tiistai 9. heinäkuuta 2013

Saippuakokeiluja

Tein saippuaa jälleen viime perjantaina. Tällä kertaa muotteina käytin keksipaketin muovista sisäosia (neliöt), jäätelöpuikon päällä olevaa muovikantta (puolipallo) ja karkkipurkin tyhjäksi jäänyttä hylsyä (ympyrä). Kokeilussa oli myös Kool Aid -pussukoita. Edellisellä kerrallahan kokeilin vaaleanpunaista väriä lisäten väriaineen suoraan saippuan nesteeseen. Siitä tuli hento vaaleanpunainen väri saippuan uloimpiin kerroksiin saippuan jäädessä sisältä valkoiseksi. Kypsyessä väri on hieman voimistunut. 

Tällä kertaa lisäsin noissa vaalenpunaisissa puolikapalloissa saippuoissa Kool Aidin vasta lähes valmiiseen saippumassaan siten, että sain sen vielä sekoitettua mukaan. Minulla oli kaksi pussia Mustaherukka-kirsikka -jauhetta ja lopputulos on vallan mukava. Saippuaan jäi tuoksu, joka on selvästi kirsikkainen, väri on jännän pilkullinen, jossa on vaaleanpunaisia ja sinisiä pilkkuja. Ei mitenkään hassumpi. Ainoa haittapuoli oli, että massa jämähti melko nopeasti ja sen muotittaminen oli tehtävä nopeasti. Muutamia kosmeettisia ilmakuplia jäi sitten noihin jäätelötuutin muoviosilla tehtyihin saippuoihin. Mutta ne ei käytössä haittaa. Muottikin oli hieman vaikeahko, mutta kauniita saippuoita sillä sai. Kuivumisvaiheessa tämä muotti oli helppo laittaa tavalliseen juomalasiin oikeaan asentoon.
Tuon alimman saippuan kohdalla kokeilin sekoittaa Kool Aid Limen eli vihreää väriä öljyihin. Se ei toiminut. Öljy oli kyllä aivan myrkyn vihreää, mutta itse saippuaan siitä ei jäänyt kuin tuommoinen hieman kellahtava väri. Kaikissa kolmessa saippuassa on nimittäin ihan sama perusresepti, joihin olen noita aineita kokeillut. Pyöreässä saippuassa ei ole mitään lisäaineita. Parhain tulos on siis tullut, kun jauheen on sekoittanut lähes valmiiseen massaan. Silloin jää saippuaan myös vieno tuoksu.

Saippuan valmistus on mukavaa puuhaa ja näiden omien saippuoiden käyttöön jää koukkuun. Haluaa kokeilla aina jotain erilaista. Myös valmiin saippuapalan saaminen muotista ulos on jännittävää puuhaa. On kiva nähdä, millaisen saippuapalan on onnistunut tekemään. Vaikka tuntuu, että niitä tulee tehtyä paljonkin, yhdestä erästä kun saan noin seitsemän palaa saippuaa, ei näitä silti kypsymisen jälkeen ole erästä kovin paljon jäljellä varastoissa. Lähtevät pieniksi tuliaisiksi ja vain 1-2 palaa jää omaan käyttöön.

8 kommenttia:

 1. Saippuan tekeminen on kivaa! Viime vuonna teimme koulussa seiskaluokkalisten kanssa saipuaa ja lapsetkin tykkäsivät siitä. Kotona en ole vielä tehnytkään. Nuo muottisi ovat tosi hyviä, otan idean talteen, kiitos.

  VastaaPoista
 2. Näyttää ihan joltain suklaakonvehdeilta tai juustopaloilta ;) t. Eija

  VastaaPoista
 3. Silloin kun lapsena näin saippuan valmistusta ei tulos kyllä ollut noin kaunis kuin sinun saippuoissasi on.

  VastaaPoista
 4. Kuulostaa tosi mielenkiintoiselta. Kiitos, kun jaat kokemuksen kanssamme :)

  VastaaPoista
 5. Hienoja tekeleitä, tuo pilkullinen näyttää ihan jäätelöltä tai jälkiruoka:)

  VastaaPoista
 6. Taas sie oot tehnyt kaikkea kivaa. Mie en ole koskaan tehnyt saippuaa itse, mutta pakko kokeilla joku kerta, kun täältä saa aina vaikka minkälaisia kimmokkeita.

  VastaaPoista
 7. Hauskat saippuakokeilut taas :)
  Mukavaa kun kerroit värien toimivuudestakin.

  VastaaPoista
 8. Kauniita saippuoita!
  Eka piipahdus tänne ja jäin "kutomaan kanssasi".
  Hauska idea mm. tuo langan menekin laskeminen.

  VastaaPoista

Kiitos kommentistasi. Se lämmittää kovasti Kardemumman sydäntä.