puhdistui pesussa. Seuraavaksi on todistettava väite niistä lujista sukista.

15 kommenttia:

 1. Hyvä idea, kiitos vinkistä. Mulla on pari säkillistä tuota Raggegarnia ja haaveilen villatakista tai kahdesta, mutta neulomiseen ryhtyminen on aina jäänyt juuri tuon karheuden takia. Pitääkin tehdä samanmoinen pesuoperaatio, taitaa olla hyvät tuuletus+kuivatusilmatkin tulossa :).

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ilmat ovat kuin luodut tälle puuhalle. Nyt kun vielä lämpeni, voi vyyhdittämisenkin tehdä ulkona.

   Poista
 2. Sama homma suunnitelmissa. Tein jo parit sukat kovalla langalla, mutta en saa tehtyä tarpeeksi tiukkaa sukkiin. Pesun jälkeen on helpompi neuloa ja saa tiiviimpää.
  Mistähän se likainen vesi tulee?

  VastaaPoista
 3. Kiitos vinkistä! Itsekin olen miettinyt, että tohtiiko noista kaupanpäällislangoista tehdä yhtään mitään, kun ovat niin karheaa... Mutta nytpä tiedän, että tohtii :)

  VastaaPoista
 4. Tähän asti olen laittanut nuo langat kirppikselle ja aina ne on heti mennyt. Joku on ollut tyytyväinen ja varmaan pessyt ja neulonut. En nimittäin ole kehdannut paljon mitään pyytää ilmaisista ja hankalan tuntuisista langoista. Sis jatkossa vaan pesuhommiin.Kiitos vinkistä!

  VastaaPoista
 5. Kiitos myös vinkistä täältäkin, pitääpä myös tehdä sama omille ilmaislangoille, kun ovat täälläkin jääneet tähän asti käyttämättä.

  VastaaPoista
 6. Minullakin on jemmassa ollut jo pitkän aikaa kyseistä lankaa(ja ihan olen euron kerästä maksanutki..). Karkeaa on ja siksi myös jäänyt käyttämättä. Kestävältä tosiaan tuntuu ja olenkin suunnitellut niistä tossujen kutomista.

  VastaaPoista
 7. On minusta hieman karkeampaa ja kutittavampaa(pesun jälkeenkin) kuin 7-veljestä, joten ei sovi kaikkein herkimmille. Varmaan parasta sukkana, itse en kutoisi villapaitaa, on sen verran karkeaa.

  VastaaPoista
 8. Mahtavan homman olet tehnyt ja upea vinkki monelle neulojalle!
  Kaunis tuo valkoinen spiral-huivi! :)

  VastaaPoista
 9. Kovan työn olet tehnyt lankoja pestessä, toivottavasti sukat kestävät käytössä sitten tulevaisuudessa :)

  VastaaPoista
 10. Mun miehellä kesti saapassukkina noin vuoden, oli kyllä oikeasti miehen lempparisukkapari. :)

  VastaaPoista
 11. Tämä on mielenkiintoinen postaus! Kiitos paljon!

  Kävin itse juuri pari viikkoa sitten Tapiolla, ja sain kaksi kerää tuota. Aiemmin olen tehnyt Raggegarnista pyörän satulanlämmittimen ( http://lankahamsterit-3.blogspot.fi/2011/02/yllatysgrammat.html ). Nyt saankin miettiä, että teenkö uuden lämmittimen (vanha katosi ennen kuin talvi ehti loppua) vai kokeilenko pehmentää lankaa.

  VastaaPoista
 12. Joitakin lankoja muuten ei huuhdella värjäyksen jälkeen. En osaa tuosta sanoa, että onko tuota lankaa värjätty, vai eikö muuten vaan ole pesty kehräyksen yhteydessä (jos siis on luonnonväristä).
  Ei kai nyt hirveästi voi ilmaiselta / euron kerältä maksavasta langasta odottaakaan.

  Emma

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Lankahan on ihan yleisesti myynnissä. Ja kyllä, kyllä edullunenkin lanka voi olla ihan laadukasta.

   Poista

Kiitos kommentistasi. Se lämmittää kovasti Kardemumman sydäntä.