sunnuntai 21. heinäkuuta 2013

Aidan peruskunnostus

Muistattehan vielä sen surullisen aidan, joka kevätkesällä sai hiukseni harmaantumaan risuisella ulkonäöllään? Tähän saimme sitten kunnon ohjeet ja niiden kanssa tässä ollaan työskennelty pitkin kesää. Vielä olisi hieman jäljellä, mutta sanoisin, että voiton puolella ollaan.
Aluksi aita leikattiin n. 15 cm korkeudelta nurin ja haketimme muodostuneen leikkuujätteen. Muistan hyvin sen kauniin  viikonlopun, kun tämän asian tiimoilla kumartelimme ohikulkijoiden huviksi. Olo oli kuin selkäänsä saaneella, kuten niin monta muutakin kertaa kesän mittaan tämän aidan kanssa on käynyt, mutta niin vain on nekin lihakset parantuneet. Aitaa kasteltiin ja lannoitettiin. Olen tähän mennessä perannut tuon aidanjuuren kolmeen kertaan tänä kesänä.
Tänään vihdoin saimme kasvuun lähteneen aidan juurelle levitettyä kuorikkeen. Aita on lähtenyt mahtavaan kasvuun ja siitä on jälleen tulossa kaunis aita tien varteen. Mutta on sen kanssa joutunut töitäkin tekemään todella paljon. Levitimme jo syyslannoitteen aidalle tuonne kuorikkeen alle ja kastelimme aidan ennen kuorikkeen levittämistä. Seuraavaksi kuorikkeen alle levitettiin paksuhko kerros sanomalehteä, jonka päälle kuorike. Näin pitäisi sitkeimpienkin rikkaruohojen pysyä pidempään poissa. Millään en raaskinut ostaa mitään kangasta tuolle aitamäärälle tuonne kuorikkeen alle vaan turvauduimme vanhaan, hyvään sanomalehtitemppuun. Piti vain haalia lehtiä ensin.
Tänään tuuli melkoisesti, joten piti olla asialla sanomalehtien ja kuorikkeen kanssa. Kuution kuorma kuoriketta levitettynä ja vielä on lyhyempi aita ilman katetta. Siihen tarvitaan kuitenkin uusi käynti puutarhalla. Mahtavaan kasvuun aita on kyllä lähtenyt. Ja meillä tuoksuu ulkona ihanasti männylle!
Tuo kauniin männynkuoren värinen kuorike hankittiin Lakeuden Vihertaimistolta. Tässä vielä kuva heidän näytepuutarhastaan, jossa pistäydyin kuorikekuorman hakureissulla. Olemme saaneet heiltä todella hyvät ohjeet aidan kunnostamiseen ja niillä ohjeilla aita on kasvanut ja haaroittunut. Hyvin palveleva taimisto, kehtaa esittää tyhmiäkin kysymyksiä ja saa ihan asiallisen vastauksen.

7 kommenttia:

 1. Huh, siinä onkin ollut teillä hommaa kerrakseen, mutta raskas ja isotyö palkittiin uudistuuneen kauniilla aidalla, joka on hienossa kasvussa:) Sinulla on paljon kauniita töitä tällä ja niin kauniisti kuvattuina, käyn usein niitä ihastelemassa:)Aurinkoista kesän jatkoa sinulle! T: Näpertelijä neulomosta

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos. Tämän ja muutaman muunkin isohkon pihaprojektin vuoksi ovat käsityöt jääneet vähän huonolle nyt kesällä, mutta kyllä niitä(kin) tehdään kaiken muun ohessa.

   Poista
 2. Hienoa, että aita lähti uuteen loistavaan kasvuun.
  Niin se vaan työ tekijänsä palkitsee, josko se myös hikeä ja kolotusta tekijälle aiheuttaa.

  VastaaPoista
 3. Hyvältä näyttää, iso homma on ollut!

  VastaaPoista
 4. Kyllä kannatti leikata melkein kokonaan alas!! Hienosti tulevat uudet oksat ja käsityö on sekin, eikö niin???

  VastaaPoista
 5. Kyllä on varmasti jo ensikesänä hieno aita.

  VastaaPoista
 6. Hakkeesta on moneksi ja moneen paikkaan! Samaten kivituhkaa on kätevä olla aina kasa nurkilla :)
  Sanomalehtitemppu on myös hyväksi havaittu!

  VastaaPoista

Kiitos kommentistasi. Se lämmittää kovasti Kardemumman sydäntä.