torstai 19. joulukuuta 2013

Siro 48

Sain haasteen ja en tiedä, kuinka onnistuin. Kudottavana oli 47-48 kokoa olevat sukat, joissa on väljä nilkka pukea sukat jalkaan ja varsikin saisi olla melko väljä. Enhän minä ole tuon kokoluokan sukkia ikinä kutonut, eikä ole edes kenelle sovittaa. Sukkien tuleva omistaja on kuulemma iso mies. Konsultointisoitto äidille, pientä vinkkiä sieltä, mutta ei veljenikään sukat olleet tätä kokoa, vaikka isot ovatkin.
Sain pyynnön mukana vinkin, että 18 silmukkaa puikolle. Laskin, että ainakin kaksi kerää on oltava samaa väriä, että riittää. Äkkiä lähikauppaan ja onneksi löytyi sopivaa harmaata. Lanka 7 veljestä, kun sitä onneksi paikkakunnalta sai. Siitä hyvä lanka, että on aina saatavilla, jos vain kauppa on auki. Omista varastoista löytyi vielä vanhaa viininpunaista ja pikkukerä valkoista piristämään sukansuuta.
Sukilla oli vielä kiire valmistumisen suhteen. Perjantaina viimeistään olisi oltava valmiit, joten ei tässä montaa kertaa voi purkaa sukkia ja kokeilla. Olisi onnistuttava kerralla. Sukat menevät vanhemmalle miehelle, ehkä siksi se pyyntö, etteivät vain mistään kiristäisi.

Jo varret tuntuivat painavilta kutoa, mutta kantapään jälkeen työ vasta painoi. Tein normaalia isommilla puikoilla, että neulos olisi tarpeeksi joustavaa. Kiilakavennukset nilkassa tein myös vähän harvemmin kuin normaalisti. Näin nilkasta tulisi mahdollisimman helppo pukea jalkaan. Itse sukan lapa tuntui pitkältä ja pelkäsin jo kovasti siitä muodotuvan aivan liian pitkä. Poikani kuitenkin tuli kotiin ja sain vähän osviittaa hänen 44-45 jalasta, ei nämä niin suuret voi ollaakkaan. Ehkä juuri sitä pyydettyä kokoa.
Kudoin sukkia vähän tiuhaan tahtiin. Kaikkiaan näiden tekemiseen meni 12 tiivistä työtuntia. Tunnit jakaantuivat kuitenkin kahdelle päivälle ja haaste oli minusta mukava. Sitä en vielä osaa sanoa, kuinka koko onnistui. Netistäkään ei hirveästi löytynyt apuja tähän sukkakokoon. Langatkin riittivät, raitoja tuli vain sen verran, mitä sattui lankaa olemaan.

Malli: Kardemumman perussukka, koko 47-48
Lanka: Novita 7 veljestä, harmaa, punainen, valkoinen, 229 g.
Puikot: Bambuiset nro 3,5.

Muistin virkistykseksi: 72 silmukkaa, varsi n. 30 cm, kantapäähän 2 puikon silmukat, 11-14-11. Poimi 20 silmukkaa reunoista. Kaksi kerrosta ja kavennus. Jalanpohjan mitta n. 32 cm.

12 kommenttia:

 1. Jättisukat!! Aivan ihana. Sinun mitat kuulostavat minun mielestä oikealta. Katsopas tätä: http://www.coats.de/PDF/reg_sockentabelle8n.pdf

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. ups. Gesamtfusslänge= valmis sukan pituus 46/47 30cm , eli ne 32cm ovat ok, ja tuo 52/13 tarkoittaa silukat /s per puikko, mutta koska sukkia pitää ollaa väljä ne 18s/puikko ovat myös hyvä

   Poista
  2. Näytti se tuossa nilkan kohdalla aika isolta, mutta erityinen toive oli, että nimenomaan siitä väljä. Lisäksi käsialani on melko tiukka, joten ehkä tuo 18 s/puikko on hyvä kuitenkin. Ja isot eivät ainakaan kiristä ;)

   Poista
 2. Heh, otan osaa. Olen itse isojalkaista sukua, jonka naisillekin on turha lähteä väsäämään alle koon 41 sukkaa. Joten jätesäkkikoon kutimet ovat tuttuja.

  VastaaPoista
 3. Heippa, onhan sinulla ollut puurtamista, sukan varsikin taitaa olla aika pitkä. Mie ain taitan varren kaksinkerroin, ku saan senvarran pituutta, jotta voi taittaa työn edistyessä. Onhan se toki yhtä painava kaksinkerroinkin, mut miusta tuntuu mukavammalta, ku ei hankaa rinnan päällä. Joku lankalaatu ehtii jo nukkaantuakin, miun tekemis vauhdilla. Niiku etenan vauhdilla. Mut kommeet on sukat ja saaja on varmasti tosi onnellinen:)

  VastaaPoista
 4. Mulle tuli välittömästi mieleen, että nämä menevät varmasti Joulupukille :)

  VastaaPoista
 5. Onpa tosiaankin siro 48 :) Miehelläni ja pojillani koko n. 42. Viime jouluna tyttären poikaystävä toivoi villasukkia - koko noin 45. Ensimmäisistä tuli tietenkin aivan liian isot (mutta ovat kuulemma ihan hyvät kotisukat), mutta seuraavat oli jo onneksi sopivammat ;)

  VastaaPoista
 6. Mä tuskailen ystävän joululahjasukkien kanssa - kun lupasin ne vuosi sitten, en tajunnut kysyä jalan kokoa. Vasta myöhemmin selvisi, että räpylä on siro 46-47. Hyvin vaikea neuloa ilman koejalkaa, mutta ehkä näistä silti valmiit tulee. Nyt vaan ihmettelen, että miksi ihmeessä päädyin tekemään tuollaisen määrän raitoja - langanpäitä on pääteltäväksi varmaan sata. Mutta toisaalta, yksivärisen kanssa olisin kyllästynyt niin, ettei olisi tullut sukkaa ollenkaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä, neulominen on todella vaikeaa, kun ei pysty kokeilemaan. Mittasuhteet aivan tyhjästä nyhjäistyjä. Nuo kengänkoot vain tuntuvat kasvavan koko ajan. Olen tottunut tekemään kapeita ja pieniä sukkia, miehelläni todella kapea 42. Pojallani sitten koko on jo 44-45, eikä ihan niin kapea. Naisväkikin meillä on todella pienijalkaisia. Suurin jalka minulla, 38. Vaikea hahmottaa, miten suuri sukan oikeasti kuuluisi olla suurempaan jalkaan.

   Poista
 7. Huh, mikä saavutus! Todella hankalaa tehdä noita isoja kokoja, kaikista luontevimmin sukat syntyy justiin tuohon 38-39 kokoon - tai pienempään. Meidän miehet jäi taas tänä jouluna ilman sukkia kun hannasin niiden tekemistä - ei niin pitkää pinnaa :)

  VastaaPoista
 8. Jostain luin semmoisen kaavan, että kengännumero jaetaan kolmella ja saatu luku kerrotaan kahdella. Siinä on sukan terän pituus. Tein kummipojalle 44-45 kokoiset sukat ja pituus oli 28.5 cm eli kokonumeron keskiarvo. Kamalan isolta se näytti, mutta uskoisin ihan sopivaksi :)

  VastaaPoista

Kiitos kommentistasi. Se lämmittää kovasti Kardemumman sydäntä.