lauantai 6. heinäkuuta 2013

Kukkaloistoa ja liljavauvoja

Sade ei pystynyt pilaamaan kaikkia pionejani puutarhassamme. Osa oli yllättävän myöhässä ja säästyivät siten ilokseni rankimmilta sateilta ja ilahduttavat kauniilla kukinnallaan kasvattajaansa. Pionissa on sitten niin ihana tuoksu, kunpa sen voisi tallentaa talveksi ja tuoksutella aina välillä.
Tyttöjen ollessa pieniä tehtiin heille oma kukkanpenkki leikkimökin nurkalle. Penkkiin istutettiin varmoja kasveja, joita heidän olisi helppo hoitaa. Minun hoidettavaksi ne jäivät, kun tyttöjen puutarhainnostus häipyi. Yksi penkin kasveista oli tämä hehkuvarakkaus, joka onkin vallannut penkin leimukukilta täysin ja voitti kilpailussa jopa mintun. Lähes koko penkki on tähän aikaan aivan hehkuva ja tämä on pysynyt kauniisti pystyssä ilman tukea. Palava rakkaus on hieman tulisemman punainen, tämä ehkä enemmän oranssiin vivahtava. Alkukesästä penkissä kukkiin vuokot ja yhdellä kulmalla kasvaa ruohosipuli.
Etupihalla kukkiin kaunis Mantsuriankärhö valtavana kukkaryöppynä. Vaatii vain tuentaa pysyäkseen pystyssä, muuten todella kaunis, kestävä ja kiitollinen perennamainen kärhö. Kasvutapa on kuten perennoilla eli aloittaa kasvunsa aina keväisin alusta. Minun pitäis oikeastaan jakaa tämä yksilö jo, että saisin tämän unelmaisen kukkapilven muuallekkin puutarhaan loistamaan heinäkuun kukkien seassa.
Ryhtyessäni siivoamaan kuunliljojen vierestä taloa kiertävää kivikkoa löysin suloisia pikkutaimia. Kuunliljat olivat singonneet siemenet ja niistä oli kehittymässä pikkutaimia. Nämä pitää siirtää parempaan paikkaan kasvamaan nähdäkseni, millaisia liljoja näistä on kehittymässä. Kuunliljathan risteytyvät ja jälkeläisistä saattaa tulla millaisia tahansa. Kovasti  toivon, että olisivat lähellä olevan isolehtisen, siniharmaan ja valkeakukkaisen kuunliljan tapaisia, mutta voivat olla muutakin. Haluaisin sitä siniharmaata nimittäin enemmänkin pihaamme, mutta sain vain yhden taimen taimistolta oikeaa lajia. Toinen samanlaisena myyty ei ollutkaan sitten isona kaverinsa kaltainen, vaan tavallisempi, jota pihassamme on laajoja kasvustoja.

Pakostakin on käsityöt jääneet vähän vähemmälle kun on niin valtavan ihanat kelit olla puutarhassa. Viime kesä jäi vähemmälle, kun aina satoi. Nyt on sitten tehty senkin edestä kaikenlaisia puuhasteluja. Keväällä alkanut puutarhaprojektimme jatkuu edelleen. Terassiin on saatu lisää rakennelmia ja siinä kirvesmiehen apulaisena ollessani olen ehtinyt vähän raivaamaan lähellä ollutta vielä villiä tonttimme reunaa uusille kasveille. Löydinkin melkoisen kasan kiviä ja ne poistamalla ilmaantui vallan hyvä multatila istutuksille.

1 kommentti:

Kiitos kommentistasi. Se lämmittää kovasti Kardemumman sydäntä.