Itse kerän aloitan kerimällä lankaa sormeni ympärillä. Huomaa langan toinen pää lukittuna peukalolla ja langan pää kämmenen sisällä.
Muutamat ensi kerrokset ova "löysempää". Nämä purkautuvat ensin kerän sisältä ja antavat tilan muulle langalle ruveta juoksemaan kerästä pois.
Jatkan langan kieputtamista löysien kerroksien päälle. Peukalo kuitenkin vartioi koloa, josta toinen pää juoksee kerän sisältä.
Tässä kuvassa näkyykin se "kolo", jossa peukaloni sitten on. Sisältä juoksevaa lankaa voi vähän vetää pidemmäksikin, jos rupeaa tuntumaan, että jäi lyhyeksi kerän kehään nähden. Tärkeää on, ettet keri lankaa tämän langan päälle ja lukitse sen kulkua.
Langan keriminen rupeaa sujumaan jo paremmin. Peukalon kynttä vasten sitä on helppo ohjailla.
Tässä jo suurempi kerä. Kääntele kerää välillä ympäri, että kerimäsi lanka menee eri kohtiin. Joskus kerästäni muodostuu kuin kananmuna, mutta se ei haittaa. Kunhan sisältä juokseva lanka vain pääsee esteettä kulkemaan.
Tässä lopullinen kerä. Toinen pää kulkee kerän ulkoa ja toinen sisältä. Toivottavasti kuvasarja auttoi keksimään, miten langan saa juoksemaan saman kerän sisältä ja päältä ihan käsikonstein.
Iso kiitos selkeästä ohjeesta. Näin jämäkuun aattona tuommoisen kerän teko-ohje on kyllä kultaakin kalliimpi. :)
VastaaPoistaKiitos ohjeesta! Tosi selkeä ja hyvä ohje, joka tulee kyllä hyötykäyttöön!
VastaaPoistaKiitos ohjeesta. Olen kuullut tämän tempun olemassaolosta, mutta en ole sitä koskaan kokeillut. Nytpä ryhdynkin kerimään.
VastaaPoistaEn ollut kuullutkaan moisesta jutusta! Kiitos hyvästä ohjeesta!
VastaaPoistaKiitos Kardemumma ja käyttöön tulee tämäkin ohje!
VastaaPoistaKiitän! Eka kerä keritty ja lanka juoksee hyvin. :)
VastaaPoistaAika ovelaa :) t. Eija
VastaaPoistaSuuret kiitokset! Taas sain sinulta kullanarvoisen vinkin :)
VastaaPoistaSamoilla linjoilla ollaan kerimisen suhteen. :) Itse joskus olen saanut valmiin kauppakerän sisältä tulevan langan niin jumiin tai levälleen, että olen ryhtynyt kerimään kerää uudelleen ja tällä tapaa saa ihanan kerän, joka ei juokse alta pois. Siis vaikka ei käyttäisikään molempia päitä yhtäaikaa.
VastaaPoistaJoskus minunkin tulee kerittyä joku hyvin huonosti matkaan lähtenyt uusi kerä näin, vaikka kutoinsinkin vain toisesta päästä. Tai edes se purkautunut langanosa. Tämä on mainio keino keriä myös kerä osittain, jos joutuu purkamaan jostain syystä kerästä ylimääräistä, niin sen osan voi sitten keriä näin siistille kerälle siihen väliin ja kutoa normaalisti. Lanka ei mene takkuun.
VastaaPoistaTosi hyvä tutoriaali! Selkeät kuvat! Kiitos!
VastaaPoistaKiitos ohjeesta! Tämä täytyykin pitää mielessä seuraavan kerran, kun kerii.
VastaaPoistaTulipas tämä ohje tarpeeseen, kiitos!
VastaaPoistaHyvä ja selkeä ohje, suuri kiitos!
VastaaPoistaMinulle jo äiti aikoinaan sanoi ettei villalankaa saa keriä semmoseksi kovaksi palloksi. Hän opetti tuon saman keränteon, jolla olen omat lankani kerinyt jo 40 vuotta. Pysyy keräkin paikallaan neuloessa kun lanka juoksee sisältä.
VastaaPoistaTuota pitää joskus testata ☺
VastaaPoistaVaikuttaa hyvältä ohjeelta! Seuraavalla kerralla anna ohjeet siihen, miten parhaiten löytää langanpään kaupasta ostetun kerän sisältä...
VastaaPoistaHeli; tuo onkin sitten vaikeampi juttu. Aina tulee iso tai isompi mytty vetäistyä esiin ennen kuin sen pään löytää.
VastaaPoistaSuurkiitos jälleen :)
VastaaPoistaKiitos hyvästä ohjeesta. Äskettäin juuri googlailinkin miten tuo tehdään ilman konetta, mutta sopivaa hakusanaa ei ilmeisesti osunut kohdalleen kun ei hyvää ohjetta löytynyt.
VastaaPoistaKiitos! :)
VastaaPoistaHei!
VastaaPoista"Kaupan kerästä" langanpään löytämiseen sisältä olen joskus jostain bongannut tällaisen ohjeen: paina kerää litteämmäksi vaikka reittä vasten (ei tarvita paljon voimaa), käännä siten että toisetkin reunat tulee painetuiksi littanammaksi. Kerästä ikään kuin yritetään tehdä neliskulmainen. Tämän jälkeen pöyhi kerää varovasti. Sisäosa aukeaa enemmän jolloin langanpää kerän sisältä on helpompi löytää.
Ainakin minulla tämä on toiminut; aloitan uuden kerän aina näin ja nykyään tulee tosi harvoin niitä puolen kerän kokoisia sotkumyttyjä kiskottua kerän sisältä :).
En muista yhtään mistä neuvon bongasin ja olen aika huono selittämäänkin, joten voi olla vaikea ymmärtää tuota minun ohjettani... Jos joku tunnistaa ja tietää mistä ohje löytyy niin voi ehkä vinkata.
Hyvä neuvo,kiitos ja toimii
VastaaPoista